omurga sağlığı haberleri sayfasında omurga sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 300 omurga sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıFazla kilolar, hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş, hatta aşırı topuklu ya da babet ayakkabılar giymek… Günümüzde gerek sağlıksız yaşam tarzı, gerekse ilerleyen yaş gibi etkenlerle erişkin skolyozu giderek yaygınlaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, erişkin skolyozu hakkında en sık sorulan 6 soruyu yanıtladı, kaçınılması gereken 4 hatayı sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Erişkin SkolyozBir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaTeknolojinin ilerlemesi hayatımızı bir taraftan olumlu etkilerken diğer taraftan bizleri hareketsizliğe sevk edip sağlığımız üzerine olumsuz etkiler yapabiliyor. Market alışverişi internet üzerinden, giyim alışverişi internet üzerinden, ulaşım kısa mesafelere bile araç ile derken iyice hareketsiz hale geldik. Bütün bunlara ek olarak elimizden bırakamadığımız cep telefonu ve tabletler postürümüzün (duruş) bozulmasına, bel -boyun -sırt ağrılarına sebep oluyor.
#Omurga SağlığıKoronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, gelen tedbirler kapsamında birçok kişi hareketsiz kalmanın ve kilo almanın bir sonucu olarak bel ağrılarından yakınmaya başladı. Omurga kaslarının vücudumuzu taşıyabilmesi ve günlük aktivitelerimizi zorlanmadan yapabilmemiz için güçlü olması gerekmektedir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Özdoğan omurga ve bel sağlığını koruma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Omurga SağlığıHızlı kilo alma, yanlış telefon ve tablet kullanımı, bel, sırt ve boyun kaslarındaki zayıflamaya bağlı gelişen "cep boyun hastalığı"na sebep oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şafak Özyörük, Covid-19 salgını nedeniyle eğitimini evden sürdüren öğrencilerin, çalışma hayatına evden devam eden kişilerin risk altında olduğuna vurgu yaptı. Op. Dr. Özyörük, sağlıklı bir omurga için neler yapılması gerektiği konusunda da bilgiler aktardı
#Omurga SağlığıTelefon, tablet, bilgisayar ve TV hareketsiz yaşamı, hareketsiz yaşam da erken yaşta boyunda düzleşme, kambur duruş, omurga ağrısı, belde fıtık, kireçlenme getirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akel, hareketsiz yaşam tarzının bedelini vücudumuzun ödediğini söyledi.
#SağlıkYaşadığımız pandemi sürecinde ofislerin evlere taşınması, virüse karşı alınan önlemler ve dijital bağımlılığın artması daha uzun süre oturarak sabit biçimde kalmamıza neden oldu. Bu duruma yanlış oturma şekli de eşlik edince, kas iskelet sorunları kaçınılmaz oldu.Ortaya çıkacak problemlerin nefes kalitemizi bile etkileyeceğini dile getiren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaşar Kutlu, “Uzun süre yanlış pozisyonda oturmak kuyruk sokumunda bir baskı oluşturarak omurlara daha fazla basınç uygulamasına neden oluyor. Bu da ağrı sorununa yol açabiliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise bel, boyun fıtıklarından duruş bozukluklarına kadar omurga ile ilgili birçok rahatsızlıkla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.
#Sağlık2020 -2021 eğitim- öğretim yılı 17 Ağustos’ta isteyen özel okullar için başlarken, 31 Ağustos itibari ile de devlet okulları uzaktan eğitim ile ders başı yapacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kala ise çarşı pazarda geçtiğimiz senelere nazaran azda olsa alışveriş telaşı başladı. Birbirinden renkli, albenisi olan okul malzemeleri çocukların dikkatini çekerken uzmanlar velileri özellikle çanta seçimi konusunda uyardı.
#OkulTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısında yaşanan azalma ile birlikte alınan önlemler ile normalleşme adımları 1 Haziran itibariyle atılmaya başladı. Özellikle dijital bağımlılığın arttığı bu süreçte vücudun çatısını oluşturan, hareket etmemizi, sağlıklı nefes almamızı sağlayan ve kalp sağlığı ile sinirlerin korunmasında büyük öneme sahip omurga sağlığına çok dikkat edilmesi gerekiyor.
#SağlıkGünümüzde ilerleyen teknolojiyle birlikte cep telefonları başta olmak üzere tablet, diz üstü ve masa üstü bilgisayarları artık 7’den 70’e her yaş grubunun vazgeçilmezi oldu. Ancak dikkat! Saatlerce, hatta gün boyu elimizden düşüremediğimiz bu cihazları doğru kullanmadığımızda omurgamızda ciddi hasarlar oluşabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta en başta cep telefonu olmak üzere teknolojik cihazları kullanırken dikkat etmemiz gereken noktaları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Omurga SağlığıMevsim geçişlerinde bel ve boyun ağrıları şikâyetiyle hekime başvuruların sayısının arttığını vurgulayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Ünal, “Mevsim geçişleri bel ve boyun ağrılarının en sık yaşandığı zamanlardır çünkü genellikle insanlar hala bir önceki mevsime göre giyinmeye devam eder. Bu yüzden takvime göre değil, hava durumuna göre giyinilmeli” dedi.
#Sırt Ağrısı Nasıl GeçerOmurga tüm vücudun dengede kalmasını sağlayan temel yapıdır. Kaslar, tendon ve bağlar ile birbirlerine bağlanarak vücudu dengede tutar, omurlar arasındaki esnek disk yapıları vücudun harekete katılmasını mümkün kılar. Omurga sağlığı için düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Ancak dikkatli olmak gerekir, bilinçsiz yapılan egzersizler ciddi sakatlıklara sebep olabilir. Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk düzenli yapılan sporun omurgaya faydalarını anlattı…
#Omurga SağlığıHareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıyla birlikte bel ve omurga rahatsızlıkları da giderek artıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Selçuk Küçükoğlu, basit egzersizler ile birçok ağrının giderilebileceğini ifade etti ve "Hastalara 15 dakika kaslarını güçlendirecek egzersizler verdiğimiz zaman rahatladığını ve yaşam kalitesini artırdığını gözlemekteyiz" dedi.
#BelArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıSpor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, 20 yılı aşan tecrübesini ekip çalışması ve teknolojiyle birleştirdiklerini belirterek, yeni yıl öncesinde yüksek yoğunluklu robotik lazer sistemiyle teknolojik donanımlarını bir adım daha ileriye taşıdıklarını ve hastalarının tedavilerinde kullanmaya başladıklarını söyledi.
#1Tatil bitti; şehre, ofislerimize döndük. Yaz günlerine kıyasla daha az hareket etmemiz olası. Ama uzun süre masabaşında çalışmanın duruş bozukluklarına ve ağrılara sebep olduğunu biliyoruz. Oysa sadece 5 dakikalık egzersizlerle bu sorunların çoğunu önlemek mümkün. Uzmanlardan kolay ama etkili hareketleri öğrendik.
#Pınar TahirlerYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#Sağlık30 yıldır İzmir’de dalhastanesi olma özelliğini yitirmeden ekip çalışması, güncel teknolojikullanımı ve bilimselliği temel alarak sağlıkhizmeti vermeye devameden EMOT Hastanesiöncülüğünde kurulanEMOT Plus Hastanesi,Omurga Sağlığı Merkezi’ni hayata geçirdi.
#1Fazla kilolar, hareketsizlik, yanlış duruş ve oturuş, hatta aşırı topuklu ya da babet ayakkabılar giymek… Günümüzde gerek sağlıksız yaşam tarzı, gerekse ilerleyen yaş gibi etkenlerle erişkin skolyozu giderek yaygınlaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, erişkin skolyozu hakkında en sık sorulan 6 soruyu yanıtladı, kaçınılması gereken 4 hatayı sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Erişkin SkolyozKAS ve iskelet sistemi hastalıkları yaşam süresinin uzaması, uzun süre hareketsiz kalma, iş, trafik, spor ve ev kazalarına bağlı yaralanmalar, dejeneratif ve romatizmal hastalıklar, omurga sorunları ile çağımızın dertleri olmaya devam ediyor. EMOT Özel Dal Hastanesi, 30 yıldır kentimiz, bölgemiz ve Türkiye’nin her tarafından gelen acil ve normal hastalara, kendi dalında ilk ve tek olma özelliğini sürdürerek hizmet veriyor. EMOK’un kurucularından Dr. Sait Ada, yeni EMOT Plus Hastanesi ile ilgili şunları anlattı:
#1Bir buçuk yılı aşkın süredir günlük yaşam alışkanlıklarımızda köklü değişikliklere neden olan Covid-19 pandemisi 7’den 70’e boyun, sırt ve bel ağrısı şikayetlerinde artışa neden oldu. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında, toplumumuzda pandemide omurga sağlığını korumak için önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmurgaOmurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozKovid-19 pandemisiyle birlikte solumun egzersizlerinin öneminin daha da arttığını belirten Fizyoterapist Nahide Koçer, bu egzersizler sayesinde akciğer kapasitesinin arttırılarak solunum yetmezliği semptomlarının azaltılabileceğini söyledi.
#Solumun EgzersizleriOrtopedi ve Travmatoloji Uzm. Doç. Dr. Akif Albayrak, insan vücudunun uyku moduna geçince gün içinde oluşan mikro ve makro hasarların tamirini gerçekleştirdiğini, bunun için de farklı vücut tiplerine sahip olan kadın ve erkeklerin kendilerine uygun yatakları tercih etmesi gerektiğini söyledi.
#Doğru Yatak Nasıl SeçilirKoronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında çok uzun süredir evde kalan ve online eğitime devan eden çocuklarımız bu durumdan fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkilenmektedir. Çocuklarımız parklarda, bahçelerde okulda koşuşturup oyunlar oynarken aldıkları enerjiyi harcayabiliyorlar ve aslında hareketsizliğe bağlı gelişebilen pek çok sağlık sorunundan da korunabilmekteydiler.
#Çocuklara EgzersizTüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
#OmurgaTeknolojinin ilerlemesi hayatımızı bir taraftan olumlu etkilerken diğer taraftan bizleri hareketsizliğe sevk edip sağlığımız üzerine olumsuz etkiler yapabiliyor. Market alışverişi internet üzerinden, giyim alışverişi internet üzerinden, ulaşım kısa mesafelere bile araç ile derken iyice hareketsiz hale geldik. Bütün bunlara ek olarak elimizden bırakamadığımız cep telefonu ve tabletler postürümüzün (duruş) bozulmasına, bel -boyun -sırt ağrılarına sebep oluyor.
#Omurga SağlığıSanal öğrenme çocuklar için hiç de kolay değil. Eğitimde yeni normal ebeveynler için de yepyeni bir macera. Çocukları uzaktan eğitime adapte etmek için her ebeveynin kendi taktikleri vardır. Ancak yapılmaması gerekenler neredeyse aynıdır. İşte kesinlikle yapılmaması gereken 6 şey.
#Uzaktan EğitimKüresel bir salgın haline gelen koronavirüs aşısında olumlu gelişmeler yaşanırken yapılan araştırmalar neticesinde ise virüs, her geçen gün yeni bir belirtisi ile kendini gösteriyor. Yüksek ateş, nefes darlığı ve eklem ağrıları ise en bilindik semptomlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki hareketsiz yaşam tarzının da arttığı bu dönemde kişiler yaşadıkları ağrı sorunlarını virüsün belirtisi sanıyor. Peki, her bel, sırt ağrısı koronavirüse mi işaret ediyor?
#Bel AğrısıTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artarken, bu kapsamda virüsün yayılım hızını yavaşlatmak için yeni tedbirler alındı. Bu durumdan en çok etkilenenler ise belirli saatler aralığında sokağa çıkabilen 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler oldu.
#HakeretKötü duruşun sadece kamburlaşmış, omuzlar öne gelmiş, boyun düzleşmiş veya ters dönmüş göstermez, aynı zamanda sağlığı da olumsuz etkilediğini beliten Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, kötü duruşun olumsuz etkileriyle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Kötü DuruşOfis ve iş yerlerinin dekorasyonunu yaparken dikkatli davranmak gerekir. Özellikle de bu ofis mobilyalarında ofis sandalyesinin doğru tercih edilmesi önem taşır. Ofis sandalyesi modelleri nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ofis Sandalyesi ModelleriOyuncu koltukları bilgisayar başında çok fazla vakit geçiren insanlar ile uzun süre bilgisayardan oyun oynayan kişiler için tasarlanmıştır. Bu sebeple bilgisayar başında uzun saatler geçiren insanlar bu koltuklardan almayı tercih ederler. Oyuncu koltuğu modelleri nelerdir, nasıl kullanılır, hangi modeller en iyisi gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Oyuncu Koltuğu Modelleri