18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatUzun zamanlı yolda olmak ya da hayatının büyük bir kısmını yolda geçirmek için gezginlerin masrafları minimumda tutması gerekiyor. Bunun da birkaç yöntemi var. Yol ve konaklama en büyük gider kapısı. Çoğu gezgin otostopla yolculuk edip couchsurfing üzerinden konaklama sağlıyor. Size biraz ‘couchsurfing’i ve deneyimimi anlatacağım.
#CouchsurfingTürkiye’nin en mutlu kenti Sinop… Atatürk'ün Samsun’a çıkmadan önce uğradığı "Ne olurdu Sinop'un yarı güzelliği Ankara'da olsaydı" sözleriyle kendine ayrı bir değer katan kent, bulundurduğu doğal güzellikleriyle heyecanla görülmeyi bekleyen şehirlerimiz arasında… Otostopla düştüm yollara, ilginç şeyler yaşadım. İşte size Sinop gezi rehberi…
#SinopEmre Durmuş (23) elektrik elektronik mühendisliği öğrencisi. Lise yıllarında başladığı otostopla yolculuk zamanla tutku haline dönüştü. Türkiye’yi gezdikten sonra daha büyük bir maceraya atılmak istedi: Dünya turu! Okulu dondurdu, sırt çantasını aldı ve otostopla yola koyuldu. Dünya turu rotasını önce Fas’a çevirdi. Sonra sırasıyla Avrupa ve Asya’ya kadar uzandı. Dünya turunda deveyle Sahra Çölü’nü geçti, Java Adası’nda volkana tırmandı ve en önemlisi âşık oldu... İşte Emre'nin aşk ve macera dolu dünya turu hikayesi
#Dünya Turu Nasıl YapılırDİYARBAKIR’ın Silvan İlçesi’nde PKK’lı teröristlere yönelik sürdürülen operasyonda şehit düşen 24 yaşındaki Jandarma Teğmen Altuğ Pek’in cenazesi, bu sabah Muğla’daki baba evinin önüne getirildi. Şehidin ailesi ve yakınları gözyaşlarına boğulurken, kız kardeşi Aliye Pek’in, "Ne olur uyan ağabey. Ben sensiz yaşayamam. Bu acıya dayanamam" feryatları yürekleri burktu. Şehit ailesinin 2 odalı yıpranmış haldeki evi dikkati çekerken; şehidin yokluklar yüzünden güçlükle okulunu bitirdiği öğrenildi.
#Şehit Teğmen’İn Altuğ Pek2008’deki Letonya gezisi sonrasında yine bir Baltık ülkesine gitmemin geçerli sebepleri olmalıydı. Geçen yıl yaz başında tatil planları yaparken, Estonyalı arkadaşlarımın davetiyle rotamı ikinci kez Baltık Denizi’ne çevirdim. İlk geziyle ikincisi arasında farklar vardı. O zaman gazeteci olarak görevliydim, şimdi tatile gidiyordum. Estonyalı arkadaşlarım bir haftalık tatil planını da yapmıştı. Dört şehir gezecek, bir festivale katılacaktık.
Yaz tatili için plan yaparken rotamı 2008 yılındaki Letonya gezisinin ardından ikinci kez bir Baltık ülkesine çevirdim. Üç yıl önce görevli, şimdiyse sadece tatil amaçlı gidiyordum. Üstelik bir hafta boyunca bana eşlik edecek Estonyalı arkadaşlarım vardı. Bir haftalık tatil planı çoktan yapılmıştı bile. Yedi gün içinde dört şehir gezecek ve bir festivale katılacaktık.
Bir gün sosyal medyada bir profil açtığında ünleneceğini ve hakkında haber sitelerinin, televizyonların haber yapacağını hayal etmemişti. Zaten 83 yaşındaki Elizabeth Sweetheart internet çağının değil, internetin hayatlarımızda bile olmadığı bir dönemin insanıydı.
#Elizabeth SweetheartFlam Treni, Norveç’te Myrdal-Flam kentleri arasında çalışıyor. Bu demiryolu Lonely Planet ile National Geographic tarafından dünyanın en güzel trenle geçilen güzergâhları arasında gösteriliyor. Maceraya başlamak için Bergen’e gidiyor ve o meşhur yeşil trene biniyoruz. Yol boyunca bize muhteşem bir manzara eşlik ediyor.
#SeyahatSeyyahlık için onu bir yere bağlayan her şeyden vazgeçerek Türkiye’yi otostopla iki kez turlayan 27 yaşındaki Furkan Kumkaya, eczanede tuttuğu nöbetlerden kazandıklarıyla geziyor. Yolculuklarında yaşadığı anıları, tanıştığı insanların hayat hikâyelerini ve verdiği küçük kararın nasıl büyüdüğünü yeni çıkan kitabı ‘Yollardan Bana Kalan’da toplayan Kumkaya’yla seyahat serüvenini konuştuk.
#Pınar TahirlerAntik eşyalarla dolu bir evde büyüdüyse de sanatla ilk teması fiziksel kuvveti sayesinde oldu, bir sergide resimlerin asılması için omuz verdi… Akademi yıllarında bu mahcup temas bir tutkuya döndü. Dünya Sanat Günü haftasında Türkiye’nin ilk galeri sahiplerinden Yahşi Baraz ile buluştuk. Kapalıçarşı mezatlarından, New York’un 1970’li yıllardaki avangard sanat ortamlarına, Warhol’lardan Doğançay’lara çok renkli bir yolculuk yaptık...
#GazetehaberleriFurkan Kumkaya (27) hayata karşı sınırları olmayan ve özgür ruhla yaşamak için hayatını dönüştürmüş biri. Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimini bitirdi. Çocukluğundan beri eczacı kalfalığı, garsonluk ve anketörlük gibi birçok işte çalıştı. En son KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavında iyi bir puan yaptı. Sonra işe başlamak için evrakları hazırlarken bir anda her şeyden vazgeçti ve gezgin olmaya karar verdi. Otostopla Türkiye turuna çıktı ve 30’dan fazla şehir gezdi. Yolda resim yaparak bütçe oluşturdu, hatta bir kitap bile yazdı. Şimdi ise hedefi daha büyük. Kumkaya ile seyahat macerasını konuştuk…
#Gezgin SöyleşileriHafta sonu kısıtlamaları bir süre daha devam edecek gibi... Bu nedenle hafta sonu gezilerimizi bir süre daha erteleyeceğiz. Madem evdeyiz bu hafta sonu seyahat temalı bir dizi ya da film izlemeye ne dersiniz? Seyahat odaklı birbirinden ilginç belgeseller, aksiyon ve macera, seyahat ve komedi ile dopdolu filmler, meraklılarını bekliyor. Sizin için güzel bir seçki hazırladık.
#Netflix Seyahat DizileriEmre Çelik (26) muhasebeci ve bir gezgin. Onun seyahatleri “Böyle olur muhasebecinin gezmesi” dedirten türden. Bazen para üstü olarak ‘kalsın’ dediğimiz, yere düşse almaya üşendiğimiz madeni paraları kumbarada biriktirip ülke ülke gezen Çelik’in hikâyesi size de ilham ve cesaret verecek.
#Gezgin Hikayeleri'Türk Edebiyatının Nostaljik Prensesi' Tezer Özlü ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Çocukluğundan başlayarak yaşadıklarını ve klinikte kaldığı bu dönemleri Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk kitaplarıyla tanınan Tezer Özlü vefatının 34. yılında anılıyor. Peki, Tezer Özlü kimdir, ne zaman öldü?
#Tezer Özlü Ölüm Yıl DönümüTülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.
#Gezgin Kadınlarİzlediği bir filmin etkisinde kalarak otostopla başlayan ilk yolculuğunu Sakarya'dan Düzce'ye yapan Samet Evren Ayçiçek, iki yıl içinde 81 il ve 500 ilçeyi gezdi. "Bazen otogarlarda sabahladım, bazen bankalarda uyudum. Ancak hiçbir zorluk gezme isteğimden vazgeçiremedi."
#SeyahatSabah uyandınız. Yataktan çıkmadan önce biraz Instagram’da vakit geçirmek istediniz ve her zamanki gibi Kuzey Işıkları’yla dolu bir ana sayfa karşıladı sizi… Dünyanın en pahalı ülkelerinden olan İsveç ve Norveç’e gitmek cesaret ve maddi birikim gerektirdiği için, 10 dakika kadar fotoğraflara bakıp, kalkıp işe gittiniz. Bu döngüyü kırmanıza yardım etmek için, bu yazıyı İsveç’te kuzey ışıkları altında yazıyorum. Hem de bir haftalık bir gezi için binlerce dolar harcamadan kıracaksınız, sadece 430 dolarla (2300 TL)… Bu fiyata uçak bileti, ülke içi tren biletleri, konaklama, tarhana çorbası, sucuklu bir kahvaltı ve hatta sıcak şarap da dâhil. Hava bulutsuz ve karanlık ise kuzey ışıklarını izlemek tamamen ücretsiz…
#İsveç