ABD’deki bilim insanları, belli bir şekilde işlenmiş yumurta akının denizlerdeki mikroplastikleri ve tuzu yüzde 99 verimlilikle temizleyebildiğini keşfetti. Araştırmacılar yumurta akı kullanarak büyük miktarlarda suyu arıtabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Peki yumurta akı nasıl böyle bir etki yapabiliyor? Yumurta mikroplastiğin sonunu getirebilir mi?
#PlastikCalvin döngüsü, karbondioksiti şeker glikozuna dönüştürmek için karbon fiksasyonu ve fotosentez sırasında ortaya çıkan bir dizi ışıktan bağımsız olarak redoks tepkimesidir. Bu tepkimeler ise, organelin iç membranı ile tilakoid membran arasında bulunan sıvı dolu bölge olan kloroplastın stromasında meydana gelir. Calvin döngüsü nedir ve nerede gerçekleşir sizler için derledik.
#EğitimSevilen meyvelerden birisi olan armut, birçok kültürde kendisine yer bulmaktadır. Bu sebeple dünyanın birçok ülkesinde armut yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye de bu ülkeler içerisinde yerini almaktadır. Hatta ülkemiz armut yetiştiriciliğinde üst sıralarda yer almaktadır. Peki, armut nasıl yetiştirilir ve Türkiye'de en çok nerelerde yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Armut Nasıl YetişirAnavatanı Orta Asya olan kuşkonmaz bitkisi sağlığa yararlı birçok özelliği içerisinde bulundurmaktadır. Ülkemizde çok fazla bilinmemesine rağmen, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu iklim kuşağı kuşkonmaz yetiştiriciliği için çok uygun olmaktadır. Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir ve Türkiye'de en çok hangi bölgelerde yetiştirilir ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Akdeniz'in en büyük kabuklu canlılarından olan midye türü pinalar, sindirim sistemlerine saldıran bir virüs nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, denizlerin doğal temizleme mekanizması pinaların, bir parazitle başının belada olduğunu, virüsün hızla pinaları yok ettiğini söyledi.
#PinalarSağlıklı beslenmenin önemi bu günlerde artarken insanlar organik sebze ve meyveleri tüketmeye çalışıyor. Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu organik pazarlardan alınan gıdaların dahi organik olmayabileceğini ve vatandaşların bunu anlamasının imkânsız olduğunu söyledi. Organik yiyeceklerin otoyol kenarlarında yetişmemiş, hormon verilmemiş, ilaçlanmamış olması gerektiğinin altını çizen Pehlivanoğlu, pestisit denilen tarım ilacının daha fazla bulunma ihtimali olan yiyecekleri de açıkladı. Pehlivanoğlu, "Patates, elma, dolmalık biber, kereviz, üzüm, domates, yeşil kabak, şeftali, kayısı, ıspanak ve çilek" gibi besinlerin pestisiti çok fazla içine aldığını ve ne kadar yıkanırsa yıkansın bu ilacın o yiyecekten yok edilemediğini söyledi.
#OrganikÇanakkale Boğazı'nda rekortmen dalgıç Müjdat Turan, 'Pina' olarak bilinen yüzlerce ölü Pinna nobilis (kalem kabuklu yumuşakçalar) görüntüledi. Pina ölümlerinin Avrupa kökenli bir parazitten kaynaklandığı ileri sürülürken, Turan'ın sosyal medyadan paylaştığı görüntüler, takipçileri tarafından büyük ilgi gördü.
#Çanakkale BoğazıORDU'da, 530 rakımlı Boztepe’ye ulaşımı kolaylaştırmak için kurulan teleferik, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgisi görüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, 2019 yılında 796 bin yolcu taşınan teleferiğin yanı sıra Boztepe ve yaylaların, turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.
#OrduDikkat eksikliği çocuklar arasında hızla yayılan bir sorun. Muhtemelen de pek çok nedeni var: Aşırı yüklü ders programları, yarışmaya dayalı eğitim uygulamaları, kirli hava, kötü beslenme, trafikte geçen uzun saatler, erken uyanıp geç uyumalar, internet-tablet-bilgisayar tutkusu, gürültü ve daha pek çok şey etkili olabilir problemin yaygınlaşmasında. Uzmanlara göre çocuklarınızda aşağıdaki belirtiler varsa daha da dikkatli olmanız lazım...
Hamilelik, bir kadının en hassas dönemlerinden. Kendi fiziksel değişiminizin yanı sıra bir bebeği taşıyor olmanın verdiği sorumlulukla daha çok bilmek, öğrenmek ve en doğrusunu yapmak istiyorsunuz. Ama daha hamile kalmadan öyle bir bilgi bombardımanına tutuluyorsunuz ki, pusulanız şaşıyor.