Tüm sanayi tesisleri OSB’lere taşınmalı

Güncelleme Tarihi:

Tüm sanayi tesisleri OSB’lere taşınmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 00:00

Tüm sanayi tesislerini Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) çatısı altında toplayacak yasal düzenlemeyle ilgili olarak konuşan OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, “Bu, çarpık sanayileşmenin önünü açar” dedi.

Haberin Devamı

ORGANİZE Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, tüm sanayi tesislerinin OSB çatısı altında toplanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri değerlendirirken “Bu, çarpık sanayileşmenin önünü açar. Aslında kalıcı çözüm, bu sanayi tesislerinin OSB’lere taşınmasını sağlamaktır” dedi.
1 milyon kişi istihdam edilmeli
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e OSB’lerin sorunlarına gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Tuncay, Bakan Ergün’ün açıkladığı “ıslah OSB” modeline ilişkin açıklamayla ilgili olarak duydukları bazı kaygıları paylaştı. Bakanlığın, tüm sanayi tesislerinin OSB çatısı altında toplanmasına dönük bir yasal düzenleme içinde olduğunu anımsatan Tuncay, Türkiye’de 263 OSB olduğunu, bunların yarısının boş olduğunu, 263 OSB’de 58 bin 708 sanayi parselinin 39 bininde üretime geçildiğini ve yaklaşık 1 milyon kişinin bu bölgelerde istihdam edildiğini anımsattı. Organize sanayi bölgelerine yatırım yapmanın hiçbir cazibesinin kalmamasından dolayı, OSB’lere harcanan milyarlarca dolarlık altyapı yatırımlarının boşa gittiğini ve milli servetin heba edildiğini dile getiren Tuncay, atıl durumdaki OSB’lerin canlandırılması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Yatırımcı bekleyenler için moral bozucu

Bu atıl durumun ortadan kaldırılması durumunda ilave 500 bin istihdam sağlanabileceğini vurgulayan Hüseyin Kutsi Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’mız iyi niyetlerle mevcut sanayi tesislerini ıslah etmek, çevreyi korumak istiyor. Yani daha önce sanayileşmiş alanları OSB bünyesinde toplayarak, Islah OSB modelini hayata geçirmeye çalışıyor. İmar mevzuatının ve çevre mevzuatının gerektiği gibi uygulanmamasından kaynaklanan sorunların giderilmesi amacıyla bu yola gidildiği anlaşılmaktadır. Ancak, mevcut sanayi tesislerinin tümünü OSB çatıları altında toplamak bizce olumlu sonuç vermeyecektir. Bu yönde verilecek karar ve uygulama imar uygulaması bakımından çeşitli problemlere yol açabileceği gibi, gecekondu sanayi şeklinde gelişen bu bölgelerde yeni sanayi tesisleri kurulmasına yol açacaktır. Ayrıca bu yönde yapılacak düzenleme, planlı ve düzenli sanayileşme yerleşkeleri olan OSB’lerden yatırımcı bekleyenler için moral bozucu olacaktır.

Haberin Devamı

İyi niyetli ama isabetsiz

Türkiye’nin dört bir yanında, ıslah OSB çerçevesinde değerlendirilebilecek ne kadar sanayi alanı bulunmaktadır? Bunların ne kadarı OSB Kanuna uyum sağlayabilir? Genellikle imar ve çevre mevzuatı bakımından çok sayıda aykırılığı ve eksikliği barındıran bu alanların OSB bünyesinde toplanmasının mevzuatına uygun şekilde kurulmuş ve yatırımcı bekleyen OSB’lere etkileri nedir?
Asgari düzeye indirilmesi
- Bu konularda çalışma ve değerlendirme yapılmış mıdır? Bunları bilmiyoruz. Bu nedenle ıslah OSB konusunda alınacak politika kararı, tüm paydaşların katkı ve katılımlarına açık olmalı, demokratik tartışma süreci yaşanmalı, doğru karar alınması sağlanmalıdır. OSB’ler dışında kalan sanayi tesislerinin OSB’lere taşınması ve böylece çevre sorunlarının asgari düzeye indirilmesi amaçlanmıştır. Bakanlık önüne böyle bir hedef koymuşken, düzensiz sanayi alanlarının Islah OSB olarak planlanması isabetli bir politika olmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!