Dallas, mozaiği gönüllü olarak iade ediyor

Güncelleme Tarihi:

Dallas, mozaiği gönüllü olarak iade ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 10:27

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yılbaşı sürprizi olarak açıklamak üzere sır gibi sakladığı, yurt dışından iade edilecek tarihi eserin Dallas Sanat Müzesi’ndeki ‘Orpheus Mozaiği’ olduğu konuşuluyordu. New York Times gazetesinin haberine göre, mozaiğin Türkiye’ye dönüş hikâyesi, Kültür Bakanlığı’nın büyük çabalar harcayarak geri getirttiği tarihi eserlerinkinden farklı.

Haberin Devamı

Haberde, Türkiye’nin kendine ait olduğunu söyleyerek bazı eserleri istediği farklı ülkelerdeki müzelerin, Türkiye’nin bu tutumunu hoş karşılamadığı hatta suçlamalarda bulunduğu belirtilirken, Dallas Müzesi’nin ‘Orpheus Mozaiği’ni kendiliğinden iade etme kararı aldığı yazıldı. Daha önce çıkan haberlerde Bakan Günay ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün yoğun temasları sonrasında müze yönetiminin ikna edildiği ifade edilmişti.

Şanlıurfa’dan 1950’lerde kaçırılan eser, tarihi kesin en erken Edessa Mozaiği (M.S. 194) olarak biliniyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün önderliğinde bir bakanlık heyeti mozaiği teslim almak üzere Chicago’ya gitmişti. Mozaiğin 5 Aralık’ta New York’tan, Türk Hava Yolları aracılığıyla diplomatik kargoyla Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!