Kripto para piyasaları küresel ekonomideki çalkantıyla birlikte gerilemesini sürdürüyor. ABD ekonomisinde enflasyona karşı alınan önlemlerin zayıf kalması, faiz artırım hızının yetersiz olması ve ABD'nin adım adım resesyona yaklaşmasından dolayı kripto paralardan kaçış devam ediyor. Bitcoin 24 bin dolar seviyesinin altına geriledi. Kripto para piyasaları için tehlike çanları çalmaya başladı.
#Kripto ParaFigen Dinekli, birçok kişinin gözünü korkutan İstanbul trafiğinde 30 yıldır taksi şoförlüğü yapıyor. Taksicilerin de Figen Abla’sı. Aynı zamanda ambulans şoförü ve direksiyon kursu hocası. “30 yılda bu meslekte neler yaşamadım ki” diyen Dinekli’nin taksicilikte çok mutlu zamanları da olmuş, darp edilip bıçaklandığı da...
#Figen DinekliKökleri Karaman’a dayanan bir Bayır Bucak Türkmeni olan Basel Arbar, 2006 yılında üniversite eğitimi için Türkiye’ye geldi. Suriye’de savaş başlayınca ailesini de yanına aldı. Yaşadığı maddi zorlukla okulu bıraktı, fotoğraf ve video işleri yapmaya başladı. Bayır Bucak Türkmenlerini anlattığı belgesel ‘Vatan Datlı’, tarihi bir belge olarak kayıtlara geçti. Arbar, “Orada ‘Osmanlı torunu’ diye dışlanırdık, burada da ‘Suriyeli’ olduk” diyor.
#Bayır Bucak TürkmeniABD’de yaşayan göz hastalıkları uzmanı Prof Dr. Levent Akduman, ileri derecede görme sorunu olan Amerikalı hastası için implant tasarlayarak görme kaybını engelledi. ABD’de düzenlenen bir yarışmada, retina alanında yeni buluşların değerlendirildiği kategoride birinci olan Prof. Dr. Akduman, İstanbul’a gelip aynı implantı bir Türk hastaya da taktı.
#Levent AkdumanYıllar geçse de Türkiye hâlâ töre cinayetlerine kurban vermeye devam ediyor. Kırşehir’de evden kaçan kızlarını ve evlendiği genci işkence ederek öldüren aynı aileden 8 kişiye dava açıldı. Zanlıların ‘töre yüzünden tasarlayarak adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
#Töre CinayetiÇANAKKALE'nin Çan ilçesine bağlı Çomaklı köyünde yaşayan Mehmet Bul, evinin bir bölümünü tarım aletlerinden oluşan müzeye dönüştürdü. ‘Osmanlı Torunu Köy Müzesi' adıyla ölçü ve tartı aletleri, çanak, çömlek, testi, mutfak malzemeleri, dibek taşı ile av malzemeleri gibi 1000'e yakın sergilenen eşya, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor. Mehmet Bul, amacının tarihe ışık tutmak olduğunu söyledi.
#Osmanlı Torunu Köy MüzesiMALATYA'da, Abdullah Özkaya (28), 2010 yılından beri kesmediği 42 santimetreye ulaşan sakalını 10 bin TL karşılığında satılığa çıkardı. Sakalını alana 60 santimetre uzunluğundaki saçlarında da hediye edeceğini ifade eden Özkaya, alıcı çıkmaması halinde sakal ve saçlarını Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (LÖSEV) bağışlayacağını söyledi.
#Abdullah ÖzkayaLübnan’la Suriye sınırı arasında bir Türkmen köyü... Bir zamanlar Hicaz Demiryolu’nun rotasında yer alan Trablusşam’ın kuzeyinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun oradaki gözü ve kulağıydı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgedeki Türk hâkimiyeti bitti, köy unutuldu. Onlarsa Türkiye’yi hiç unutmadılar. Aradan neredeyse 100 yıl geçtikten sonra bir genç sayesinde yeniden keşfedildiler. Geçen Kurban Bayramı’nda oradaydık. En büyük istekleri; bir daha unutulmamak. İşte Kavaşra Köyü’nün hikâyesi..
#Zeynep BilgehanÜç günde hem bir ülkeyi baştan başa dolaşabilmek hem de Osmanlı İmparatorluğu’ndan Sovyetler dönemine çeşitli çağlardan izler görmek ister misiniz? Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, savaşın kasvetini üzerinden atmış. Dinamik nüfusu ve özgün tarzıyla ziyaretçileri bekliyor. Priştine’de havalı kafelerde sosyalleşebilir, Prizne’nin eski sokaklarında zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.
#Kosova- Hürriyet, Türkiye’den 10 bin kilometre uzaklıkta bulunan Endonezya’nın Banda Açe bölgesine uzanan 4 asırlık yardımın izini sürdü. Banda Açe’deki Türk mezarlığı, Türk bayraklı motifli evlerden oluşan Türk köyü ve Osmanlı torunu olduklarını söyleyen Türk mezarlığının gönüllü bakıcılarının hikâyelerini dinledik.
#Gazetehaberleri