YÖK Başkanı: Türk-Özbek Üniversitesi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı: Türk-Özbek Üniversitesi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2024 16:53

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “Türk ve Özbekistan üniversiteleri arasında kayda değer iş birliği çerçevesinde çalışmalar devam ediyor. İş birliğimizi taçlandıracak en önemli adım; tarihsel ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkıya bağlı olan Türkiye ve Özbekistan’ın bilgi ve birikimlerini bir araya getirerek her iki ülkenin de geleceğine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz Türk-Özbek Üniversitesinin kurulması olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

“Türkiye ile Özbekistan’daki üniversiteleri buluşturarak iş birliği alanları ve imkânlarının rektörler düzeyinde görüşülmesini amaçlayan 3. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forum’u İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladı. Programa YÖK Başkanı Prof. Dr Erol Özvar ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Taşkent Devlet Transport Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adil Abdurrahmanov’un yanı sıra her iki ülkeden çok sayıda rektör katıldı.

TÜRKİYE AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ GİBİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“YÖK olarak üniversiteler arasında ortak temel, pratik ve yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi konusunda yapılan çalışmaları desteklemekte ve üniversitelerimizi bu konularda Özbekistan’ın yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapmaları konusunda teşvik etmekteyiz. Bu iş birlikleri Türk-Özbek Üniversitesinin kurulmasıyla taçlanacak. Benzer bir girişimi dost ve kardeş Azerbaycan’la hayata geçirdiğimizi ve Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin açılmasının mutluluğunu yaşadığımızı ifade etmek isterim. Bir nevi ‘çatı üniversite’ konumunda olan bu üniversitede Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri tarafından ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar açılacak.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı: Türk-Özbek Üniversitesi kurulacak

İŞ BİRLİĞİNE İVME KAZANDIRACAK
Türkiye ve Özbekistan arasında da başta sağlık, mühendislik ve bilişim olmak üzere Türk üniversitelerinin sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi paylaşabilecekleri ortak bir üniversitenin kurulması ülkelerimiz arasındaki ilişkilere önemli bir ivme kazandıracak. Türkiye ve Özbekistan üniversitelerinin birlikte yürüttüğü mevcut 7 ortak eğitim protokolüne ek olarak 6 protokol daha uygun bulundu. Mevcut verilere göre, Özbekistan’dan toplam 7 bin 428 öğrenci üniversitelerimizde öğrenim görüyor. En fazla öğrencinin bulunduğu programlar 433 ile işletme, 383 öğrenci ile tıp programları. 17 Özbek uyruklu akademisyenimiz de üniversitelerimizde çalışıyor. Bu sayılar, Özbek öğrencilerin Türk üniversitelerine olan ilgisini gösteriyor.”

BAKMADAN GEÇME!