Güncelleme Tarihi:
Tuncay, yaptığı yazılı açıklamada, il özel idarelerinin planlı sanayiyi desteklemek ve teşvik etmek amacıyla OSB'lerin kuruluşunda yer aldığına işaret etti.
"13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un geçici 1. maddesi uyarınca, tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesinin belirlendiğini hatırlatan Tuncay, "Kanunda OSB'ler ile ilgili bir düzenleme yer almadığı için il özel idaresinin iştirakçilik hakkı da belediyelere geçmektedir. Tabii ki doğrusu, bu iştirakçilik hakkının OSB tüzel kişiliğine devredilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.
OSB'lerin ilgili bölge sınırları içinde mahalli idarelere ait pek çok yetkiyi kullandığını kaydeden Tuncay, bu durumun ülkenin sanayileşmesinde önem rol oynadığını ifade etti. Bazı OSB'lerdeki il özel idare paylarının yüksek olduğunu bildiren Tuncay, "Hisselerin belediyelere devredilmesi, OSB'lerin belediyelere teslim edilmesi demektir. Bu, OSB'lerin ruhuyla uyuşan bir karar olmaz" ifadesini kullandı.
Devir işlemi 30 Mart'taki seçimlerde uygulanacak
6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve bazı hükümleri 30 Mart yerel seçimlerinde yürürlüğe girecek kanuna göre, tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıyla ilgisine göre bakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilirken, devir işlemi 30 Mart yerel seçimlerinde uygulamaya konulacak.