Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın meslek odalarına yaptığı “meslek liselerinin yönetimini devretmeye hazırız” çağrısına olumlu yanıt geldi. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği, bu liselerin özel sektöre değil OSB’lere bırakılmasından yana. Tek istekleri ise öğrenci başına verilen desteğin artırılması. İstanbul Ticaret Odası da göreve hazır olduğunu belirtti.
#Meslek LisesiMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), eğitim öğretim desteği verilecek yeni özel meslek lisesi alanları raylı sistemler, metalurji, seramik ve cam, inşaat, kuyumculuk, tasarım, gemi yapımı, uçak bakım ve bilişim teknolojileri olarak belirlendi. Bakanlığın 9 yeni alanı daha sisteme eklemesiyle teşvik verilen özel mesleki alan sayısı 26'ya çıktı.
#MEBOrganize Sanayi Bölgelerine (OSB) yapılan negatif ayrımcılık nihayet son buldu. 20 Şubat'ta kabul edilen torba kanun tasarısı ile artık OSB'lerde yapılan bina yatırımları da finansal kiralama (leasing) ile yapılabilecek. İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere 'teminat' bulamadığı için yarım kalan yatırımlar tamamlanacak. Maliyet ucuzlayacak, vadeler uzayacak.
Başkentin yeni sanayi bölgesi olan Temelli Sanayi Havzası’nın ‘yol’ beklentisi boşa çıktı. Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları süren yol yapım ihalesinin, ihaleye üç gün kala iptal edilmesi, sanayicilerde büyük hüsran yarattı. AOSB Başkanı Hüseyin Tuncay, “Bölge tamamlandığında 1500 sanayi tesisinde en az 75 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ama bir yıldır beklediğimiz yol ihalesi iptal edildi, sanayici hüsrana uğradı. Bizler üzerimize düşeni yaparken, kamu ayağında işini yapmayan kimse açıklansın” dedi.
Sincan’a bağlı Temelli bölgesinde kurulumuna başlanan Anadolu OSB’de, altyapı çalışmaları tamamlanan 188 parsel, düzenlenen törenle sanayicilere dağıtıldı. Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay, “14 yıllık hayal” diye nitelendirdiği Anadolu OSB için, “OSB’ler yatırım ve cazibe merkezi olmalıdır” dedi.
BOTAŞ, geçen yıl BOTAŞ ile doğalgaz alım anlaşması imzalayan ve yıllık tüketimi 100 milyon metreküpün üzerinde bulunan OSB’ler için yüzde 5-12 aralığında bir indirimi 2010 yılı için uygulayacağını açıklamış ve OSB’ler BOTAŞ’la anlaşma imzalamıştı. Bir yıllık anlaşma, 30 Ekim tarihinde son buluyor.
BOTAŞ’ın, 2004-2006 yıllarına ait doğalgaz taşıma bedeli olarak OSB’lerden geriye dönük bedel talep etmesi ve bu çerçevede Eskişehir ve Bursa’daki OSB’lerin hesaplarına el koydurması üzerine açıklamada bulunan Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Taşıma şirketlerinin özelleştirildiği yıl, doğalgaz taşıma bedellerinin önce yüksek belirlenmesi, sonra indirilmesi kime ne avantaj sağlamıştır?” dedi.