Kulak Şekil Bozukluklarında yeni tedavi yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Kulak Şekil Bozukluklarında yeni tedavi yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2021 16:03

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gonca Aslan, kepçe kulak, kıvrık kulak,yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi cerrahi ameliyatla müdahale gerektirebilecek kulak şekil bozukluklarının ağrısız, ameliyatsız, anestezisiz ve acısız birşekilde 1 ayda düzelten devrim niteliğinde bir tedavi geliştirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

HER 4 bebekten 1’inin kulaklarında şekil bozuklarıyla dünyaya geldiğini belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gonca Aslan, kepçe kulak, kıvrık kulak, yapışık kulak, katlı kulak, gömülü kulak gibi anomalilerin bunlardan bazıları olduğunu söyledi. Dış kulakta oluşan söz konusu şekil bozuklukları başlangıçta aileler tarafından basit birer estetik sorun olarak görülse de bu tür sıkıntıların bebekler büyüdüklerinde gözlük takmayı ya da kulaklıkla müzik dinlemeyi engelleyen, estetik olmaktan öte anatomik birer sorun haline geldiğini ifade eden Aslan, “Çoğunlukla anne ya da babanın kulak şekline benzetilerek, kalıtımsal olduğu veya ameliyatsız düzelmeyeceği düşünülerek, aileler tarafından kendi haline bırakılan bu tür şekil bozukluklarının çok kolay bir şekilde önüne geçmek mümkün. Çünkü kulak kepçesindeki söz konusu şekil bozuklukları estetik olarak dış görünüş bozukluğu ile birlikte çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

KAYGI BOZUKLUĞU GELİŞEBİLİR

Aslan, yapılan çalışmaların çocukların kulaklarıyla ilgili farklılıklarının, akranları tarafından alay konusu edilebileceğini, bu durumun çocuklarda akran baskısıyla kaygı bozukluğu yaratabileceğini; özgüven ve özdeğer duygularını sarsabileceğini gösterdiğini belirterek, gelişen yeni tedavilerin bebekleri zahmetsiz bir şekilde bu tür problemlerden kurtardığını vurguladı. Aslan, “Bebekler kanlarında yüksek oranda annelerinden aldıkları östrojen hormonuyla doğar. Anneden bebeğe geçen östrojen hormonu, kulak kıkırdağında yumuşamaya neden olur. Bebek büyüdükçe yumuşak olan bu kıkırdak sertleşmeye başlar. Yapışık kulak, kepçe kulak gibi deformiteler erken dönemde farkedilip tedavisine başlanabilirse, yumuşak olan bu kıkırdağı şekillendirmek çok kolaydır. Bu süre ilk 4 haftadır. Yumuşak olan kulak kıkırdağı kolayca şekillenir. 6’ncı haftada bebekte östrojen seviyesi düşmeye başlar. Bu da kulak kıkırdağının sertleşmeye başlamasına yol açar. Dolayısıyla ilk 4 haftada müdahale edilebilmesi son derece önemli. Kulak kıkırdakları sertleşince, bu tür kullanılan sabit şekillendiricilerle sonuç alınabilme başarısı oldukça düşüktür.” “4-6 haftalık yeni doğan bebeklerimize silikon bir aparat yardımıyla yapacağımız ağrısız ve acısız müdahaleyle tedavi sağlanıyor” diyen Aslan, “Bebeklerimizin kulak sağlığına önemli katkısı olacak bu yeni tedavi, bebeğin duymasını, konforunu, emmesini etkilemediği gibi, tamamen bebeğinizin rahatını gözetecek şekilde planlanmıştır” ifadelerini kullandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!