İşte, o mozaik...

Güncelleme Tarihi:

İşte, o mozaik...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 13:50

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Bakan Günay'ın "yılbaşı sürprizinin" fotoğrafını yayınladı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yurtdışına kaçırılan ancak bakanlığın çalışmaları sonucu "yılbaşı sürprizi" olarak ülkeye getirileceğini belirttiği M.Ö. 194 yılına ait "Orpheus Mozaiği", Dallas Müzesi yetkililerince Türkiye'ye gönderildi.

Washington Büyükelçisi Namık Tan da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki sayfasına, "Yetkililerimizce Dallas Müzesi'nden iade alınan Orpheus Mozaiği Türkiye'ye gönderildi" diye yazdı:

İşte, o mozaik...

Tan, mozaiğin bir fotoğrafını da yayınladı:

İşte, o mozaik...

Haberin Devamı

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde bir haber hazırlayan New York Times, 1,5 metrekarelik mozaiğin Türkiye’den çalındığını öğrenen Dallas Sanat Müzesi'nin, eseri Ankara’ya herhangi bir baskı görmeden "gönüllü olarak" verme kararı aldığını yazmıştı.

Habere göre, Orpheus Mozaiği’ni 1999’da Christie’s’te düzenlenen bir açık artırmada 85 bin dolara satın alan müze daha sonra eserin Türkiye’de bir arkeolojik sit alanından çalındığına dair güçlü kanıtlarla karşılaşmış, temasa geçilen Türk yetkililer de eserin çalındığını kanıtlayan fotoğraf ve belgeleri sunmuştu. Böylece Orpheus’un dönüş süreci başlamıştı.

Daha önce çıkan haberlerde Bakan Günay ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün yoğun temasları sonrasında müze yönetiminin ikna edildiği ifade edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!