Mukayese için başlangıç tarihini vermeli miyim? Milattan önce desem. Pazar günü gazeteye ve yayınevine giderken, ıssız, terk edilmiş bir şehrin caddelerinden geçiyor duygusuna kapılırdım. Pazar tenhalığı olduğu için o günlerde araba kullanma cesaretini kendimde bulurdum.
#Bâb-I ÂliHer ne kadar işi hız olsa da Mehmet Ali Birand yemek masasında durmayı tercih ediyor. Lezzetin yanı sıra, kendi tabiriyle öyle hur hur hur değil, yavaş yavaş yemek yenilen ve şık sunumlu mekanları tercih ediyor. Michelin yıldızlı restoranların para tuzağı olduğundan dem vurup, küçük Fransız lokantalarıyla bağını anlatıyor. Bir de, hiç yemek yapamadığını ama şahane bulaşık yıkadığını...
Ege’deki iki adamız, Bozcaada ve Gökçeada, bu aylarda sonbaharın yalnızlığını yaşıyor. Bozcaada’da bağbozumu bitti, yazlıkçıların çoğu evlerine döndü, ada asıl sahiplerine kaldı. Şimdi sararmış yaprakların hışırtısı ve kıyıya vuran dalgalardan başka ses pek duyulmuyor. Gökçeada ise zaten yalnızlığa alışık. Göçlerden sonra adaya yerleşen hüzün orayı hiç terk etmedi. Aslında bu mevsim adaların gerçek yüzünü görmek için çok elverişli. Adalarla tanışmak isteyenler için yola çıkmanın tam zamanı.