YKS tercih sonuçlarının açıklanması sonrası, tercih sürecine ilişkin bilgiler gündeme gelmeye başladı. Üniversite adayları, YÖK Atlas tercih robotu sistemi üzerinden, geçtiğimiz yılların taban puanlarını görüntüleyecek ve tercih işlemlerini yine bu sistem üzerinden gerçekleştirecek. Peki, YÖK YKS Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? İşte, YKS iki yıllık ve dört yıllık bölümlerin tercihinin yapılacağı Atlas tercih robotu hakkında bilgiler.
#YÖK YKS Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?Türkiye’deki üniversiteler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının taraf olduğu protokoller kapsamında, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında program açabilecek. Söz konusu karar Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere ülkeler arası iş birliklerine uygun olarak diğer ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda program açması, burada verilecek eğitimlerin niteliği, süresi, kabul koşulları ve diplomalara ilişkin düzenleme yapılmasını içeriyor.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Uluslararası öğrencilerden yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumaktadır. Ülkesinin bursu veya yurt dışındaki Türkler vasıtasıyla oranı toplam uluslararası öğrenciler içerisindeki payı yüzde 5’i ancak bulmaktadır. Dolayısıyla fevkalade bir kapasitenin öğrencilerin kendi imkanlarıyla yürütüldüğünü ifade etmek isterim” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “Türk ve Özbekistan üniversiteleri arasında kayda değer iş birliği çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. İş birliğimizi taçlandıracak en önemli adım; tarihsel ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkıya bağlı olan Türkiye ve Özbekistan’ın bilgi ve birikimlerini bir araya getirerek her iki ülkenin de geleceğine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Türk-Özbek Üniversitesinin kurulması olacaktır” dedi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla, teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan teknogirişimlerin ülkeye çekilmesi amacını taşıyan “Türkiye Tech Visa Programı” tanıtıldı.
#Mehmet Fatih KacırDGS taban puanlar ve kontenjanlar 2024 sınav sonuçlarının açıklanmasıyla gündeme geldi. ÖSYM DGS taban puanları ve geçiş bölümleri sonuçların açıklanmasının ardından merak ediliyor. Uzun bir süredir beklenen DGS 2024 sonuçları nihayet ÖSYM tarafından 10 Eylül 2024 tarihinde açıklandı. Adaylar, DGS sonuçları açıklandıktan sonra 2024 DGS taban puanları, kontenjanlar ve ilgili programlar için araştırmalarını yoğunlaştırdı. Dikey Geçiş Sınavı, 300 binden fazla adayın katılımıyla 30 Haziran 2024 tarihinde yapıldı. 2 yıllık ön lisans eğitimini 4 yıla tamamlamak isteyen adaylar DGS sonuçları açıklandıktan sonra tercih listelerine yoğunlaşacak. Peki DGS taban puanları ve kontenjanları 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak, geçiş bölümleri neler? İşte 2024 DGS taban puanları ve geçiş bölümleri bilgisi!
#DGS Taban Puanları 2024Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçtiğimiz günlerde üniversite kayıt tarihlerini uzatma kararı aldı. Ek yerleştirme sürecinin başlangıç tarihi ise henüz duyurulmadı. Ancak kayıt süreci devam ederken bu yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteli olmayı planlayan adaylar da hangi bölümlerde boşluk oluşacağını merakla bekliyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde 160 bine yakın boş kontenjan oluşabilir” dedi.
#YÖKTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre üniversite kayıt işlemleri 23 Ağustos’ta sona erecek. Genel yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Kalan az sayıdaki boş kontenjan, yerleşemeyen adaylar için yeni bir fırsat” dedi.
#YKS8-9 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) 2.8 milyonu aşkın üniversite adayı katıldı. Böylesine büyük bir katılımla gerçekleştirilen sınavlar çok ciddi bir organizasyonu gerektiriyor. Devletimizin ilgili bütün birimlerinin yakın iş birliğiyle sınavların tam bir güven ortamında ve başarılı bir şekilde tamamlandığını büyük bir memnuniyetle müşahede ettik. Bununla ilgili olarak, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve şahıslara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak isterim.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 25 Temmuz’daki üniversite tercih dönemi için bir mesaj yayınladı. Özvar adaylara, tercih süreci boyunca üniversiteler ve bölümler hakkındaki güncel bilgilere YÖK Atlas’tan ulaşabileceklerini hatırlatarak bu yıl ilk defa öğrenci alacak programları incelemelerini tavsiye etti.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “200 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Yakın gelecekte bu sayıyı 500 bine, sonra 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Özvar ayrıca uluslararası öğrenci kabulünün sadece Yükseköğrenim Görecek Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Sınav (TR-YÖS) ile yapılacağını hatırlattı.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır. Dünyada yapay zeka, yazılım ve dijitalleşme konusunda gerçekleşen büyük dönüşümden ve ilerlemeden ülke olarak uzak durmamız söz konusu olmayacaktır" dedi.
#YÖKYa erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYa erken evlendiler ya da ekonomik imkânsızlıklar yüzünden üniversiteye gidemediler. Eğitim hayatları yarım kalan 34 yaş üstü kadınlar için YÖK geçen yıl özel kontenjan açmıştı. Bu fırsattan 20 bini aşkın kadın faydalandı. 50 yaşından sonra üniversiteli olan kadınlar ise 2 binden fazla...
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 8-9 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek adaylara “ Sınavda alacağınız sonuç ne olursa olsun bunu hayatınızı belirleyen tek şey olarak görmeyin. Her durumda çalışmaya, kendinizi geliştirmeye ve geleceğe bakmaya devam edin” dedi.
#YÖKÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21 lisans, 50 önlisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağını ve bu programların bu yılki ÖSYM Kılavuzu’na dahil edileceğini duyurdu.
#Erol Özvar