Osmanlı İmparatorluğu, Bilecik’te kurulmuş bir beylikken zaman içerisinde kıtalara yayılmış ve büyük topraklarda hüküm sürmüştür. Bu gelişim yükselme döneminde oldukça ayırt edilebilir düzeydedir. Peki, Osmanlı devleti yükselme dönemi padişahları kimlerdir? Bu dönemin savaşları nelerdir? Osmanlı devleti yükselme dönemine ait detayları sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Yükselme DönemiBizans İmparatorluğu'nun son dönemde inşa ettiği Ayasofya Kilisesi, devrin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan esere dair Trabzon Ayasofya Müzesi nerede? Trabzon Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi merak edilenleri derledik.
#TrabzonOsmanlı devleti dönemi çeşitli bölümlerden meydana gelmektedir. Osmanlı devletinin yükseliş dönemi tıpkı kuruluş dönemi gibi bu bölümlere dahildir. Osmanlı devletinin kuruluş döneminin isminden de anlaşılacağı gibi devletin kuruluşundan itibaren Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği bilinmektedir. Osmanlı devleti kuruluş dönemi padişahları, savaşları ve Osmanlı kuruluş dönemi konu anlatımını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Kuruluş DönemiKöprülüler dönemine köprülüler devri de denmektedir. Osmanlı İmparatorluğunda yer alan Türk tarihine ait döneme verilen isimdir. Bu dönem köprülü ailesini kapsayan ismini de buradan alan ve belirli tarih aralığında yaşanan bir devirdir. Köprülüler dönemi nedir, özellikleri nelerdir ve köprülüler sadrazamları ve ıslahatları nelerdir detayları ile derledik.
#Köprülüler Dönemi Nedir?Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSI. Mehmed, Osmanlı Devletinin beşinci padişahıdır. Adı, birçok kaynakta Mehmet Çelebi olarak da geçer. Çelebi, o dönemin en eğitimli kişilerine verilen bir unvandır. Eğitiminde dönemin en önemli müderrislerinden biri olan Amasyalı Sofi önemli rol oynamıştır. I. Mehmed kimdir, padişah olduğu dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için araştırdık.
#I. Mehmed Kimdir?Osmanlı Devletinin yükselme dönemi 1453 yılında İstanbul'un fethiyle başlayıp 16. yüzyılın sonuna kadar devam etti. Duraklama devri 1699 yılına kadar sürdü. 20. yüzyıl ise Osmanlı İmparatorluğunun ''dağılma dönemi'' olarak tanımlanmaktadır. 8. sınıflar için ''20.Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Konu Anlatımı29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'un fethi ile birlikte Osmanlı Devleti, dünyanın en güçlü devleti haline geldi. Bu döneme yükselme ya da olgunluk dönemi denmektedir. Aynı zamanda Osmanlı Devletinin siyasi olarak en güçlü dönemdir. 7. sınıflar için Osmanlı Devletinin siyasi gücünü detaylarıyla anlattık.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Osmanlı Devleti'nin Siyasi Gücü Konu AnlatımıYazı yazarken duyguların daha iyi ifade edilebilmesi adına, duraklamaların ve vurguların daha net anlaşılabilmesi için noktalama işaretleri kullanılmaktadır. Yazılarda noktalama işaretleri kullanıldığı zaman okuduğunu anlama çok daha kolay bir şekilde olmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#6. Sınıf Türkçe Kesme İşareti Eğik Çizgi Ve Yay Ayraç Konu AnlatımıTanzimat, Osmanlı tarihinde karşılaşılan kelimelerden biridir. Tanzimat fermanı ve Tanzimat dönemleri şeklinde tamlamaların esas unsurunu oluşturan bu kelimeyi, Tanzimat Fermanı nedir? Tanzimat fermanı tarihi, fermanın maddeleri ve ilişkili oldukları önemli başlıklar altında inceleyerek detaylara yer verdik.
#Tanzimat Fermanı Nedir?Sosyal antropolog ve yazar Prof. Dr. Tayfun Atay’ın yeni kitabı ‘Görünüyorum O Halde Varım/Meşhuriyet Çağı’nda Kültür ve İnsan’, gidişatımızın en net fotoğrafını çekiyor. Meşhurluğun neredeyse mecburiyet sayıldığı toplumsal iklimimizi, yeni dönem rol modellerimizi, siyasi ahvalimizi ve en önemlisi, çıkış formüllerini konuştuk. Haliyle yolumuz Recep Tayyip Erdoğan’dan Acun Ilıcalı’ya, Türkan Şoray’dan Hülya Avşar’a pek çok isimle kesişti.
#Tayfun AtayBüyük önder Atatürk, vefatının 77’nci yıldönümünde törenlerle anılırken, yurdun dört bir yanından vatandaşlar Anıtkabir’e koştu. Atatürk’ün öldüğü saat olan 9.05’te tüm yurtta hayat durdu, sirenler çalındı, genci yaşlısı Ata’sı için saygı duruşuna geçti. Devletin zirvesinin katıldığı törenlerin ardından Anıtkabir halka açıldı. Vatandaşlar bayraklar, posterler, çiçeklerle Atatürk’ün mozolesine koşup dua ederken, zaman zaman izdiham yaşandı.
Edirne Yeni Saray kazısında, sultanların kullandığı parfüm şişeleri ve krem kutuları bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Özer, "Bu saray pek çok padişaha ve ailesine ev sahipliği yaptı. Bulunan parfüm şişelerinden biri Hürrem Sultan'a ait olabilir" diye açıklama yaptı.