Menopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopoz adet döngülerinin bittiği, kadınlarda hormonal birtakım değişikliklerin olduğu ve buna bağlı olarak doğurganlığın sona erdiği bir dönemdir. Ortalama menopoz yaşı 48-50’dir; adet kanamalarının 40 yaşından önce sonlanması, birtakım cerrahi müdahalelerle yumurtalıkların alınması erken menopoz olarak değerlendirilir.
#MenopozSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriABD'nin Teksas eyaletinde meydana gelen okul saldırısında hayatını kaybeden iki öğretmenden biri olan Irma Garcia'nın kocası Joe Garcia, olaydan iki gün sonra evde kalp krizi geçirerek vefat etti. Acılı eşin ani ölümünün arkasında yatan sebebin 'kırık kalp sendromu' olduğu düşünülüyor. Peki kırık kalp sendromu diye bir hastalık gerçekten var mı ve en önemlisi ölüme sebep olabilir mi? İşte kırık kalp sendromu hakkında merak edilenler ve ilginç insan hikayeleri...
#Kırık Kalp SendromuSadece kramp, şişkinlik ve tabii ki kanama gibi semptomlardan bahsediyor olsak bile, regl dönemleri yeterince can sıkıcı olabilir. Ancak bunun da ötesinde, birçok kadın ayın bu zamanında da baş ağrısı yaşadıklarını fark ediyor. Peki, adetliyken baş ağrısı neden olur detayları ile derledik.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gonca Aslan, kepçe kulak, kıvrık kulak,yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi cerrahi ameliyatla müdahale gerektirebilecek kulak şekil bozukluklarının ağrısız, ameliyatsız, anestezisiz ve acısız birşekilde 1 ayda düzelten devrim niteliğinde bir tedavi geliştirildiğini açıkladı.
#İzmirHormonal hastalıklar arasında yer alan hipogonadizm herkes tarafından merak ediliyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak için hastalığın ayrıntılarını bilmek gerekir. Hipogonadizm nedir ve nasıl oluşur? Tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hipogonadizm NedirHer ay adet dönemimde yaşadığınız su toplanması yani ödemler rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, adet dönemi şişkinlikleri için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veriyor.
#BeslenmeHer ay adet döneminde yaşadığınız su toplanması yani ödemler rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Bu konuda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu'nun önerilerine kulak verin.
#Kadın SağlığıAlgılarımız zamana karşı durmadan değişiyor ve evriliyor. Eskiden menopozla birlikte dişiliğin sona erdiği sanılır, bunun büyük bir problem olduğu kabul edilirdi. Ama bu eksik anlama son yıllarda değişmeye başladı. Menopoz ile sona eren sadece doğurganlık özelliğidir. Bir kadın ömrü boyunca yaklaşık 37-40 yıl arasında adet görür. Menopozla birlikte kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron seviyesi düşmeye başlar. Bu dönemi 4 kısımda tanımlayabiliriz.
#MenopozKadınlarda yaşlanma sürecinin en doğal parçası olan menopoz hakkında bilinmesi gereken en önemli şey kesinlikle bir hastalık olmadığıdır. Ancak menopoz döneminde ve sonrasında kadınlar için tehdit oluşturan osteoporozun yıkıcı etkilerinden D vitamini ile korunmak mümkün.
#MenopozBazı kadınlar, genç yaşlarına rağmen menopoz sürecinde yaşanan sıcak basması, titreme gibi problemler yaşayabilirler. Çoğu zaman tüm bunların nedeni, düşük östrojen seviyeleridir. Belirtiler ise tıpkı menopoz sürecindekiler gibidir çünkü bu süreçte de östrojen seviyeleri doğal olarak düşmektedir. Kadınlar için çeşitli sıkıntılara neden olan östrojen düşüklüğü, genetik olabileceği gibi tiroit rahatsızlığı, yumurtalık kistleri veya radyasyona maruz kalmak gibi faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Ya da çok fazla egzersiz yapmanız, yeteri kadar beslenmemeniz nedeniyle düşük bir yağ oranınız varsa, östrojen hormonunuz düşük olabilir.
#ÖstrojenGenel Cerrah Prof. Dr. Alihan Gürkan, obezite hastalığının çağın vebası olarak adlandırıldığına dikkat çekti. Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle obezitenin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Gürkan, “Obezite vücuttaki dengeleri altüst ederek pek çok ciddi hastalığa ve kansere neden oluyor. 18 yaşından 50 yaşa kadar olan erişkin yaşamda sürekli olarak kilo almak, menopozdan sonra meme kanseri riskini de arttırmaktadır.” dedi.
#ObeziteKULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ UZMANI OP.DR.BAHADIR BAYKAL, HAMİLELİKTE VÜCUTTA OLAN DEĞİŞİKLİKLERİN BURUN TIKANIKLIĞINA NEDEN OLDUĞUNU BELİRTEREK, “GEBELİK DÖNEMİNDE, HORMONAL DEĞİŞİKLİĞE BAĞLI OLARAK BURUN TIKANIKLIĞI ARTAR.BURUNDAKİ DOKU VE DAMARLARIN ÖDEM OLMASI SONUCU NEFES PROBLEMLERİ YAŞANIR” DEDİ.