Menopoz ile savaşmalı mı yoksa barışmalı mısınız?

Algılarımız zamana karşı durmadan değişiyor ve evriliyor. Eskiden menopozla birlikte dişiliğin sona erdiği sanılır, bunun büyük bir problem olduğu kabul edilirdi. Ama bu eksik anlama son yıllarda değişmeye başladı. Menopoz ile sona eren sadece doğurganlık özelliğidir. Bir kadın ömrü boyunca yaklaşık 37-40 yıl arasında adet görür. Menopozla birlikte kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron seviyesi düşmeye başlar. Bu dönemi 4 kısımda tanımlayabiliriz.

Haberin Devamı

Menopoz ile savaşmalı mı yoksa barışmalı mısınız

MENOPOZ DÖNEMLERİ NELERDİR?

Perimenoz

Menopozdan 2- 3 yıl önce başlayan dönemdir. Bu dönemde belirli şikâyetler arasında yumurtalık yoğunluğunun azalımı, ateş basmaları görülebilir. Kişiler bu dönemde çocuk sahibi olabilir. Fakat düşünülmemesi gerekir.

Menopoz

Perimenozun üzerinden 1 yıl geçtiğinde, menopoz aşamasına girilmiş kabul edilir. Bu dönemde adet döngüsü, kanama ve yumurtalıklar durmaya başlar. Hamile kalma durumu tamamen ortadan kalkar.

Erken Menopoz

Bazı kadınlar, diğer kadınlara oranla daha erken menopoz dönemine girebilir. Genetik ve geçirilmiş bazı hastalıklar buna sebep olabilir.

MENOPOZA GİRDİĞİNİZİ NASIL ANLARSINIZ?

  • Çarpıntı,
  • Psikolojik değişiklikler,
  • Menopoz döneminden önce başlayan adet bozuklukları,
  • Gece terlemeleri ile başlayan uyku bozuklukları,
  • Baş ağrısı

HORMON TEDAVİSİ UYGULAMAK GEREKLİ MİDİR?

Menopoz döneminde yapılacak hormon tedavisi tüm sıkıntıları hafifletecektir. Cildi korumaya, yaşlanmayı geciktirmeye, sıcak basmalarını, kemik ve kas kaybını önlemeye, sinirlilik, alınganlık, uykusuzluk gibi sorunları engellemeye, kalp hastalıklarından korumaya, kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olacaktır. Size tedavi fikri korkutucu gelebilir ancak Avrupa ve Amerika’da bio-identical olarak adlandırılan hormonlar birçok doktor tarafından kanser hastalarına bile önerilmektedir. Ancak hormon alsanız da almasanız da doğal yöntemlerden sonuna kadar yararlanmak her şeyden önemlidir.

STANDART BİR MENOPOZ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Standart bir menopoz tedavisinden bahsetmek mümkün değildir. Kişiye özel olarak düzenlenmesi gereken tedavide, bir kişi eğer aktif olarak çalışıyorsa ve gece ateş basması nedeniyle uykusunu iyi alamıyorsa bu durum iş hayatını olumsuz etkiler. Meme dokusu yoğun, fibrokistik olan veya ailede meme kanseri görülenler varsa tedavide bu göz önüne alınmalıdır. Tüm bu noktalar bireysel olarak iyice irdelenmeli ve hastanın menopoz sonrasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için rutin kontroller yapılarak risk faktörleri belirlenmelidir.

MENOPOZDA EGZERSİZ NE KADAR ÖNEMLİDİR?

Hormon üretimini arttırmanın en etkili yolu egzersiz yapmaktır. Fiziksel aktivite ve düzenli jimnastik, hormonlarımızı dengeler. Orta ve ileri yaşlarda egzersiz yapanlarla yapmayanlar arasındaki hormon seviyeleri % 40 oranına varan farklılıklar gösterir.

BİTKİSEL ALTERNATİFLER NELERDİR?

Bazı gıdalarda ve tohumlarda “ izoflavonlar” bulunur. Izoflavonlar östrojen seviyesi düşükse, vücuttaki östrojenin yerini alırlar, yüksek ise fazlasını bloke edebilirler. Düzenli olarak; brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, sarımsak, soğan, soya ürünleri, mercimek, bezelye, keten tohumu tüketerek doğal östrojen kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Özellikle ateş basmalarına karşı çok yardımcı olmaktadır.

Menapoz doğal bir süreçtir. Yeter ki kendi iradenize, kendi yaşamınızı geliştirme yeteneğinize güvenin. Düzenli olarak kontrollere gidin, tahlillerinizi yaptırın, sporunuzu programlayın, beslenmenize özen gösterin, su için ve antioksidanlardan yararlanın.

Yazarın Tüm Yazıları