Yeşilçam’ın en yakışıklı jönlerinden Ediz Hun, bayram vesilesiyle Kadıköy’deki evinin kapılarını Kelebek’e açtı. Usta oyuncu, sorularımızı eşi Berna Hun ve kızı Bengü Hun’la birlikte yanıtladı. İşte eski bayramlardan Yeşilçam yıllarına uzanan o keyifli sohbetten geriye kalanlar...
#Ediz Hun"Güneş ne renk?" sorusuna cevap olarak aklımıza ilk olarak "sarı" gelir. Ancak birazdan okuyacaklarınız size tüm bildiklerinizi unutturabilir. Sosyal medyada yaşanan hararetli tartışma Güneş'in rengiyle ilgili bilmediğimiz bazı gerçekleri de gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#Teknoloji1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaYukarıdaki görsele baktığınızda ne gördünüz? Mesela ortadaki karanlık alan hareket ediyor, büyüyor ya da genişliyor gibi gelmiş olabilir mi? Endişelenmeyin ekranınız sizi yutacak bir karadeliğe dönüşmedi. Görselde bir hareketlilik de yok. Ancak bu tuhaf görsel beyinlerimizin ve gözlerimizin dünyayı nasıl gördüğüne dair çok önemli dersler içeriyor.
#Görsel İllüzyon2 yıl önce Agatha Christie'nin ölümsüz eserinden uyarlanan ‘’On Kişiydiler’’ oyunuyla ilk kez tiyatro sahnesine çıkan Ediz Hun, galasının ardından 'salgın yüzünden' sahnelenemeyen oyunuyla yeniden buluştu. 81 yaşındaki usta sanatçı gelişen sinema sektörünün yanı sıra siyaset yıllarını ve anılarını hurriyet.com.tr’ye anlattı. Yoklukla geçen çocukluk yılları, Başbakan Yardımcısından gelen bakanlık teklifi, günümüzde en çok beğendiği yönetmen, Yeşilçam’ın akıbeti, ‘robot’ aktörler, hayatı boyunca unutamadığı ‘orkide’ çiçeği… İşte arşivlik bir söyleşi…
#Ediz HunÇocukların bağışıklık sistemini Kovid 19 virüsüne ve üst solunum yolu hastalıklarına karşı güçlü tutmanın önemine değinen Mikrobiyolog ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, “Özellikle morina balığının karaciğerinden elde edilen Morina Balığı Karaciğer Yağı (Cod Liver Oil) formundaki sıvı balık yağlarında EPA DHA oranı yüksek. Hem de balıktan gelen doğal D ve A vitaminleri çocukların bağışıklık sistemi için kalkan görevi görüyor. Oslo Üniversitesi’nde 70 bin katılımcıyla gerçekleştirilen bilimsel çalışma, düzenli Morina Balık Yağı kullanan kişilerin Kovid-19 virüsüne karşı daha dirençli olduğunu ortaya koydu” dedi.
#KoronavirüsDenizli'de kendisini Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bağlı Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda savcı olarak tanıtan Halil Baki Çelen (27), polis tarafından gözaltına alındı. Bazı internet sitelerinde 'İnek parasıyla okudu. Birleşmiş Milletlerin en genç savcısı oldu' haberleri de yaptırdığı ortaya çıkan Çelen tutuklandı. Çelen'le ilgili gerçeği Acıpayam İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü ziyareti sırasında konuşmalarından şüphelenen bir polis ortaya çıkardı.
#DenizliDenizli'de kendisini Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bağlı Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda savcı olarak tanıtan Halil Baki Çelen (27), polis tarafından gözaltına alındı. Bazı internet sitelerinde 'İnek parasıyla okudu. Birleşmiş Milletlerin en genç savcısı oldu' haberleri de yaptırdığı ortaya çıkan Çelen tutuklandı. Çelen'le ilgili gerçeği Acıpayam İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü ziyareti sırasında konuşmalarından şüphelenen bir polis ortaya çıkardı.
#DenizliDünyanın birçok ülkesinde uygulanmaya devam eden Oxford-AstraZeneca aşısıyla ilgili başlayan 'yan etki' krizinin yankıları devam ediyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok yerde aşının kullanımı aşılanan kişilerde görülen ciddi sağlık sorunlarının AstraZeneca'yla ilgili olabileceği iddiası üzerine durdurulmuştu. Öte yandan konuyu inceleyen bilim insanları yan etkinini sebebini ve nasıl tedavi edileceğini açıkladı.
#AstrazenecaYapılan araştırmalara göre Morina Balığı'nın karaciğerinden elde edilen Omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüs ile savaşta etkili rol oynuyor. Bilim insanları, günlük bin miligram kullanılması önerilen omega 3 ve vitaminlerin, hekim kontrolünde tüketilmesi konusunda ise vatandaşları uyarıyor. Pediatrik Allerji-İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç, omega 3'ün koronavirüsle savaşta etkili rol oynadığını belirtti.
#Omega 3Yapılan araştırmalara göre Morina Balığı'nın karaciğerinden elde edilen Omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüs ile savaşta etkili rol oynuyor. Bilim insanları, günlük bin miligram kullanılması önerilen omega 3 ve vitaminlerin, hekim kontrolünde tüketilmesi konusunda ise vatandaşları uyarıyor.
#Prof. Dr. Tunç AkkoçAdnan Boyacı, öğretmen seminerleri ve eğitimleri konusunda yaptığı konuşmalarla dikkatleri üzerine topluyor. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (ÖYGM) müdürü olarak görev yapan Adnan Boyacı, bu görevi öncesinde pek çok kurumda da görevde bulunmuştur. Peki, Adnan Boyacı kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Adnan BoyacıAlmanya’da 40 göçmen derneği siyaset kurumuna yaptığı ortak çağrıda; ırkçılıkla mücadelede strateji değişikliğine gidilmesini talep etti. Dernek temsilcileri, göçmenlerin uyumu konusunda tavsiyelerde bulunacak ve bilgilendirecek ‘Göçmen Toplumu Katılım Konseyi’nin kurulmasını da istedi.
#AlmanyaMilli Eğitim Bakanı Selçuk, "Oslo Üniversitesinden bilim insanları Kamil Özerk ve Meral Özerk, velilerimiz için çok değerli bir kitap yazdılar. Bugüne armağan olsun diye. 3 Nisan’dan itibaren dijital kitabımızı ücretsiz olarak okuyabilirsiniz" dedi.
#MebFinlandiya’da yeni hükümet, babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamak amacıyla her iki ebeveyne de eşit süreli doğum izni verilmesine yönelik planlarını açıkladı. Ücretli ebeveynlik izni, her ebeveyn için 164 güne, toplamda da 14 aya çıkarılacak. Finlandiya bu değişikliklerle ‘cinsiyet eşitliğini’ teşvik etmek istiyor.
#Sanna MarinHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, iklim krizinin etkilerini araştıran bir rapor yayımladı. Buna göre, gerekli önlemlerin alınmaması halinde okyanus ve deniz seviyeleri önemli oranda yükselecek. İstanbul ve İzmir, Avrupa’da bu durumdan en çok etkilenecek 3 kent arasında yer alıyor. Ege ve Akdeniz’de kıyılarda 50-75 cm yükselme bekleniyor. Emisyon salınımlarının azaltılması durumunda bu senaryo olumlu yönde değişebilir.
#GazetehaberleriNe mutlu; önyargılarımızı birer birer yıkan haberler alıyoruz. Tüm dünyada kabul gören bilimsel çalışmaların altında Türkiyeli isimlere giderek daha çok rastlıyoruz. 22 senedir Oslo Üniversitesi’nde görev yapan kanser biyoloğu Prof. Fahri Saatçioğlu onlardan biri. Onunla yıllardır uğraştığı prostat kanseri araştırmasının yanı sıra ilham veren hayat hikâyesini, Kayseri’den Norveç’e uzanan yolları, yaşamında geniş yer tutan yoga ve meditasyonu konuştuk.
#Prostat Kanseri TedavisiAntalya’nın Alanya ilçesinde yaklaşık 8 yıldır yaşayan ve 1 yıldır Türk vatandaşı olan Rus Anastasia Petrova Çetinkaya, bağımsız belediye başkan adayı oldu.Alanya’da yaşayan ve Ayhan Çetinkaya ile evli olan Rus uyruklu Anastasia Petrova Çetinkaya, 'Değişim Sende' sloganıyla Alanya Bağımsız Belediye Başkanı adaylığını açıkladı. Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nde adaylığı açıklayan Anastasia Petrova, 2010 yılında Alanya’ya geldiğini aktardı.
#AlanyaMEB tarafından Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi için yürütülen iki projeyle okul öncesinden lise 12’nci sınıfa kadar her sınıf düzeyinde söz varlığı gün yüzüne çıkartılacak, ana dilde dört temel becerinin farklı araçlarla ölçülmesi sağlanacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projeler için Türkiye'den ve dünyadan alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen iki ayrı çalıştayda Türkçe’ye verdiği önemi anlattı.
#Milli Eğitim BakanlığıGeçen yıl Karaca ve Hürriyet gazetesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’, konusunda bir ilkti ve büyük ilgi gördü. Bir yıllık bir çalışmanın ardından ikincisi de raflara çıkmaya hazır. Rehbere giren restoranlar ve aldıkları inciler 17 Aralık’ta açıklanıyor. Sonuçlar açıklanmadan önce rehberi hazırlayan Müge Akgün’le bir yılın nasıl geçtiğini, bu yıl ne gibi yenilikler olduğunu konuştuk.
#İncili Gastronomi RehberiUzmanlar kedilerin dünyaya Vikingler tarafından yayıldığını söylerken, “Baltık Denizi’nde 7’nci yüzyılda ölen bir kediyi incelediğimizde genetiğinin Mısır kökenli kedilerle aynı olduğunu fark ettik” dedi.
#Baltık DeniziTürkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden biri Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında uluslararası bir psikoloji yüksek lisans programı başlattı. Küresel hareketlilik, kapsayıcılık ve çeşitlilik psikolojisi konularına odaklanan ve kısaca ‘Global-MINDS’ olarak adlandırılan programa, lisansını psikoloji alanında tamamlayan öğrenciler başvurabilecek.
#Koç ÜniversitesiNorveç’in hikâyesi bir nevi peri masalı... Kendi halinde, dışa kapalı, her yere uzak ve fakir bir ülkenin sınırları içinde bir gün petrol bulunur... Ve herkes mutlu olur... Peki ya sonra? Norveç, bugün eşitlikçi, mutlu, zengin bir ülke... İskandinav refahının, refah toplumunun tipik bir üyesi. Ama dünyayı, bugün İskandinav modeline çeken unsur bu refah meselesi değil! Bu ülkelerden son yıllarda fışkıran edebiyat ve dizi furyası, daha çok konuşuluyor... Bunlar akla hayale gelmeyecek vahşilikte şiddet, cinayet, suç öyküleri... Tüm dünya ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı biliyor. ‘Köprü’ isimli televizyon dizisini de izlemişsinizdir... İşte refah, mutluluk ve özgürlük sıralamalarında illaki ilk beşe yerleşen İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya’dan çıkan böyle nice eser var. En büyük ihraç ürünleri, ödünüzü koparacak şiddet öyküleri... Ve bu türün kralı da Norveçli Jo Nesbo... ‘Ejderha Dövmeli Kız’ın yazarı Stieg Larsson esrarengiz biçimde öldükten sonra İskandinav Noir’ı (kara polisiye) denilen bu türün tahtına Nesbo oturdu. İlginç bir hikâyesi var Nesbo’nun. Norveçli eski bir futbolcu ve rock yıldızıyken, evine kapanıp suç öyküleri yazmaya başlamış ve artık tüm dünyanın tanıdığı büyük bir kahraman ortaya çıkarmış. Harry Hole isimli, biraz serseri bir polis dedektifi bu... Harry Hole’un son maceralarından ‘Hayalet’ Türkçede henüz yayımlandı. Ve bana da, Nesbo’nun Türkçedeki yayıncısı Doğan Kitap’tan “Jo Nesbo seni Oslo’ya akşam yemeğine davet ediyor” diye bir öneri geldi. ‘Dünyanın en korkutucu adamıyla’ akşam yemeğine hayır diyemezdim. Hem bakalım orası gerçekten ‘periler ülkesi’ mi yoksa ‘karanlıklar diyarı’ mıydı? İskandinavya, onca aydınlık ve iyiliğin gizlediği, kasvetli bir bilinçaltının yansıması mıydı? Bunu en iyi yanıtlayacak kişi, ülkesinin en tanınan temsilcisi Nesbo... Ona göre ‘dünyada masumiyetini hâlâ koruyan bir adacık’ olan Norveç’in, dünyaya aslında neyi anlattığını konuşmaya işte böyle başladık...
#Jo Nesbo