Osmanlı Dönemi haberleri sayfasında Osmanlı Dönemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4584 Osmanlı Dönemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Osmanlı döneminin Ankara’sında Belediye Dairesi’nin yapısının nasıl olduğunu, o dönem görev yapan zabıta teşkilatının kıyafetlerini, karakollarda nöbet tutan askerleri, hapishanede tutulan mahkumları hiç merak ettiniz mi? Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı Sultan 2. Abdülhamid, dünyayı öğrenmek, politikasını da buna göre yönlendirmek için çağının en gelişmiş teknoloji aleti olan fotoğraf makinesini kullanmış. Bu doğrultuda Osmanlı toprakları başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden fotoğraflar çektirtmiş. Günümüze kadar ulaşan bu fotoğraflar, bugün İstanbul Üniversitesi’nin Nadir Eserler Kütüphanesi’nde muhafaza ediliyor. ‘19. yüzyılın en büyük görsel arşivi’ olarak tanımlanan Sultan 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nda Ankara’ya ilişkin birçok kare de yer alıyor. Fotoğraflar, Ankara’da geçmiş döneme ait sivil ve dini mimariyi yansıtıyor. Resmi binalar, mektepler, hastaneler, camiler gibi birçok yapının o günkü hallerini bugüne ulaştırıyor. Hürriyet Ankara olarak bugünkü nostalji yolculuğumuz 2. Abdülhamid’in ‘Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’ndaki Ankara’ya.
#Murat YILMAZKAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMSTO), Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak şehrin en önemli simgelerinden ve markalarından olan Maraş Dondurması’nı aldı. Oda Başkanı Serdar Zabun, bundan sonra dünyaca ünlü markalar da dahil herkesin her dondurmayı ’Maraş dondurması’ diye satamayacağını belirterek, "Bu konuyla ilgili denetim kurullarımız olacak, cezai haklarımız var" dedi.
#Maraş DondurmasıÇorum'un İskilip ilçesinde, belediyeye ait iş makinelerinin çevre düzenlemesi yaptığı sırada yerin altında tarihi bir tünel bulunması ardından Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışması başlattı. Yapılan kazıda, yer altında Osmanlı döneminden yeraltı şehri bulundu. İlçede yaşayan vatandaşlar ise çalışmaları an be an takip ediyor.
#İskilipYUNANİSTAN'ın Bodrum'a komşu İstanköy (Kos) Adası'nda 400 kaçağın, barınacak yer gösterilmediği gerekçesiyle kent meydanındaki Osmanlı dönemine ait tarihi Cezayirli Hasan Paşa Camisi'ni işgal ettiği belirtildi. Polisin kaçakları dışarı çıkartmak istemesi sırasında ise arbede yaşandığı restorasyonu süren camide kaçakların eşyalarını ateşe verip yangın çıkardığı öğrenildi.
#CamiZonguldak'ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Durhanlı Köyü'nde Osmanlı dönemine ait 3 mezar taşı bulundu. Daha önce de Alaplı ve köylerinde tarihi mezar taşlarıyla ilgili araştırmalar yapan Ormanlı Çok Programlı Lisesi Edebiyat Öğretmeni, eğitimci-yazar Recep Çetin, Durhanlı Köyü'ndeki eski mezarlıkta 1700'lü yıllara ait, birisi şeyhe ait, 3 tarihi mezar taşı belirledi. Osmanlıca, 'Merhum Eş-Şeyh Ahmed Efendi-Ruhu için El Fatiha' yazılı mezar taşının yanındaki diğer 2 mezar taşında da yine Osmanlıca yazılar olduğu saptandı. Recep Çetin, mezar taşlarından birinin şeyhe, diğer ikisinin ise devlet adamlarına ait olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Şafak NEGÜZEL ALAPLI - Zonguldak (DHA)
#Osmanlı DönemiZongudak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
#Minos Uygarlığı'nın ÇöküşüZongudak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
#Santorini AdasıÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
#Assos Antik KentiÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde kalan Assos'ta, erken Osmanlı dönemine ait hamam bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, "Ortaya çıkarılan hamamın, özellikle erken dönem Osmanlı mimarisi örnekleri için küçük ama oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğunu söyleyebiliriz. Bu hamamın, tahminimize göre cami ve köprüyle birlikte 1. Murat dönemi olduğu için 14'üncü yüzyıla ait bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandıç
#Assos Antik KentiŞivlilik ne zaman yapılacak sorusu ve Şivlilik tarihi, Aralık ayının ortalarında girilirken gündemde yer almaya başladı. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları, Regaib Kandili'nden bir gün önce gece başlıyor. İşte, 2024 şivlilik tarihi...
#ŞivlilikTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
#Kariye ChoraSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidŞivlilik tarihi, Aralık ayının ortalarında irilirken gündemde yer almaya başladı. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden biri olan "Şivlilik" kutlamaları, Regaib Kandili'nden bir gün önce gece başlıyor. İşte, 2024 şivlilik tarihi...
#ŞivlilikSes ve kanun sanatçısı Çağlar Fidan, dinleyeni Suriçi İstanbul’unda müzikli bir tarih yolculuğuna çıkaran albümü ‘Intra Muros İstanbul’u yayımladı. Sadece 17 ile 20’nci yüzyıllar arasında yapılan eski İstanbul’un şarkılarını değil, o şarkılara eşlik eden hikâyeleri de günümüze taşıyor.
#Çağlar FidanDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#Amida HöyükDiyarbakır’ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
#DİYARBAKIRTürkiye genelinde internet üzerinden başlayan ‘Babaanne perdesi’ furyası nedeniyle eski perdelerine yüksek miktarlarda para isteyip satmaya çalışanlar, Bolu’da uzun yıllardır antikacılık yapan Ercan Eroğlu’nu (52) bıktırdı. Eroğlu, “Türkiye’de antika işiyle uğraşan herkesin bıktığı, artık illallah dediği bir durumdayız. 5 gündür başladı bu furya. Artık telefonlara bakamaz hale geldik” dedi.
#AntikaTürkiye genelinde internet üzerinden başlayan ‘Babaanne perdesi’ furyası nedeniyle eski perdelerine yüksek miktarlarda para isteyip satmaya çalışanlar, Bolu’da uzun yıllardır antikacılık yapan Ercan Eroğlu’nu (52) bıktırdı. Eroğlu, “Türkiye’de antika işiyle uğraşan herkesin bıktığı, artık illallah dediği bir durumdayız. 5 gündür başladı bu furya. Artık telefonlara bakamaz hale geldik” dedi.
#PerdeTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#Anıtkabir1891–1910 yılları arasında Osmanlı sarayında Ressam-ı Hazret-i Şehriyâri olarak görev yapan Fausto Zonaro’nun fotoğraf sanatçısı eşi Elisa Zonaro’nun objektifinden dönemin İstanbul’unu anlatan fotoğrafların gösterildiği, “Elisa Zonaro'nun İstanbul'u” adlı sergi Zeytinburnu Kazlıçeşme Sanat’ta sanatseverlerle buluştu.
#Elisa Zonaro’Nun İstanbul’Uİzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, M.S. 1'inci ila M.S. 4'üncü yüzyıl arasına ait kase, tabak, leğen, süzgeç, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar gibi Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev aletleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Bu eserler, bir Roma konutunda neler olabileceğini anlatması açısından değerli. Bu örnekler, liman kenti olarak İzmir'in, Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri gösteriyor. Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler. İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli" dedi.
#Smyrna Antik Kentiİzmir'deki Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda, M.S. 1'inci ila M.S. 4'üncü yüzyıl arasına ait kase, tabak, leğen, süzgeç, kandil, testi, dokuma ağırlıkları, tabak ve kapaklar gibi Roma Dönemi'ne ait mutfak ve ev aletleri bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Akın Ersoy, "Bu eserler, bir Roma konutunda neler olabileceğini anlatması açısından değerli. Bu örnekler, liman kenti olarak İzmir'in, Akdeniz dünyasında kullanılan objelerle paralellik gösteren mutfak kapları gibi örnekleri gösteriyor. Kaliteli işçiliğe sahip dikkat çekici eserler. İzmir'in Roma dünyasına entegre olduğunu göstermesi açısından önemli" dedi.
#İzmirABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara’da bir alanın daha UNESCO’ya eklenmesini önerdiklerini söyledi. Öneri için dosya hazırladıklarını belirten Ödemiş, “Atatürk Bulvarı’nı Ulus Meydan’dan alarak Çankaya Köşkü’ne bağlıyoruz. Bu alanın adı da ‘Bir bulvar üzerinden Cumhuriyet felsefesi’dir” diye konuştu.
#Bekir ÖdemişMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanacak 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
#Milliyet ArkeolojiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Tarih boyunca devlet disiplininin ve makam iradesinin bir göstergesi olan ve belgelere hukuki kimlik kazandıran 884 parça mührümüzü; beş yıl süren yoğun bir çalışmayla inceledik, literatürdeki yerlerini belirledik" dedi.
#Mehmet Özhasekiİngiliz arşivlerini derinlemesine tarayan ilk tarihçilerdendir. Kendi ifadesiyle 50 yıl arşivlerde çalıştığını söylüyor, ben daha fazla olduğunu hesaplamıştım. Bugün Ege Bölgesi Osmanlı dönemi tarihyazıcılığını onun sayesinde ana hatlarıyla tamamlamış oluyoruz. Hayatı da neredeyse bir asır oldu. Mübahat Hoca o asrın içinde en kalıcı eserler veren ve en iyi öğrenci yetiştiren saygın bir akademi üyesidir.
#Mübahat Kütükoğlu2023’ün teknoloji alanında hızla büyüyen girişimcilik ekosistemi için zorlayıcı ama fırsatları da beraberinde getiren bir yıl olduğunu belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknolojide Girişimcilik ve İnovasyon Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Çağla Gül Şenkardeş, aynı yılda yeni kurulan işletmelerin aldığı yatırımların son 5 yılın en düşük seviyesine düştüğünü, bu düşüşe rağmen 100 yeni girişim Unicorn, yani 1 milyar Doların üzerinde yatırım aldığını söyledi.
#1Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye vardır” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde restorasyonu tamamlanan Sancak Köşkü’nün açılış töreni gerçekleşti. Osmanlı Dönemi’nde ordunun sefere çıkarken padişah tarafından uğurlandığı ve seferden dönerken de karşılandığı Sancak-ı Şerif’in de o dönemde muhafaza edildiği köşkün restorasyon çalışmalarına 2021 yılında başlanmıştı. Köşkün sanatsal faaliyetlerde kullanılması planlanıyor.
#Ancak Köşkü