Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiGÜNEŞLİ ama karanlık bir şubat sabahına uyandık dün. Türk edebiyatının kimsesiz çocukları, ezilmişleri, yoksulları, yurt dışına işçi olarak giden gurbetçileri, darbe döneminde işkence gören kadınları, göç etmek zorunda kalan çaresizleri, azınlıkları bir kez daha öksüz kaldı. Onları en iyi anlatan bir büyük yazarı, Füruzan’ı kaybettik çünkü.
#Feruze ÇerçiKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#Kitap39. İstanbul Kitap Fuarı’nın ‘Onur Yazarı’ Nazlı Eray, teması ise onun ‘Büyülü Gerçekçilik’ olarak tarif edilen renkli tarzına gönderme yapan ‘Kitabın Büyülü Dünyası’. Eray, o büyülü dünyayı “Hayat, bir kitap yazmak gibidir. Sen kendi kitabını nasıl düşünürsen öyle yazarsın. Kendi ışığını ne kadar açarsan o kadar aydınlanırsın, arada loşlaştırırsın ama daima ümitli ve mutlu olmak lazım, bu çok önemli” sözleriyle tarif ediyor.
#Nazlı ErayUluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıllık zorunlu pandemi arasının ardından 3-11 Aralık tarihleri arasında 39’uncu kez kapılarını açıyor. TÜYAP Beylikdüzü’nde “Kitap şehre dönüyor” sloganıyla düzenlenecek fuara 1000’e yakın yayınevi katılacak, yaklaşık 2 bin yazar söyleşi ve imza günlerinde okurlarla buluşacak.
#39. Uluslararası İstanbul Kitap FuarıUluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıl pandemi arasından sonra kapılarını 39’uncu kez açıyor. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 3-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuarın mottosu ‘Kitap Şehre Dönüyor’. Fuara yurtiçi ve yurtdışından birçok yayınevi katılacak, kültür etkinlikleri, imza günleri gerçekleştirilecek.
#Uluslararası İstanbul Kitap FuarıAlman Yayıncılar Birliği’nin verdiği ‘Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi, ‘Heldinnenepos’ (Kadın Kahramanlar Destanı) adlı romanıyla yazar Anne Weber oldu. Salgın nedeniyle Frankfurt’taki ödül törenine davetli alınmazken, Weber, 25 bin euroluk para ödülünü de aldı. Ödüle aday olarak gösterilen diğer diğer beş finalist yazara da 2 bin 500’er euro para ödülü verildi.
#‘2020 Barış Ödülü’ Anne Weber’İnHayatın her alanında olduğu gibi yayın dünyası da normale dönüyor. Kitabevleri teker teker kapılarını açtı, yayınevleri pandemi süresince ayda bir kitaba kadar düşürdükleri yayın sayısını arttırmaya başladı. Bu arada pek çok kitabın çıkış tarihi de üçer ay ertelenmiş oldu.
#Yazar38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından düzenlenen ARTİST 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı Onur Ödülleri 4 Kasım Pazartesi akşamı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.
#Adnan Özyalçıner38. İstanbul Kitap Fuarı’nın onur yazarı Adnan Özyalçıner, 1950 Kuşağı öykücülüğünün en önemli temsilcilerinden. Dergicilikten düzeltmenliğe, editörlükten gölge yazarlığa, eczacı çıraklığından kâtipliğe pek çok işte çalışan Özyalçıner, halen Türkiye Yazarlar Sendikası’nın başkanlığını yürütüyor.
#Adnan Özyalçıner