Yapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâPandemi ile hayatımıza giren ve zorlukların üstesinden gelmenin etkili yollarından birinin online terapi yöntemi olduğunu dile getiren Tappy Online Terapi Platformu, akredite üniversitelerden mezun, deneyimli uzman psikologlar aracılığıyla danışanlara güvenilir, hızlı, ekonomik, mekandan bağımsız şekilde kişiye uygun randevu oluşturma imkanı sağlarken danışmanlara ise hukuki, mali ve dijital pazarlama alanlarında profesyonel destek vererek seçkin bir ekibin parçası olma fırsatını sunmasıyla fark yaratıyor.
#1Sağlık sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ürünleriyle hizmet veren Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik’in ana ortaklarından biri olan Cigna Global, bireylerin “aile, finans, fiziksel durum, sosyal yaşam ve iş hayatı” konularındaki algılarını ölçen 360 İyi Yaşam Araştırması’nı yayınladı. Türkiye, Avustralya, Çin, Almanya, İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 18.000 kişiyle 21 lokasyonda yapılan araştırmanın pandemi dönemine özel çarpıcı sonuçlarını Cigna Genel Müdürü Pınar Kuriş aktardı.
#Sağlık HizmetiKısıtlamaların daha iyi atlatılması için önerilerde bulunan İlkgün Demir, “Vücut, ruh ve akıl sağlığımıza yatırım yapmalıyız. Sağlıklı beslenmeyi sadece bu dönem değil her dönem için alışkanlık haline getirebilirsek kalıcı bir iyilik yaratır ve negatif bir süreci pozitife çevirebiliriz” dedi.
#Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı İlkgün DemirKoronavirüse yakalanma endişesi son zamanlarda neredeyse herkesin yaşadığı ortak bir ruhsal sorun haline geldi. Koronafobi olarak da anılmaya başlayan bu yeni durum, ruh sağlığımızı ve buna paralel olarak çevremizle olan ilişkilerimizi de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Uz. Psi. Arzu Beyribey, koronavirüse yakalanma korkusunun psikoloji üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
#Koronavirüs KorkusuPandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor. Virüsü kapma, hastalanma ve sevdiklerimize bulaştırma; başlıca kaygılarımız arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra; işte oluşabilecek problemler, gelir kaybı, sosyal izolasyon, boş kalan raflar sebebiyle yeterli yemek, hijyen ve sağlık malzemesi bulamama gibi durumlar kaygı seviyemizin daha da artmasına neden oluyor. Uzm. Psikolog Ceylin Sürek, koronavirüsün sebep olduğu kaygılara karşı tavsiyelerde bulundu.
#Koronavirüs KaygısıUzaktan tıbbi danışmanlık verilen Steto adında bir internet sitesi kuran psikiyatr İlker Küçükparlak, “Sağlığına önem veren, kontrolleri yaptıran pek çok insan, pandemi nedeniyle hastaneye gitmekten çekinir oldu ve tedavileri aksadı. Çevrimiçi tıbbi danışmanlıkla hastaların tedavide kalma oranı artıyor” diyor.
#GazetehaberleriSalgın döneminin popülerleştirdiği uygulamalardan biri de internet üzerinden terapi. Koltuğunuza kuruluyor ve ekranınızdan psikoloğunuzla konuşuyorsunuz. Bu bir lüks mü? Ya da ihtiyaç mı? Salgın sonrasında da bu kadar rağbet görür mü? Üç uzmana danıştık.
#GazetehaberleriHavaların ısınmaya başladığını penceremizin arkasından hissettiğimiz şu günlerde kış günlerinin o soğuk ve kasvetli havalarını geride bıraktık. Bahar mevsimi aslında doğanın uyanışını, masmavi gökyüzünü, güneşin sıcaklığını aynı zaman da canlılık ve neşeyi, bir bakıma geleceğe yönelik ümitleri ve hayalleri temsil eder. Doğanın bir parçası olan bizler de doğanın bu canlılığı hisseder ve yaşarız.
#Bahar DepresyonuOnline psikoterapi ve online psikiyatri görüşmeleri, içinde bulunduğumuz dönemde alternatifi olmayan bir hizmet konumuna geldi. Klasik muayene ortamındaki uzun seans süreleri, hastalar ve doktorlar için de bulaş yolunu artırmakta ve artık tercih edilmemektedir.
#PsikoterapiPandeminin günlük yaşantımıza getirdiği kargaşa bir yana, şu an yaşadığımız belirsizlik durumu günden güne endişelerimizi arttırıyor. Uzman Psikolog Ceylin Sürek, koronavirüsün sebep olduğu kaygılara karşı tavsiyelerde bulundu.
#KoronavirusCOVID-19 tanısıyla tedavi altına alınan hastalardan bugüne kadar 162’si iyileşti ve önemli bir kısmı da taburcu oldu. Bu hastalarda bazı psikolojik rahatsızlıklara rastlandığını belirten uzmanlar, suçluluk duygusu veya endişe gibi kaygılara kapılan hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Uzmanların tavsiye ve uyarıları ise şöyle:
#GazetehaberleriKoronavirüsle birlikte evlere kapanmışken, artan kaygılarımızı nasıl kontrol edebiliriz? İşte uzman önerileri: Daha önce yapmadığınız bir yemeği yapmayı deneyin. Evinizde yeni düzenlemeler yapın. Bir online kursa yazılın. Yavaşlamayı öğrenin. Sürekli cep telefonuna bakmayın. Sıkıldığınızda kendinize bu durumun geçici olduğunu hatırlatın.
#GazetehaberleriKoronavirüs (COVID-19) salgınının devam ettiği dönemde sadece fiziksel sağlığın değil, ruh sağlığının korunması da önemli bir konu. Peki, bunun için ne yapılabilir? Psikoterapist, Aile ve Çift Terapisti Dr. Obengül Ejder konuyla ilgili önerilerini açıkladı.
#Koronavirüsİsveç’in ilk Türk Psikoloğu Uzman Klinik Psikolog Dr. Zeliha Kasımova, aldığı eğitimleri, uluslararası deneyimlerini ve mesleğine olan aşkını kendi insanına da yansıtabilmek için İsveç ile eş zamanlı Bursa’da da hizmet vermeye başladı. İsveçlilere ‘duyguyu’ öğrettiğini söyleyen Kasımova, ‘Bana gelen iyileşmeden dönmeyecektir’ dedi.
#BURSAİstanbul’un Çamlıca sırtlarındaki evinde, boğaz manzaralı koltuğundan hiç kalkmadan, 17.170 km. ötede, Yeni Zelanda Wellington’daki torununun gözlerinin içerisine bakarak sohbet edebilen bir anneanne… ABD Seattle’daki bir cerrahın Atlas Okyanusu’nun diğer ucundan kumanda ettiği “Da Vinci” isimli cerrah-robot aracılığı ile Fransa Lyon’daki Edouard Herriot hastanesinde başarılı bir açık kalp ameliyatı geçirerek şifa bulan bir hasta…
#Online Terapi