Şirketler çalışan esenliğinin formülünü sporda buldu. Spor salonlarına kurumsal üyelikler bir yılda ikiye katlandı. Masa başında çalışan elemanına masaj satın alan şirketler de var, “Bize yoga sınıfı oluşturun” diyen de. İvmeyi, MAC’in Future Bright ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye Hareket Haritası’ da ortaya koydu. Araştırmaya göre 15-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58.1 milyon kişinin 20.3 milyonu aktif spor yapıyor.
#İşNE yapsa hakkını vererek yapmış Deniz Demirasal... Yıllarını verdiği ve profesyonel olarak yaptığı wind surf sporunun ve klarnet sanatının adeta bambaşka bir alanda vücut bulmuş şekliyle bizlerle: Direct Dynamic. Pilateste kendi bulduğu sistemle çok hızlı şekilde bir beden daralma sağlıyor ve omurgayı doğal haline getiriyor. Bugünlerde Alaçatı’daki denize karşı muhteşem stüdyosunda ve online derslerinde bu tekniği tanıtıyor. Çok yakında İngiltere başta olmak üzere dünyaya açılacak ve ne gurur verici ki ‘Bizim kız’ diyebilecek kadar yakınımızda -şimdililk- Demirasal. Giden herkes çok etkileniyor. Ben de en kısa zamanda deneyeceğim.
#1Hareketsizlik ve bilgisayar başında geçirilen uzun saatler nedeniyle pek çok kişide duruş bozukluğu ve bunun sonucunda da boyun düzleşmesi gibi omurga rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Peki boyun düzleşmesi nedir, neden olur? Boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi...
#Boyun Düzleşmesi BelirtileriOmurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve bir zamanlar tanesi bin 250 dolardan yurt dışından satın alınan akıllı omurga vidaları artık Manisa’da üretilerek bugün dünyanın dört bir yanına ihracatı gerçekleştiriliyor. Tamamen yerli ve milli sermaye ile üretimi yapılan akıllı omurga vidalarıyla ameliyatlarda yakalanan klinik başarı taleplerin de hızla artmasını sağlıyor.
#Omurga RahatsızlıklarıTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısında yaşanan azalma ile birlikte alınan önlemler ile normalleşme adımları 1 Haziran itibariyle atılmaya başladı. Özellikle dijital bağımlılığın arttığı bu süreçte vücudun çatısını oluşturan, hareket etmemizi, sağlıklı nefes almamızı sağlayan ve kalp sağlığı ile sinirlerin korunmasında büyük öneme sahip omurga sağlığına çok dikkat edilmesi gerekiyor.
#SağlıkNöroşirürji, sinir sistemi problemlerinin tedavisiyle ilgilenmektedir. Alanın uzmanlığı; asıl sinirleri, beyni, omuriliği, omurganın kemiklerini, kafatası, omuriliklerin dışında kan damarlarını, bağlarını ve sinir dokularına destek veren koruyucu kaplamaları içermiş olan türlü şartları içermektedir. Peki, beyin cerrahi nedir? Beyin cerrahi bölümü hangi hastalıklara bakar?
#Beyin Cerrahi Nedir?Günümüzde ilerleyen teknolojiyle birlikte cep telefonları başta olmak üzere tablet, diz üstü ve masa üstü bilgisayarları artık 7’den 70’e her yaş grubunun vazgeçilmezi oldu. Ancak dikkat! Saatlerce, hatta gün boyu elimizden düşüremediğimiz bu cihazları doğru kullanmadığımızda omurgamızda ciddi hasarlar oluşabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta en başta cep telefonu olmak üzere teknolojik cihazları kullanırken dikkat etmemiz gereken noktaları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Omurga SağlığıHenüz tatile çıkma fırsatı bulamayanlar dikkat! Vücudun dengesini sağlayabilmek ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için omurga sağlığını korumak büyük önem taşıyor. Omurgayı güçlendirebilmek için yapılacak en uygun sporun da yüzme olduğu biliniyor. Ancak yüzme sporu yanlış yapıldığında bazı riskleri beraberinde getirebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Can Yapıcı, yüzmenin omurga sağlığı üzerindeki yararlarını anlatıyor.
#SporHareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıyla birlikte bel ve omurga rahatsızlıkları da giderek artıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Selçuk Küçükoğlu, basit egzersizler ile birçok ağrının giderilebileceğini ifade etti ve "Hastalara 15 dakika kaslarını güçlendirecek egzersizler verdiğimiz zaman rahatladığını ve yaşam kalitesini artırdığını gözlemekteyiz" dedi.
#BelOmurgamızın boyun, sırt ve bel bölgesinin doğal olarak sahip olduğu bazı açılar vardır. Boyun ve bel arkaya doğru açılanırken sırt bölümü ise öne doğru açılanır. Sırtta olan bu açının normal sınırlardan fazla olmasına kifoz artışı yani kamburluk deniyor. Peki kamburluk neden oluşur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Seçkin Sarı, kamburluk ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#Kamburlukİstanbul’a 2.5 saat uzaklıktaki Şarköy’de yamaç paraşütüne çok uygun yeni bir rota keşfedildi. Koyu mavi denizi ve yemyeşil dağları ile Uçmakdere köyü bu sporun tutkunlarının yeni adresi oldu. 60 kilometre uzunluğundaki mavi bayraklı doğal plajlarıyla Türkiye’nin en uzun sahilleri arasında yer alan Şarköy, şimdi de yamaç paraşütü ile gündemde.
Artık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunSessizlik, bazı-larımız için uzak bir hayal. Gündelik yaşamda sabahın ilk saatlerinden gece yatağa girilene kadar herhangi bir dış ses kaynağı olmadan, kulağımızın içinde duyduğumuz çınlama, uğultu, vızıltı gibi farklı şekillerde ifade edilen ve sürekli ya da aralıklı olarak duyulabilen seslere, tıbbi adıyla ‘tinnitus’, bilinen ismiyle kulak çınlaması diyoruz.
#Fizyoterapist Zafer AksungurOmurganın anormal şekilde yanlış hizalanması ve eğilmesi sonucunda meydana gelen rahatsızlık skolyoz adıyla biliniyor. Hafif omurga eğrilikleri genellikle belirgin bir soruna neden olmuyor ama ciddi dereceli olanlar şiddetli ağrılara, solunum zorluklarına veya kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Uzmanlara bu hastalıkla ilgili merak edilenleri sorduk.
#OmurgaBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda Takviyesi