Bir yapıştırıcı bir tarihi eseri Türkiye’ye nasıl geri getirir? İşte yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir operasyonla ülkemize getirilen ve şu an Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenen ‘Orpheus Mozaiği’nin dedektiflik filmlerine konu olacak hikâyesi...
#Orpheus MozaiğiBatman ve Siirt’te 2023'te güvenlik güçlerince düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonlarında ele geçirilerek, Batman Müzesi’ne teslim edilen 7 bin 276 eserin yüzde 30’u imitasyon çıktı. Batman Müzesi’nde görevli Uzman Arkeolog Abdurrahman Demir, müzeye getirilen eserlere uygulanan işlemlerle ilgili süreci anlatarak, “Müzeye gelen eserlerin tarihi eser olup olmadığına bir komisyon tarafından karar verilmektedir. Bu komisyonda özellikle arkeolog ve sanat tarihçileri yer almaktadır. Eserlerin dönemsel özelliklerine bakılarak kültür varlığı olup olmadığına karar verilmektedir. Örnek olarak, 2018’de ele geçirilen ve Picasso'nun Nü tablosu olduğu iddia edilen tablo müzemize getirilmiş, bilirkişi incelemesi sonucunda bu eserin sahte olduğu anlaşılmıştır" dedi.
#Tarihi EserYerin altındaki zenginlik ve güzelliklerin üstündekilerden değerli, hatta görkemli olduğu dünyada kaç ülke vardır, bilmiyorum. Türkiye öyle bir ülke... Dağın başında ya da şehrin içinde nereye bir kazma vursanız, altından tarih çıkar. Burası, Türkiye topraklarında son 10 yılda bulunan en değerli arkeolojik alanların belki de en önemlisi.
#SeyahatKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yılbaşı sürprizi olarak açıklamak üzere sır gibi sakladığı, yurt dışından iade edilecek tarihi eserin Dallas Sanat Müzesi’ndeki ‘Orpheus Mozaiği’ olduğu konuşuluyordu. New York Times gazetesinin haberine göre, mozaiğin Türkiye’ye dönüş hikâyesi, Kültür Bakanlığı’nın büyük çabalar harcayarak geri getirttiği tarihi eserlerinkinden farklı.
Mitolojik dönemlerin resmedildiği toplamda 1250 metrekareye yakın mozaikleriyle dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi konumunda olan Hatay Müzesi yenilendi. Hitit, Asur, Roma ve Bizans gibi birçok uygarlığın yaşam izlerinin tanığı olan ve binlerce tarihi eserin yanı sıra, sanatın renkli taşlara nakşedildiği görkemli mozaik zenginliğiyle de ünlenen Hatay Müzesi, onarılarak modern hale getirildi.
Aziz Pavlus, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biriydi. Mersin’in Tarsus ilçesinde doğmuş, eğitim görmüş, mektupları İncil’e kaynak olmuştu. Vatikan, 2008’i Aziz Pavlus ve Evrensel Birlik Yılı ilan etti. Aziz Pavlus Yılı, 21 Haziran’da Tarsus’ta farklı dinlerin liderlerinin katılacağı törenle başlayacak. 29 Haziran’da Vatikan’da 2000’inci doğum günü kutlaması yapılacak. Antik çağda sayısız düşünüre ev sahipliği yapan Tarsus’a yıl boyunca dünyanın dört bir yanından 500 bin kişinin gelmesi bekleniyor.
Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketi Haleplibahçe Mozaik Müzesi'nde sergilenen mozaikleri de etkiledi. Müzeye dolan ve mozaiklerin üzerini kapatan sel suları tahliye edilirken, kısmi zarar gören eserlerin de kısa süre içerisinde uzman ekipler tarafından temizleneceği bildirildi.
#Haleplibahçe Mozaik MüzesiTanıtım çalışmaları kapsamında ‘kültürportalı’ web sayfası oluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi hazırladı. “Kendini antik çağlarda hissedeceğin benzersiz bir deneyime adım at” denilerek yayınlanan listede, eserler sırasıyla şöyle yer aldı:
#Gazetehaberleri