Parmak, boyun, bilek gibi bölgelerdeki eklemleri rahatlatmak için çıtlatmak neredeyse herkesin yaptığı bir hareket. Özellikle parmak eklemlerini sık sık çıtlatmak çok yaygın. Peki bu hareketin eklemler üzerindeki etkisi ne? Çok sık eklem çıtlatmak ne gibi sonuçlara yol açabilir? Uzmanlar yanıtladı...
#Parmak ÇıtlatmakOmurga birbiriyle yumuşak doku, eklemler ve diskler ile bağlanan omur kemiğinden oluşur. Omurlar gövdenin dik durması, eğilmesi ve dönmesini sağlar. Bu görevleri yerine getirirken beyinle kol, bacak, gövde arasındaki emirleri beyne iletir. Bunların dışında ise mesane kontrolü, idrar - gaita tutma, cinsel fonksiyonları da yönetir.
#Omurilik YaralanmasıKemik erimesi (osteoporoz), kadın ve erkeklerde farklı nedenler görülebiliyor. Kadınlar hayatları boyunca kemik kütlelerinin yüzde 30-40'ını kaybeder, bu oran erkeklerde ise yüzde 20-30'U bulabiliyor. Peki kemik erimesi nedir, sebepleri nelerdir? İşte kemik erimesine karşı etkili yöntemler...
#Kemik ErimesiOmurga kırıklarının stres kırıkları olarak belli olabileceğini biliyor muydunuz? Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, genellikle sırt ve bel omurlarında görülen omurga kırıklarıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Omurga KırıklarıİZMİR Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Prof. Dr. Rezzan Günaydın, Dünya Osteoporoz Günü’nü hatırlatıp, D vitamini eksikliğinin osteoporoz riskini artırdığını söyleyerek hastalıktan korunma ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Prof. Dr. Rezzan GünaydınTeşhis edilmesi zor olan ve halk arasında ”kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun nasıl teşhis edileceğine dair bilgiler veren Prof. Dr. İnan İlker Arıkan, ilaç kullanılmadan uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaştı.Osteoporoz riski taşıyan hastalara egzersiz öneren Arıkan, ideal kiloyu sağlayan ve direnç artıran aktivitelerin günlük olarak yapılması durumunda, kas kütlesini ve kemik mineral yoğunluğunu korumaya faydalı olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. İnan İlker ArıkanGencinden yaşlısına toplumumuzda her 10 kişiden 8’inde görülen bel – boyun fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor. Birçok kişinin korkulu rüyası olan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen teknoloji umut oluyor.
#Fıtık Neden OlurKız çocuklarında skolyoz daha çok görüldüğünü ve ilerleme daha fazla olduğunu belirten Uzm. Dr. Şadiye Sarataş, "Skolyozun belirtileri, omuzlardan birinin diğerine göre yüksek olması, kalçanın sağa/sola doğru kayması veya bir tarafta kalçanın yüksek durması, kürek kemiklerinin duruşunda eşitsizlik, bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı, denge bozukluklarıdır" dedi.
#SkolyozÖzel hastanelerin acil servislerine başvuran hastalardan ücret alınıp alınamayacağı bütün hukuki düzenlemelere rağmen vatandaşlarımızın halen kafasını karıştıran ve tam olarak anlaşılamayan bir sorun. Acil servislerin bir kısmı asla ücret alınamayacağını savunmaktayken bir kısmı ise yapılan hukuki düzenlemelerin vatandaşlar tarafından suistimal edildiğini iddia ediyor. Peki hangi hallerde özel hastanelerin acil servislerinde ücret alınmıyor?
#Özel Hastane“Önleyici uygulamalarla kemik erimesi önlenebilir veya ilerlemesi yavaşlatılabilir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adnan Gökçel, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü vesilesiyle önemli açıklamalar yaptı.
#Kemik ErimesiKonya'da, üniversite öğrencisi T.Ü.G. (22), tartıştığı aynı üniversitede görevli araştırma görevlisi Mustafa Kafes'in (31), kendisini itmesi üzerine asansör boşluğuna düşerek, ağır yaralandı. Genç kız hastanede yaşam mücadelesi verirken araştırma görevlisi, tutuklandı.
#HaberMANİSA'nın Alaşehir İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi'ne son dönemde yapılan atamalarla birlikte uzman sayısı 32'ye yükselirken, Acil Servis'te çalışan doktor sayısı 9 oldu. Başhekim Opr. Dr. Orhan Kırmalı, yeni yapılan doktor atamaları sayesinde daha fazla hastaya hizmet verebileceklerini söyledi.
#ManisaALAŞEHİR DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİ OPR. DR. ORHAN KIRMALI (ORTADAKİ), "200 YATAKLI HASTANEMİZDE YENİ ATAMALARLA UZMAN DOKTOR SAYIMIZ 32’YE YÜKSELDİ." DEDİ. ALAŞEHİR DEVLET HASTANESİ’NE AKHİSAR’DA ÖZEL BİR HASTANEDE GÖREV YAPAN ORTOPEDİ UZMANI ALİ ERTUĞRUL (SOLDAKİ) VE SALİHLİ’DE ÖZEL BİR HASTANEDE GÖREV YAPAN ÇOCUK DOKTORU ŞAKİR APAYDIN (SAĞDAKİ) ATANDI.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kuru, "Dünya nüfusu yaşlandıkça kemik iliği hastası artıyor. 60 yaş üzerindeki kadınların yüzde 35, erkeklerin de yüzde 10’nda kemik erimesi hastalığı mevcut" dedi.
#Kemik Erimesi