TÜRKİYE’nin 50 bine yakın vatandaşımızın ölümüne yol açan 6 Şubat deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı bugünler, küresel ölçekteki pandeminin yansıması olarak yakın zamanda yaşadığımız COVID-19 salgınının baş göstermesinin üçüncü yıldönümüne rastlıyor.
#COVID-19 SalgınıCOVID-19 salgınının ülkenin üzerine bir kâbus gibi çöktüğü günlerde Türkiye’deki önemli tartışma başlıklarından biri, Sağlık Bakanlığı’nın virüs nedeniyle ölen vatandaşlarımızın sayılarına ilişkin açıkladığı verilerin sağlıklı olup olmadığını konu alıyordu.
#COVID-19 SalgınıMuğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle genç ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. “TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021’i hala daha yayınlamadığı için net bir oran veremesek de basit bir basın taraması bile gençlerimizin ölümlerindeki artışı görmeye yetiyor. Bu haberler içinde üniversiteli gençlerin ölümü özellikle dikkat çekiyor” dedi.
#Fahrettin KocaDolaşım sistemi hastalıklarının neden olduğu ölümlerin en fazla görüldüğü Aydın'da sağlık önerilerinde bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, "Kuru incirde yüksek miktarda fruktoz var. Yani incirin fazla tüketilmesi ölüme neden olabilir" dedi.
#İncirÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#Sağlık2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye’de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların ancak yüzde 19’u erken evrede teşhis edilebiliyor. 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem sorularımızı yanıtladı:
#Sponsorlu İçerikYozgat’ta yaşanan, 12 vatandaşımızı kaybettiğimiz, 19’unun da yaralandığı “katliam” gibi kaza hepimizi şüphesiz derinden üzdü. Ve aklıma da şu soruyu düşürdü: Bunca yol yapıldı, hâlâ nasıl olur da böylesi büyük kazalar yaşanır? Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre trafik kazalarındaki ölüm sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.5 azalsa da 2011 yılına kıyasla yüzde 36 artmış durumda. Dolayısıyla bu feci kaza tekil bir örnek mi yoksa yapılması gereken başka şeyler var mı sorusu ile eski AK Parti Milletvekili ve 2017’de Toplu Ulaşım Yasa tasarısını Meclis’e getiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama-Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’yı aradım.
#Yozgat