Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) 28 eski personelinin yargılandığı davada, MİLCEP-K2 kriptolu telefonları inceleyen bilirkişi heyeti, "telefonların kriptografik açıdan çok zayıf olduğunu ve standart bir dizüstü bilgisayarın işlemci gücü ve hafıza kapasitesiyle, yaklaşık 45 saniyede kriptolu gönderilen kapalı metnin tamamen kırılabildiğini" belirledi.
#MİLCEP-K2MOBESE’nin adında ‘B’ harfini temsil eden istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe, FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla tutuklandı. Aktepe, TİB’in kurucuları arasında yer almış, 2012’de MİT’e devredilen Türkiye’nin en geniş dinleme ağına sahip kurumu olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı’nın başına geçmişti. 2012’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ofisinde ‘böcek’leri bulan ekibin başında da Aktepe vardı.
#FETÖKısa adı MOBESE olan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu son 10 yılı aşkın bir süredir hayatımızda. Sisteme adını veren isimlerin baş harfleri ‘MOBESE’yi oluşturdu. Ancak Fetullahçı Terör Örgütü soruşturmalarında gelinen aşama MOBESE ile ilgili de ilginç bir tablo ortaya koydu.
#Mustafa HararcıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet yöneticisinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenildiği iddiasıyla açılan davada bir numaralı sanık eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, bugünkü duruşma öncesi mahkemeye sürpriz dilekçe sundu.
#ErdoğanTelekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) yönelik kriptolu telefonların dinlenmesi ile ilgili olarak 9’u tutuklu 28 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması sona erdi. Mahkeme İmran Ergüler ve Özgür Ören’in tahliyesine karar verdi.
#MahkemeTelekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) yönelik kriptolu telefonların dinlenmesi ile ilgili olarak 12’sı tutuklu 28 kişi hakkında açılan davanın birinci duruşması sona erdi. Mahkeme Ferhat Saraç, Ayhan Yeni ve Bülent Kocagürbüz’ün tahliyesine karar verdi.
#DinlemeAnkara Cumhuriyet Başsavcılığının, devlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) görevlisi 28 kişi hakkında yürüttüğü soruşturmaya ilişkin iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
#SoruşturmaCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu, devletin üst düzey yetkililerin kullandığı kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin iddianamede, şüphelilerin Erdoğan ve ailesine ait konuşma havuzu oluşturdukları öne sürüldü. Şüphelilerin elde edilen konuşmaları Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FTÖ) arşivine aktardıkları iddia edildi.
ANKARA’nın Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçen ocak ayında başlattığı casusluk, kriptolular da dahil telefonların usulsüz dinlenmesine yönelik soruşturma kapsamında daha önce ifadesi alınan ve mahkemece serbest bırakılan TÜİTAK uzmanlarından Özgür Ören, bu sabah Gebze’deki evinde yeniden gözaltına alındı.
#TÜBİTAKDevlet büyüklerinin kriptolu ve normal telefonlarının usulsüz dinlendiği iddialarına ilişkin düzenlenen fezleke Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Fezlekede müşteki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin yer aldı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan fezlekede mağdur olarak yer buldu.
#Ali BabacanKRİPTOLU telefonların dinlenildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada tutuklanan eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve diğer şüphelilerin, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanırken kaldığı koğuşa konuldukları bildirildi. Şen ve diğer şüphelilerin Sincan Cezaevi’nde, Sincan L1 cezaevindeki F-6 koğuşunda Balbay’ın cezaevinde çıkarken bıraktığı televizyon ve buzdolabını kullandıkları belirtildi.
DÖNEMİN Başbakanı Tayyip Erdoğan, bakanlar ve devletin üst düzey yöneticilerin kullandığı kriptolu telefonların dinlenildiği iddialarıyla ilgili başlatılan soruşturmada tutuklama istemiyle Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen TİB eski Başkanvekili Osman Nihat Şen’le birlikte TİB ve BTK bünyesinde görev yapan İsmail Bakar, Bülent Kocagürbüz ve Ferhat Saraç, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacı ile temin etme, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçlarından tutuklandı.
Kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin soruşturmada bilirkişi, aralarında dönemin Başbakanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da bulunduğu devlet yöneticilerinin, doğrudan hedef alınarak dinlenildiği tespitini yaparak, “Ses dosyaları başka hedefler dinlenirken oluşmamıştır” dedi. Bilirkişiler, ses dosyalarını silen ‘Kartal’ isimli bir yazılım da tespit etti.
GÖLBAŞI Cumhuriyet Başsavcılığı, başta dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların dinlendiği iddialarıyla ilgili başlattığı soruşturmada, aralarında TÜBİTAK ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) üst düzey eski yöneticilerinin de bulunduğu 28 kişi için gözaltı kararı aldırdı.
Ankara başta olmak üzere 4 ilde eş zamanlı "yasa dışı dinleme" operasyonu başlatıldı. TİB ve TÜBİTAK çalışanı 28 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu operasyona, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, AYM Başkanı Kılıç, Genelkurmay Başkanı Özel ve MGK üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle başladığı belirtildi. Gözaltı kararı bulunan ancak adresinde bulunamayan bilgisayar mühendisi Orhan Ü.'nün felç geçirdiği tespit edildi ve ifadesi ağabeyinin evinde alındı. Twitter'daki Fuat Avni isimli hesap ise dün gece attığı tweetlerde bu sabah başlayacak operasyon hakkında bilgiler yazmıştı. Akşam saatlerinde gelen son habere göre ise savcılık kararıyla "Fuat Avni" isimli Twitter ve Facebook hesaplarına erişim engellenme kararı verildi.
Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Gürsel Aktepe, milletvekillerinin Meclis’te ve Emniyet ziyaretinde yönelttiği sorulara yazılı yanıtlar gönderdi. Aktepe, “Deniz Baykal’a kim kamera tuzağı kurdu?” sorusuna tek cümlelik yanıt verip, “Basından öğrenildiği kadarıyla cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturma açıldığı bilinmektedir” demekle yetindi. “Başbakan’ı kim dinledi?” sorusuna da Emniyet’in yanıtı “İdari ve adli soruşturmalar devam etmektedir” oldu. Emniyet İstihbarat’ın diğer değerlendirmeleri şöyle: