İstanbul Teknik Üniversitesi ITUASTEAM Otonom tekne takımının Uzmar Denizcilik’in ana sponsorluğunda geliştirdiği BEE-Ast otonom botu, Avustralya’nın Sidney kentinde düzenlenen yarışmadan ödülle döndü.
#2022 Robotx Otonom Denizcilik Yarışmasıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, gelecekte denizlerdeki korsan saldırılarından etkilenmeyecek otonom deniz araçları üzerinde çalışıyor. Tamamen insansız ve kendi kendine görev yapabilecek bir teknenin üzerinde çalışan öğrenciler, bu suüstü aracın elektrikle çalışması sebebiyle de çevre dostu olacağını söylüyor.
#Otonom TekneYıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) genç mühendisleri Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin (GYHİB) düzenlediği '13’üncü Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'nda ‘Balıkçı Gemisi’ dalında düzenlenen yarışmada özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldu. Yarışmada 35 öğrenci 14 proje ile yer aldı. ‘0’ karbon, çevre dostu ve otonom özellikleriyle öne çıkan projeler Norveç için hazırlandı.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye son 20 yılda denizcilik alanında çağ atladı. Denizcilik sektörümüzün 2022 yılındaki cirosu yaklaşık 531 milyar 238 milyon. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri alması hedefimizdir” dedi.
#Abdulkadir UraloğluYıllarca kamuda çalışır. Emeklilik sonrasında kariyerine profesyonel olarak devam etme planları yapsa da kamudan, ‘bize iş yap’ teklifiyle işin seyri değişir. Gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi Nazif İnam, 1996’da İzmir’de Gözüyılmaz Mühendislik’i kurar. Ve süreç içinde, özellikle iş tekneleri üretiminde uzmanlaşır. Savunma, enerji ve denizcilik sektörlerinde büyük küresel oyuncuların hizmet tedarikçisi ve çözüm ortağı olur. Nazif İnam, bugün ikinci kuşakla birlikte ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Farklı ortaklıklarla birlikte lüks ve zevk tekne üretiminde de ‘varım’ diyen İnam ailesinin gündeminde ise şirketleri global bir oyuncuk yapmak var. Ayrıca, firmalarını denizciliğin gelişmesine katkı koyan bir okul olarak nesiller boyu yaşatmak da hedefler arasında.
#1Deniz tutkunlarının merakla beklediği Boat Show Fuarı dün başladı, 26 Eylül’e dek devam edecek. Marinturk İstanbul City Port Pendik Marina’da düzenlenen fuarda bu yıl, milyonluk yatların yanı sıra pandemi sonrası tatilin gözdesi karavanlar ve çadırlar da olacak. Hem karada hem denizde yapılan fuara, denizde giden araba ‘Jetcar’, elektrikle çalışan hibrit tekne ve karavanlarla birlikte barbeküsü, terası, jakuzisi olan lüks yatlar damgasını vuruyor.
#TekneMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB) belirlenen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geliştirilen su üstü arama kurtarma botu prototipiyle, kayıp kişinin yerinin hızlı ve güvenli şekilde tespit edilmesi amaçlanıyor.
#MEBAntalya merkezli ARES Tersanesi ile Ankara merkezli METEKSAN Savunma firmasının birlikte ürettiği Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı’nın (SİDA) prototipi, bu ay sonu denize indirilecek. Milli füze sistemleri üreticisi Roketsan tarafından sağlanan 4 adet Cirit ve 2 adet L-UMTAS füze sistemleri eklenecek SİDA’nın denizdeki testleri iki ay sürecek.
#İnsansız Deniz AracıTurizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sinin deniz turizmi faaliyetlerinden elde edildiği Türkiye’de, deniz turizminin geleceğine dair öngörüler Yaşar Üniversitesi Denizcilik Topluluğu tarafından düzenlenen panelde ele alındı. Günümüzde paylaşım ekonomisinin en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen tekne kiralama pazarının Türkiye ekonomisi için sağlayacağı avantajlara değinen sektör temsilcileri, kruvaziyer turizminde ise Akdeniz’e yönelen talebe dikkat çektiler.
#Otonom YatlarSürücüsüz araçlar karada polis aracından nakliyeye kadar her alanda yaygınlaşmaya devam ederken artık denizlerde de mürettebatsız gemiler görmeye başlayacağız. Dünyanın ilk mürettebatsız otomatik gemisi 2018 yılında piyasaya sürülecek ve Wall Street Journal raporuna göre 2020 yılına kadar tamamen otonom olması bekleniyor.Norveç'te inşa edilen Yara Birkeland, bulundurduğu GPS, radar, kameralar ve algılayıcıları kullanarak tekne trafiğinde dolaşıp limana tek başına demirleyebilecek.Aynı boyuttaki standart bir konteyner gemisinin maliyetinin yaklaşık üç katı kadar yani 25 milyon dolara mal olması bekleniyor. Ancak yatırımcılar, yakıt ve mürettebat olmaksızın, yıllık işletme giderlerinin yüzde 90 kadar düşeceğini söylüyor. Üreticisi Yara, geminin aşamalı olarak otonom olacağını söyledi.Şirket, Mayıs ayında web sitesinde yayınlanan açıklamada "Yara Birkeland başlangıçta mürettebatlı bir gemi gibi çalışacak ardından 2019'da uzak operasyona geçecek ve 2020'den itibaren tamamen otonom operasyonları gerçekleştirebilecek durumda olacak" dedi. Yara International ve Teknoloji şirketi Kongsberg Gruppen tarafından birlikte geliştirilen ve 100 konteyner taşıyabilen Birkeland, “Denizlerin Tesla’sı” olarak nitelendiriliyor, gemi ilk seferini bulunduğu noktadan 37 deniz mili uzaklıktaki Larvik şehrine yapacak. Gemi ilk seferinde gübre taşıyacak.shiftdelete'in haberine göre Yara'nın üretim sorumlusu Petter Ostbo, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, şirketin mürettebatsız gemiler için uluslararası düzenlemeler yapıldıktan sonra daha büyük gemilere yatırım yapacağını ve daha uzun rotalar için kullanacağını söyledi. Ostbo, bu gemilerle Hollanda’dan Brezilya’ya kadar gübre taşıyabileceklerini ifade etti.
#Htvteknolojiİzmir’deki Yaşar Üniversitesi’nin Endüstriyel Tasarım Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri günümüz için lüks mega yatlar ile 2085 yılı için hem karada hem de suda hareket edebilen amfibik araçlar tasarladı. Küresel ısınmanın etkisiyle deniz seviyesinin yükseleceği dünyada kullanılmak üzere tasarlanan amfibik araçlar fantastik filmler için hazırlanan araçları aratmadı.
#Yaşar ÜniversitesiOnlar kimsenin kolay kolay cesaret edemediği bir şeyi yaptılar ve kariyerlerine mola verip denizlere açıldılar. Döndüklerinde de kaldıkları yerden devam ettiler. Sonra yine gidecekler, yine dönecekler. Plansız ve programsız, sadece yolda olmak için... Oyuncu Yeşim Büber ve görüntü yönetmeni eşi Mehmet Aksın, seyir planlarını Motor Boat&Yachting dergisine anlattı.
Hollanda Antilleri ya da “ABC Adaları” olarak bilinen üçlünün en küçüğü (A)ruba. (B)onaire ve (C)uraçao adalarından çok daha popüler. Venezüella sahiline 20 kilometre uzaklıkta. Gökçeada’nın üçte ikisi büyüklüğünde. Yıl boyunca sıcaklığın 25 derecenin altına düşmemesi, rüzgarlı ve az nemli olması iklimini cazip hale getiriyor. Çoğu Amerikalı, yılda 500 bin turist ağırlıyor. Dalmayı sevenler, balayı çiftleri, kumar düşkünleri, güneşe tapanlar ve gece hayatı müdavimleri soluğu bu adada alıyor. Aruba, kasırga alanının dışında olduğu için, Karayipler’deki en güvenli adalardan.
Çin’i daha yakından tanımama olanak veren bir daveti, daha doğrusu bir görevi, hem de yeri yıllardır merak ettiğim Uygur Sincan bölgesinde olunca, hemen kabul ettim. Coca-Cola’nın Çin bölümünde görevli, yaşları 25-35 arasında 100 yönetici ve çalışanla İpek Yolu’nun Urumçi ve Kaşgar bölümüyle Taklamakan Çölü’nde dört gün beraber olduk. İpek Yolu, şirket çalışmalarında mükemmeli aramanın nasıl ince ve uzun bir yol olduğunu anlatmak için kullanılabilecek etkin bir metafordu; meşakkatle refahı, rekabetle dayanışmayı aynı anda simgeliyordu.