Osmanlı haberleri sayfasında Osmanlı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 53489 Osmanlı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
"Tuz hakkı" hediyesi, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan bir Ramazan geleneğidir. Bu gelenek, Ramazan ayında oruç tutan kadınlara, iftar sofraları için yemek hazırlarken gösterdikleri özveri ve emek karşılığında verilir. Kadınlar, oruçlu oldukları halde yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tadım yapmak zorunda kalırlar. Bu fedakârlığın bir sembolü olarak, erkekler bayram sabahı eşlerine küçük hediyeler verir. İşte, tuz hakkı ile ilgili detaylı bilgiler
#Tuz HakkıBüyük dedesi Osmanlı döneminde subaylık ve saray başmimarlığı gibi görevlerde bulunan ABD'li Ermeni avukat Glen Frederic Matheson Türk vatandaşlığına geçti. "Murat" adını alan avukata vatandaşlığa geçiş sürecinde AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin destek oldu. Vekil Şahin, "Anadolu'ya ve Türk milletine aidiyet hissetmiş ve yıllar sonra Türk vatandaşlığı için teşebbüste bulunmuş. Türk vatandaşlığını aldığında 'Bugün benim hayatımın en mutlu günü.' dedi." ifadelerini kullandı
#OsmanlıÜnlü İngiliz oryantalist ressam John Frederick Lewis’in 1800’lü yıllarda İstanbul’da yaşadığı dönemde yaptığı çizimler, ‘Lewis’in İstanbul İllüstrasyonları’ adlı kitapta bir araya getirildi. Osmanlı döneminin renkli İstanbul’unu; camileri, sokakları, kahvehaneleri, pazarları ve halkın günlük yaşamını gözler önüne seren eser, okuyuculara zamanda bir yolculuk vadediyor. Kitabın İstanbul’un tarihine ve kültürüne ilgi duyanlar için eşsiz bir kaynak niteliği taşıdığını söyleyen usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bir şehri veya ülkeyi siyaset bilimi yardımı olmadan anlayamazsınız. O bakımdan bu kitap sadece tarih ve sanat açısından değil, hayatımız açısından da önemli. Geçmişe baktığımızda böyle miydi diye soruyoruz, şaşırıyoruz. Şaşırmamak için bu kitapları okumak lazım” dedi.
#İstanbulKayseri'nin işlek cadde ve sokaklarında Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait alp kıyafetiyle dolaşan inşaat şantiye şefi Orhan Gezer, kostümüyle görenlerin dikkatini çekiyor. Orhan Gezer, "Genellikle gençler hoşuna giden ve ilgisini çeken karakterle özdeşleştiriyor. Gençlerin verdiği tepkiler beni farklı gururlandırıyor." ifadelerini kullandı.
#KayseriBugün zaman zaman küçümsenen eski İstanbul yapılarının, özellikle 1850’ler ve biraz öncesine ait olanların, ne kadar özgün ve ne kadar doğal malzemelerle, çevreye en az zarar verecek şekilde inşa edildiği görülmektedir. Muhtemelen bundan 30-40 yıl sonra bilinçlenen bir Türk gençliği, şehrin merkezinin; hem güneybatıdaki Suriçi İstanbul’un, hem Galata’nın, hem de Üsküdar ve Kadıköy’ün ne derece tahrip edildiğini fark edecektir. Ancak bir konuda umut vardır: İstanbullular yarım asır sonra bu şehri kurtarmak için harekete geçecekler.
#İstanbulSultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ anlayışıyla Osmanlı topraklarının dört bir tarafından çektirdiği fotoğraflar, Filistin’in 1900’lerdeki tarihine ışık tutuyor. Filistin coğrafyası ‘Sultan II. Abdülhamid Dönemi Filistin’ adıyla ilk kez bütün olarak ele alındı ve bir kısmı daha önce yayımlanmamış fotoğraflar tek kitapta toplandı. Eser hakkında görüşlerini anlatan usta gazeteci ve sanat eleştirmeni Doğan Hızlan, “Bu kitaplar daima gizli kalmış eserlerdir, devrin sadece siyasi değil yaşam biçimini de gösterir. Sultan II. Abdülhamid’in nasıl biri olduğunu, fotoğrafa ve resime düşkünlüğünü de göstermiş oldu. Bu yüzden kitabı okuyanlar Osmanlı’nın sadece bir dönemini görmeyecekler” dedi.
#Sultan II. AbdülhamidOsmanlı döneminde 19’uncu yüzyılda; eğitimde modernleşme adımlarının ilk atıldığı yerlerden biri Sultan II.Abdülhamit tarafından yaptırılan ilkokullar yani ‘iptidai mektepler’. İlk defa karma eğitimin uygulandığı sayıları çok az olmakla beraber kadın öğretmenlerin de ders anlattığı, modern eğitim anlayışını benimseyen bu okullar milli eğitim tarihinde önemli bir yere sahip. Bunlardan biri olan ve İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan okul, bugün hala varlığını koruyarak tarihe ışık tutuyor.
#Sultan II.AbdülhamitOsmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman zamanında ilk olarak başlatılan "baklava alayı" geleneği olmazsa olmaz geleneği olarak uzun yıllar devam etti. Günümüzde fıstıklısıyla bildiğimiz baklavayı Osmanlı; kavun, kaymak, lor ve fındık gibi birçok malzeme ile yapmıştır. Baklava tarifleri bu güne değin uzanan bir lezzet mirası olarak yerini almıştır. Rafine şeker yerine bal kullanarak hazırlanan bu baklava tarifi mutlaka denenmesi gereken tatlı tarifleri listesinde de zirvede...
#BaklavaSokak hayvanları 1860’larda da gündemi meşgul etmiş. Köpeklerin destekçisi Halep Kaymakamı Ethem Pertev Paşa, Ocak 1867’de Mecmua-i Fünun dergisinde ‘Hav Hav’ başlıklı, bir köpeğin ağzından iki sayfalık dilekçe sunmuş. Saraya ulaşan bu dilekçe sayesinde itlaf ve sürgünden vazgeçilmiş.
#Sokak HayvanlarıHarvard Üniversitesi’nde Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nin başındaki tarihçi Prof.Dr. Cemal Kafadar ve yardımcısı Rosie Bsheer’e görevden el çektirildiği bildirildi. Harvard Yahudi Mezunlar İttifakı, mayıs ayında yayınlanan bir raporda İsrail-Filistin çatışmasına orantısız yaklaştığı gerekçesiyle merkez ve başındaki Prof. Kafadar’ı hedef göstermişti.
#Harvard ÜniversitesiMolla Çelebi Camii son dönemde Kabataş iskelesi civarında “harika bir yapı” yapacağını sanan bir mimar tarafından farklı biçimde gölgelenmeye çalışıldı. Çilekeş caminin nihayet iç kısmı da yangına maruz kaldı. Türkler, Osmanlı mirasını şu ya da bu şekilde tahrip etmeye devam ediyor.
#Molla Çelebi CamiiNapolyon’un baklava sevgisi, tarihsel bir rivayet olarak anılır ve Osmanlı ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşimlerin bir göstergesi olarak ilginç bir hikaye sunar. Bu hikayeye göre, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sırasında baklava, Napolyon Bonapart’ın dikkatini çeken Osmanlı mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olur.Fransız diplomatlar ve tüccarlar, Osmanlı ziyaretlerinde sarayın mutfak kültürünü deneyimleme şansı bulmuş ve baklava gibi ikonik lezzetleri ülkelerine taşımışlardır. Rivayetlere göre Napolyon, baklavayı tatmış ve bu tatlının incecik yufkaları, bol tereyağı, enfes şerbeti ve ceviz ya da fıstık dolgusu ile büyülenmiştir. Baklava, Napolyon’un sofralarında Fransız mutfağının zarafetiyle birleşerek adeta Doğu ve Batı kültürlerinin bir harmanını temsil eder hale gelmiştir.
#Napolyon BonapartBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikGüney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde, terör örgütü EOKA ile benzer söylemlere sahip yeni bir örgüt kuruldu. Kendilerini "Devrimci Özgürlük Savaşçıları Hareketi” olarak adlandıran örgüt, Kıbrıs'taki Türklere yönelik tehdit ifadeleri kullandı. Örgüte ilişkin detaylı bilgileri, CNN Türk Lefkoşa Temsilcisi Ömer Bilge aktardı.
#KıbrısBilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#BilecikKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#SafranboluKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#Ramazan BayramıGüllü, fıstıklı, cevizli, meyveli, kaymaklı ve çikolata kaplı... Kültürümüzün en özel tatlarından. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu lezzet pek çok çeşidiyle her damağa hitap ediyor. Geleneksel reçetelerden modern okunuşlara kadar Türkiye’nin dört bir yanından bayramda ağzınızı tatlandıracak en iyi lokum adreslerini sıraladık.
#LokumCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Gine Cumhuriyeti’nin Başkenti Konakri’de Kaloum semtinde bulunan Camp Samory Toure askeri kışlasının içerisinde yapımı tamamlanan ‘Recep Tayyip Erdoğan Camisi’nin açılış törenine canlı bağlantı ile katıldı.
#CUMHURBAŞKANI ErdoğanOsmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği 'zimem defteri' geleneği İstanbul Valiliği öncülüğünde hayırseverler tarafından sürdürülüyor. Bu yıl 39 ilçede 2,5 milyon liralık borcun kapatılırken İstanbul Valisi Davut Gül, "Zimem defteri Osmanlı'dan günümüze kadar gelen bir gelenek. Amacımız; geleneğin duyurulması, yaşatılması ve başka hayırseverlerin de bizim aracılığımızla bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmaları. İnşallah fırsat buldukça bu projeleri yapmaya gayret edeceğiz" dedi.
#İstanbul ValiliğiCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da canlı bağlantı ile "Recep Tayyip Erdoğan Camii’nin Açılış Töreni"nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Osmanlı Camii mimarisinin tek hacimli bu eserle Gine'de tüm İslam geleneğinin zengin süsleme motiflerini yansıtmak istedik." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da canlı bağlantı ile Gine'deki "Recep Tayyip Erdoğan Camii’nin Açılış Töreni"nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Osmanlı Camii mimarisinin tek hacimli bu eserle Gine'de tüm İslam geleneğinin zengin süsleme motiflerini yansıtmak istedik." dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan"Tuz hakkı" hediyesi, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan bir Ramazan geleneğidir. Bu gelenek, Ramazan ayında oruç tutan kadınlara, iftar sofraları için yemek hazırlarken gösterdikleri özveri ve emek karşılığında verilir. Kadınlar, oruçlu oldukları halde yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tadım yapmak zorunda kalırlar. Bu fedakârlığın bir sembolü olarak, erkekler bayram sabahı eşlerine küçük hediyeler verir. İşte, tuz hakkı ile ilgili detaylı bilgiler
#Tuz HakkıYunanlıların 1821’de Osmanlı İmparatorluğu’na karşı isyanını simgeleyen 25 Mart Milli Bayramı kutlamaları çerçevesinde dün Atina’da yeni Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ile Başbakan Kiriakos Miçotakis’in de hazır bulundukları askeri geçit töreninde, Yunan Deniz Piyade Okulu öğrencileri, Kıbrıs ve Türkiye aleyhinde küstah ve çirkin slogan attılar.
#YunanistanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Sergi Salonu'nda Eğitim Ailesi ile İftar Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 23 yılda birçok alanda yaptıkları sessiz devrimi eğitim sahasında da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, altyapısından teknik imkanlarına, eğitim kurumlarını tüm unsurlarıyla Avrupa standartlarına eriştirdiklerini vurguladı.
#ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#Hoşaf