Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde dün basın toplantısı düzenleyerek, 3 Aralık’ta ABD’nin Dallas Sanat Müzesi yetkilileriyle imzalanan mutabakat zaptı ile iadesi sağlanan ve 6 Aralık’ta Türkiye’ye getirilen ‘Orpheus Mozaiği’ni tanıttı. Bakanlığının son zamanlarda ilgi uyandıran çalışmasının, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan eski eserlerin yeniden Türkiye’ye kazandırılması olduğunu belirten Günay, basın mensuplarının ve kamuoyunun duyarlılığından son derece memnun olduğunu söyledi. Günay, ‘Orpheus Mozaği’nin 1998’de Şanlıurfa’dan götürüldüğünü, 1999’da Türkiye’nin bir müzayedede buna müdahale etmeye çalıştığını dile getirdi.
RESTORASYON MÜKEMMEL
Dallas Müzesi Başkanı’nın envanterlerinde böyle bir eser olduğunu tespit ettiğini ifade eden Günay, başkanın kaynağı araştırmaya başladığını aktardı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eserin geri getirilmesi konusunda mücadele ettiğini anlatan Günay, eserde sadece bir yerde ufak bir deforme olduğunu, restorasyonun neredeyse mükemmel yapıldığını bildirdi. Günay, eserin üzerinde yapanın isminin bulunmasının ayrı bir önemi olduğuna da değinerek, eserin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne şimdilik emanet edildiğini söyledi. Şanlıurfa Müzesi açıldığı zaman mozaiğin ait olduğu yere gideceğini ifade eden Günay, çaba gösterenlere teşekkür etti.
Vahşi hayvanları evcilleştiriyor
Orpheus Mozaiği: (Roma Dönemi, MS 194) Orpheus antik dönem efsanelerinde ozan olarak bilinir ve orfizm denilen mistik akım ona mal edilir. Çalgısı vahşi hayvanları büyüler ezgisiyel ölümü bile alt eder. Şanlıurfa sınırlarından kaçırılmasının ardından Dallas Sanat Müzesi’nce 1999’da bir müzayededen 85 bin dolara satın alındı. Müze yetkililerinin, eseri gönüllü olarak Türkiye’ye iade etme kararını, yabancı kuruluşlarla vardıkları değişim anlaşması planı uyarınca aldıkları belirtildi. Orpheus Mozaiği’nin Şanlıurfa yakınlarındaki tarihi Roma kenti Edessa’da bir binanın yer dekorunda kullanıldığı tahmin ediliyor. Eserde, Orpheus’un vahşi hayvanları evcilleştirmesi konu ediliyor.