‘Altımızda yumurta falan yok’

Güncelleme Tarihi:

‘Altımızda yumurta falan yok’
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün arsa alıp fabrika kurmayan işadamlarına, ‘Kuluçkaya mı yattınız?’ tepkisini gösterdiği OSB’lerde yüzde 92’lik yer tahsisine rağmen yatırımların yüzde 70’de kaldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Hükümet bu nedenle OSB’lerdeki kapasitenin takibine yönelik izleme ve değerlendirme sistemi kurmak için de çalışmalarını yürütüyor. Türkiye çapında 2011 sonu itibarıyla tamamlanmış olan 147 OSB ve 445 Küçük Sanayi Sitesi bulunuyor. Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı projeyle OSB’lerin doluluk oranları mercek altına alınıyor. Yapılan tespitlere göre OSB parsellerinin yüzde 92’si tahsis edilmesine rağmen bu parsellerin sadece yüzde 70’inde üretime geçildiği belirtiliyor.

DOLMASI İÇİN YENİ PROJE

Gelişmiş iller dışındaki OSB’lerin doluluk oranlarının düşük olduğunu belirleyen ekonomi yönetimi de bu kapsamda OSB’lerin dolması için yıl içinde yeni çalışmalar yapacak. Bunun için OSB yatırımlarının etkinliğini artırmak amacıyla, öncelikle devam eden projeler tamamlanacak.Proje kapsamında OSB’lerin politika ve uygulamalarını geliştirmek amacıyla etki analizi yapılacak. OSB’lerin kapasiteleri geliştirilerek, izleme ve değerlendirme sistemi kurulacak.

Haberin Devamı

YÜZDE 53’ÜN YARISI BOŞ

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye’de bulunan 253 OSB’nin yüzde 47’sinin boş olduğunu dile getirdi. “Bu OSB’lerin yüzde 53’ünün yarısı boş duruyor” diyen Tuncay, “Bir OSB’de sanayicinin yatırım yapması için mal ve insan naklinin kolay olması lazım” açıklamasını yaptı. “Bir OSB’de arsa tahsisi yapılmışsa yatırımcı hukuki süreçlere uymak zorunda” diyen Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“OSB’ler kayıtlı ekonominin olduğu yerlerdir. Bunun da yüksek maliyeti var. Gecekondu sanayi önlenmeli, yer seçiminde kriterlere uyulmalıdır. OSB’lere merkezi yönetimin hizmet getirmesi lazım. İnsan ve mal ulaşımı zahmetli olunca niçin yatırımcı gelip yatırım yapacak? Fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun rantı düşünen bir insanın OSB’de arsa almasının anlamı kalmadı. OSB’lerin az gelişmiş bölge kapsamına alınıp yatırımların desteklenmesi gerekir. Suyu, elektriği, yolu olmayan yerlerde yatırımcı yatırım yapmak istemiyor. Kuluçka yeri değil sanayi parselleri ama kuluçkaya yatanın altında yumurta yok. Yumurta olmalı ki kuluçka gerçekleşsin. Şehir rantları arttı. Rantı düşünen adam niye OSB’ye gelsin?”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!