OSB modeli yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

OSB modeli yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2013 00:00

Şehir merkezinden uzak, çevreci ve enerji maliyetlerini düşüren bir sanayileşme modeli olarak bilinen OSB’lerin sayısı 276’ya ulaştı. Bursa, İzmir ve Kocaeli 13’er OSB ile ilk sırada, Ankara ise 11 OSB ile ikinci sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Kentlerin planlı gelişmesine katkıda bulunulması, verimlilik ve kar artışı sağlaması, sanayinin az gelişmiş bölgelerde yaygınlaştırılması gibi avantajları olan OSB’lerin ilki 1962 yılında Bursa’da kuruldu. Bugüne kadar geçen sürede OSB’lerin sayısı 276’ya ulaşırken, bunların 33’ü ihtisas, 10’u Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı, 7’si ıslah, 2’si özel, kalanı da karma OSB olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin batısındaki sanayileşmiş illerde daha fazla OSB’nin bulunduğu dikkati çekiyor.

İÇ ANADOLU'DA 48 OSB

Bursa, İzmir ve Kocaeli 13’er OSB ile en fazla yapılanmanın bulunduğu iller olarak ön plana çıkarken, bu illeri sırasıyla Ankara (11) ve Tekirdağ (10) izliyor.OSB bulunmayan tek il ise Artvin. Bölgesel bazda değerlendirildiğinde ise OSB’lerin yüzde 44,2’si Marmara (72) ve Ege (50) bölgelerinde bulunuyor. Bunları, İç Anadolu (48), Karadeniz (41), Doğu Anadolu (22) ve Akdeniz (22) ile Güneydoğu Anadolu (21) bölgeleri takip ediyor. Mevcut OSB’ler yurt genelinde yaklaşık 750 kilometrekarelik bir alanı kaplarken, 19’unun da inşaatı sürüyor. OSB’lerde faaliyet gösteren 57 bin 263 firmada 1 milyon 431 bin 440 kayıtlı kişi çalışıyor.

Haberin Devamı

PLANLI SANAYİLEŞME İÇİN ÖNEMLİ

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, OSB’lerin planlı, çevreye duyarlı sanayileşme ve kayıtlı ekonominin iyi bir örneği olduğunu söyledi. OSB modelinin ülke kaynaklarının israf edilmemesi açısından önemine değinen Tuncay, bu yapılanmalarının kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımının en az üçünün bir arada olduğu yerlerde oluşması gerektiğini dile getirdi. Yer seçimi yapılırken ilgili 7 bakanlığa bağlı 22 müdürlük ve genel müdürlüğünün onayının gerektiğini anlatan Tuncay, “Bürokrasi varmış gibi gözükse de bu durum, planlı sanayileşme açısından önemli” dedi. Planlı ve çevreye duyarlı yatırımların üretim maliyetlerini artırmasına karşın bunları savunduklarını belirten Tuncay, “Bırakın etkilesin. Yeter ki bu ülkenin kaynaklarını heba etmeyelim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!