Milli Savunma Bakanlığı'nın Personel Temin Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2019 Yılı Muvazzaf Astsubay ön başvuru sonuçları açıklandı. Yapılan açıklamaya göre personel temin süreci 10 Aralık 2019 - 13 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
#Muvazzaf Astsubay AlımıYKS’de ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adayların Türkçe ve temel matematik alanlarındaki yeterlilikleri ölçülecek. Dünyada yükseköğretime geçişte benzer birçok test olsa da TYT’nin akıllara ilk getirdiği ABD, Kanada ve Avustralya üniversitesine başvurularda dikkate alınan SAT ve ACT oldu. Adaylar heyecanla TYT’de çıkacak soru tarzlarını beklerken, biz de sınava ilham kaynağı olduğu düşünülen SAT ve ACT’yi araştırdık.
#Prof. Dr. Yekta SaraçAlmanya'da yaşayan eşlerinin yanına gelecek Türkler, dinleyip anlama, okuyup anlama ve yazıp anlama şeklinde üç bölüme ayrılan bir sınava tabi tutuluyorlar. Almanca bilgisi az derecede olanları zorlayacak olan sınav kağıdını Hürriyet ele geçirdi. Sınava girenler, kendini tanıtabilecek, yemek siparişi verebilecek ve alışveriş yapabilecek şekilde Almanca bilgisi gerektiren bir sınava tabi tululuyorlar. Dinletilen veya okutulan metinlerden ise sorular soruluyor, bunların cevabı isteniyor.
Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımTürkiye’nin Einstein’larını bulmak için yerli zekâ testi geliştirildi. Türk Ulusal Zekâ Ölçeği (TUZÖ) adı verilen bu test, 3-22 yaşta zihinsel beceri ve yetenekleri belirleyecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yerli ve milli zekâ testi, ön çalışmalar kapsamında binlerce öğrenci üzerinde denendi.
#Zeka TestiAdıyaman’da bir kadın, 39 günlükken ‘öldü’ denilerek herkesten habersiz toprağa verildiğini iddia ettiği kızının her gün rüyasına girerek, “Anne ben ölmedim, yaşıyorum” dediğini söyledi. Acılı anne, mezarın açılarak DNA testi yapılmasını istedi.
#BebekAdıyaman’da bir anne, 39 günlükken ‘öldü’ denilerek herkesten habersiz toprağa verildiğini iddia ettiği kızının her gün rüyasına girerek, “Anne ben ölmedim, yaşıyorum” dediğini söyledi. Acılı anne, mezarın açılarak DNA testi yapılmasını istedi.
#AdıyamanUzaktan bakıldığında gösteri dünyasının ünlü ve zengin kişilerinin hayatın olumsuzluklarından, karanlık yüzünden korunaklı olduğu sanılır... Ama gerçek hiç öyle değil... Çünkü onlar da kimi zaman maddi zorluklar yaşayabiliyor, kimi zaman sevdiklerini kaybediyor... Hatta çoğunun açık açık kamuoyuyla paylaştığına göre zorlu hastalıklarla mücadele edenler de oluyor.
#Olivia MunnHUAWEI, inovatif ekran teknolojisi PaperMatte ile göz sağlığını ön planda tutarak kullanıcı deneyimini yeni bir seviyeye taşıyor. Bu teknoloji, göz yorgunluğunu minimize eden ve uzun süreli ekran kullanımını daha konforlu hale getiren özellikleriyle dikkat çekiyor.
#Sponsorlu İçerikMilyonlarca adayın geleceğini belirleyecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi. Adaylar dün, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girdi ve uzun bir hazırlık sürecinin ardından kritik dönemeci geride bıraktı.
#YKSYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını Değerlendirdi3 milyon adayın kaderini belirleyecek üniversite sınavlarının ilk oturumu TYT dün yapıldı. Bilfen Liseleri, Uğur Okulları ve Bahçeşehir Koleji’nden uzmanlar ile eğitimci Cihan Yeşilyurt, sınavda çıkan soruları değerlendirdi...
#TYTYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran’da uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevkinde görev alan çalışanlar, yaklaşık 40 gün dış dünyadan izole yaşayacak.
#ÖSYMSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaYurtdışında eğitim ve yaşamın kapılarını açan iş, eğitim ve göçmenlik konusunda tercih edilen İngilizce dil yeterliliği sınavı IELTS’in (International English Language Testing System) resmi ortağı olan British Council, sınavla ile ilgili en çok sorulan 10 soruyu adaylar için bir araya getirdi.
#IELTSÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan uluslararası alanda geçerliliği hedeflenen ‘Elektronik İngilizce Yeterlilik Testi’nin (e-TEP) pilot uygulaması yapıldı. Ankara’da uygulanan ve 4 saat süren sınavın ilk bölümünde adayların İngilizce okuma ve dinleme, ikinci bölümde ise yazma ve konuşma becerileri ölçüldü. Sınavın hedefi ABD tarafından yapılan Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı (TOEFL) gibi uluslararası arenada saygınlığa ulaşması.
#ÖSYM