Salgın travması

Güncelleme Tarihi:

Salgın travması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2020 07:00

COVID-19 tanısıyla tedavi altına alınan hastalardan bugüne kadar 162’si iyileşti ve önemli bir kısmı da taburcu oldu. Bu hastalarda bazı psikolojik rahatsızlıklara rastlandığını belirten uzmanlar, suçluluk duygusu veya endişe gibi kaygılara kapılan hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Uzmanların tavsiye ve uyarıları ise şöyle:

Haberin Devamı

ANLAYIŞ GÖSTERİLMELİ

Prof. Dr. Sefa Bulut (Psikolojik Danışman): Yaşadıkları korku ve kaygıyı anlamalıyız. Gergin ya da tepkisel olabilirler. Bir anlamda ölümle burun buruna geldiler ve çaresizlik duygusu yaşadılar. İki hafta boyunca bu duyguyla yoğun olarak yaşamak çok zor bir durum. Bu insanlar aslında anormal şartlar altında, normal davranmayı öğrenmekte. Biraz daha fazla anlayışa ve desteğe ihtiyaçları var. Bir yandan kendi yaşadıklarına sevinirken bir yandan da yakınlarına bulaştırdıkları için suçluluk duygusu yaşayabilirler.

DESTEK ALINMALI

Doç. Dr. Mustafa Solmaz (Psikiyatri Uzmanı): İnsanlar fiziken iyileşip taburcu olsalar bile duyguları karmakarışık oluyor. Bu durumda depresif bir hal oluşuyor. Koronavirüsten kurtulanlarda ‘Kendimi koruyamadım, yakınlarımı koruyamadım’ gibi bir suçluluk duygusu da olabiliyor. Bu bir travma. Deprem travması gibi bu da ‘salgın travması’... Bu travmanın ne kadar devam edeceği de kestirilemez. Bu nedenle tedavi sürecini bitirip bu tür sorunlarla karşılaşan hastaların psikolojik destek alması çok önemli.

Haberin Devamı

UMUT KAYNAĞI OLURLAR

Gülçin Turgut (Uzman Psikolog): Taburcu olan hastaların bir süre travmatik bir hal almaları muhtemeldir. Bir mahcubiyet veya korku hissedebilirler. Bazıları hastalığı geçirdiğinin duyulmasını bile istemeyebilir. Bunu da anlayışla karşılamakla birlikte onların bir an önce normale dönüp, başkalarına umut ve cesaret kaynağı olabileceklerini de göstermek gerekir. Zira onlar aynı zamanda bu virüsün yenilmez olmadığının da canlı delilleri.

GÖNÜLLÜ PSİKOLOGLAR

Hem hastalara hem de sağlık çalışanlarına psikolojik destek vermek için psikologlar da gönüllü destek grupları oluşturdu. Hürriyet’e konuşan Özyeğin Üniversitesi’nden birey ve aile terapisti Dr. Selenga Gürmen, 50’den fazla psikolog ile sağlık çalışanları için ‘Sadece alkışlamak yetmez’ diyerek gönüllü bir destek grubu oluşturduklarını belirtti. ‘EMDR Travma İyileştirme Grubu’ da bütün risk gruplarına online psikolojik destek çalışması başlattı. İhtiyacı olanlar grupla temasa geçerek online terapi alabiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!