Güncelleme Tarihi:
KRİPTOLU telefonlarının dinlenmesiyle ilgili soruşturmada bilirkişiler 53 sayfa 12 konu ve 2 ekten oluşan rapor hazırladı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) dinleme sisteminin işleyişi anlatılarak, “Sistemde HİTAP isimli sunucuya veya LIMS isimli sunuculara erişebilen yetkililer, hukuki süreci atlayıp direkt dinleme yaptırma yeteneğine teknik olarak sahiptir” denildi. Bilirkişiler şu değerlendirmeleri yaptılar:
NET DEĞİL
“1. Nesil kriptolu 934 adet IMEI numarasından 7 tanesi 2008 yılı itibari ile verileri ‘ibdata1’ dosyasında tutan MySql veri tabanı programı içerisinde vardır. 27 kere işlem görmüştür ancak bu kesin olarak ses dinlemesi yapıldığı anlamına gelmemektedir. Silinmiş dosya isimleri ile elde edilen listede bu IMEI’lere rastlanmamıştır. TİB’deki verilerin 2008 tarihinden sonra oluşturulduğu göz önüne alındığında, 1. nesil kriptolu telefonlara ait IMEI’lerle ilgili net bir bilgi verilmesi HİTAP veri tabanının 2008 yılında yenilenmesi nedeniyle mümkün değildir. 2. nesil kriptolu 161 IMEI numarasından 76 tanesi ‘ibdata1’ dosyasındaki MySql veritabanı programı içerisinde mevcut olup belirtilen IMEI’ler 304 kere işlem görmüştür. Silinmiş dosya adları ile elde edilen bu verilerde 31 kriptolu telefonun 363 kere ses kaydı yapıldığına dair bulgular elde edilmiştir.”
Raporda, aralarında Erdoğan’ın da bulunduğu devlet yöneticilerin doğrudan dinleme hedefi olduğu tespiti de yapılarak, “Silinmiş verilerin isimleri ile elde edilen bilgilerden, hangi telefon numarasını kullanarak, hangi tarih ve saatlerde dinlendiği tablolarda sunulmuştur. Bu tablodaki IMEI’ler TİB tarafından verilen ses dosya adı formatı bilgisine göre HEDEF IMEI’lerdir. Oluşan ses dosyaları, başka hedefler dinlenirken oluşmamıştır” denildi.
ZAMAN BOMBASI
Bilirkişiler incelemelerin sürdüğü, 27 Haziran 2014’te olağandışılık tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydettiler: “Araştırmalar sonucu, sunucularda çalışan ‘Kartal’ isimli programının klasör içinde bulunan tüm programların yapısını bozduğu ve çalışmaz hale getirdiği görüldü. Programın içerisinde özel olarak düzenlenmiş bir kod, dinleme dosyalarını kurum içindeki sunucuya çeken yazılımın içine gömüldüğünden aranan casus yazılım ya da tuzak programlardan biri değildir. Bu kod literatürde zaman bombası olarak geçmektedir.” Raporda ‘Kartal’ın çalışma şekli şöyle anlatılıyor: “Sunucu saati kontrol edilerek zamanı geldiğinde bu zaman bombası aktif hale gelir. Program, bulunduğu klasördeki tüm dosyaları siler, sildiği dosya ile aynı boyutta ve isimde yeni bir dosya oluşturarak içine rastgele karakterler girer.”
ERDOĞAN 87 KEZ DİNLENDİ
Bilirkişiler devlet yöneticilerin gün gün, saat saat dinlemelerine ilişkin tespitlerde bulunuldu. IMEI numaraları kullanıcısı bilgisi olmayan kısımlara “bilinmiyor” yazıldığı belirtilen raporda, Erdoğan’ın 87, Davutoğlu 26, Ali Babacan 32, MİT 28, Genelkurmay Başkanlığı 4, Efkan Ala 3, Bülent Arınç, Nabi Avcı ve Genelkurmay MOBİLDESKOM’un ise 1 kez dinlendiği tespiti yapıldı.
Gülerek teslim
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sürdürdüğü soruşturma kapsamında aralarında TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ve eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen’inde bulunduğu 11 şüpheli tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. 15 şüpheli de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz dün savcılığa teslim olmadan yaptığı açıklamada, Böcek davası kapsamında istenilen raporu vermediği için kendisinden öç alındığını iddia ederek, “TÜBİTAK kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yapıyor. Bu aşamadan sonrası bizi alakadar etmiyor. Telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz” dedi.” 5 savcının sorguladığı şüphelilere dinleme talimatını kimden aldıkları, kayıtların nerede olduğu, cemaat bağlantıları soruldu.