İşte Alman'ın dil sınavı

Güncelleme Tarihi:

İşte Almanın dil sınavı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2007 21:09

Almanya'da yaşayan eşlerinin yanına gelecek Türkler, dinleyip anlama, okuyup anlama ve yazıp anlama şeklinde üç bölüme ayrılan bir sınava tabi tutuluyorlar. Almanca bilgisi az derecede olanları zorlayacak olan sınav kağıdını Hürriyet ele geçirdi. Sınava girenler, kendini tanıtabilecek, yemek siparişi verebilecek ve alışveriş yapabilecek şekilde Almanca bilgisi gerektiren bir sınava tabi tululuyorlar. Dinletilen veya okutulan metinlerden ise sorular soruluyor, bunların cevabı isteniyor.

Haberin Devamı

HÜRRİYET, Almanya'ya evlilik yoluyla gelecek eşlere uygulanan dil sınavını ele geçirdi. Goethe Enstitüsü ve WBT Weiterbildungs-Testsysteme tarafından ortaklaşa geliştirilen ve tüm dünyada tek tip olarak gerçekleştirilip değerlendirilen sınav, üç bölümden oluşuyor.

Basit cümleler

Sınava girenlerin dinlediklerini anlayıp anlamadıklarının test edildiği sınavda ayrıca yazılı ve sözlü dil sınavı yapılıyor. Adaylar bir metin dinletiliyor ve bu metinle ilgili sorular soruluyor. Günlük yaşamda gereken temel bilgilerin yanı sıra, adaylardan basit cümleler kurulması da bekleniyor.

Sınavı verenlerin "günlük yaşamda kısa, basit soruları anlayıp cevaplandırabilecek seviyeye" ve "rakamları anlayabilecek, kısa mesajlar yazmaya, bir konuşmada kendini tanıtabilecek seviyeye" ulaştıklarını belirten Goethe Enstitüsü, sınavı "dinleme", "okuma, yazma" ve "konuşma" bölümlerine göre ayırıp değerlendiriyor.

Sözlük yasak

Sınav boyunca, adayların sözlük kullanmaları ise yasak. Adaylar, sınav süresince sadece kendi bilgileri ile soruları yanıtlandırabiliyorlar. Puanlama ise, kurulan cümlenin anlaşılır olup olmadığına ve gramer bakımından doğruluğuna göre yapılıyor.

Örneğin yazma sınavında en yüksek puan 10. 10 puan almak için, verilen görevin tam olarak yerine getirilmiş olması ve anlaşılır olması gerekiyor.

Dinleme

Sınavın "dinleme" bölümünde kasetten bir metin dinletiliyor. Burada sınava girenler, her metne göre belirlenmiş bir soruyu cevaplandırmak zorunda. Adaylar önce soruyu okuyorlar, ardından da metni dinliyorlar. Sonra da doğru cevabı işaretleyip sınavın bu bölümünü tamamlıyorlar.

Örneğin metinde bir kişinin günlük yaşamından kesitler anlatılırken, "Kaldığı otelin oda nuraması neydi", "Saat kaç", "Kazağı kaç Euro'ya satın aldı" ya da "Restoranda hangi yemeği yedi" gibi soruların yanıtları aranıyor. Metnin algılanıp algılanmadığı da, cevaplara yardımcı olabilmesi için verilen resimlerle belirleniyor. Örneğin hangi yemeğin yenildiği sorusunda, her yemeğin bir resmi de yer alıyor. Toplam 20 dakika süren sınavda, "Seyahat eden kişi, C Salonu'na gelmeli", ya da "Yolcular trende beklemeli" gibi cümleler var. Burada sınava girenler, yazılan cümlenin doğru olup olmadığını işaretlemek zorunda.

Okuma-yazma

Sınavın bu bölümü yaklaşık 45 dakika sürüyor. Okuma sınavı üç ayrı bölümden oluşuyor. Burada kısa mektuplar ve ilanlar okutulup, her metinle ilgili sorular yöneltiliyor. Ardından da bu soruyla ilgili doğru cevabın yanıtlanması bekleniyor.

Yazma sınavı ise iki ayrı sınav olarak yapılıyor. Bir formu doldurması gereken adaylardan ayrıca, kısa metinler yazmaları bekleniyor. Sınavda sözlük kullanılması yasak.

Okuma, 1. bölüm

Örnek metinler ve bu metinlerle ilgili sorular:

Hallo Li,

danke für deine Mail. Dein Zug kommt hier in Hannover um 12.36 Uhr an. Ich bin ab 12.15 Uhr im Hauptbahnhof und warte auf dich vor der Auskunft. Du kannst mich den ganzen Vormittag auf meinem Handy (0172-1234567) erreichen.

Deine Karin

1- Lis Zug kommt nach halb eins an. Richtig Falsch
2- Karin wartet den ganzen Vormittag vor der Auskunft. Richtig Falsch

Liebe Carmen,

am kommenden Sonntag habe ich Geburtstag. Ich möchte gerne mit dir feiern und lade dich herzlich zu meiner Party am Samstagabend ein. Wir fangen um 21 Uhr an. Ist das okay für dich? Es werden viele Leute da sein, die du auch kennst. Kannst du vielleicht einen Salat mitbringen? Und vergiss bitte nicht einen Pullover oder eine Jacke! Wir wollen nämlich draußen im Garten feiern.
Ich freue mich sehr auf dich!

Bis zum Wochenende

Ralf

3- Ralf hatte am letzten Wochenende Geburtstag. Richtig Falsch
4- Ralf hat nur zwei oder drei Leute eingeladen. Richtig Falsch
5- Die Party findet draußen statt. Richtig Falsch


Okuma testi, 2. bölüm

6- Sie möchten mit dem Schiff auf dem Rhein fahren.
Wo bekommen Sie Informationen?

Hotel Pension "Schiff"
Einzel- und Doppelzimmer mit
Dusche / WC
Restaurant mit Rhein-Terrasse

Täglich von Rüdesheim nach Koblenz alle Abfahrtszeiten und Preise


7- Sie möchten Deutsch in Deutschland lernen. Wo finden Sie Informationen?

Sprachinstitut Fuchs
Dresden, Prager Str. 4
Deutsch-Englisch
Französisch-Russisch

Aviva-Idiomas
Sprachkurse für Deutsche
Spanisch auf Mallorca,
Englisch auf Malta

8- Sie möchten ein Zugticket im Internet kaufen. Wo können Sie das?

Reisedienst GmbH
Ticketservice für Theater, Konzerte,
Busreisen in Deutschland und nach
Polen, Tschechien und Ungarn

Deutsches Reisebüro
E-mail Ticketbestellung
Ticketbestellungen und Reservierungen
für Flüge weltweit, Deutsche Bahn,
Eurobus, 24-Stunden-Service
Konzertservice Theater Busreisen

9- Auf dem gesamten Bahnhof ist das Rauchen verboten.

Sie können hier Zigaretten rauchen. Richtig Falsch

Yazma, 1. bölüm

Ihre Freundin Eva Kadavy aus Ungarn macht mit ihrem Mann und ihren beiden Söhnen (8 und 11 Jahre alt) Urlaub in Seeheim. Im Reisebüro bucht sie für den nächsten Sonntag eine Busfahrt um den Bodensee. Frau Kadavy hat keine Kreditkarte. Helfen Sie Ihrer Freundin und schreiben Sie die fünf fehlenden Informationen in das Formular. Am Ende übertragen Sie Ihre Lösungen bitte auf den Antwortbogen.

Anmeldung
Familienname, Vorname: Kadavy, Eva
Anzahl der Personen: 4
Davon Kinder: 2
Urlaubsadresse: Hotel Schönblick
Straße, Hausnummer.: Burgstrasse 34
PLZ, Urlaubsort: 78014 Seeheim
Der Reisepreis ist mit der Anmeldung zu bezahlen.
Zahlungsweise:
Bar
Kreditkarte
Reisetermin: 09.12.2007 (Bir dahaki pazar)
Unterschrift:

Yazma, 2. bölüm

Schreiben Sie an die Touristeninformation in Dresden:
Sie kommen im August nach Dresden.
Bitten Sie um Informationen über Film, Theater, Museen usw.
(Kulturprogramm).
Bitten Sie um Hoteladressen.

An die Touristeninformation Dresden

Sehr geehrte Damen und Herren

Wir werden im August nach Dresden kommen. Ich waere Ihnen dankbar, wenn sie mir Informationen über das Kulturprogramm der Stadt geben könnten, wie zum Beispiel über Film, Theater und Museen. Darüberhinaus möchte ich sie noch um Hoteladressen in Dresden um Hilfe bitten.
Ich freue mich auf ihre Antwort

Mit freundlichen Grüssen

Eva Kadavy

Konuşma, 1. bölüm

Bu bölümde kişilerden, kendisini tanıtacak bilgileri vermesi bekleniyor. Burada dil sınavına girenlerin isimlerini, yaşını, hangi ülkeden geldikleri, nerede yaşadıkları ve hangi dili bildiklerinin yanı sıra, mesleği de soruluyor. Sınava girenler bu bilgilere dayanarak bir cümle içinde kendilerini tanıtması gerekiyor.

Name? Ahmet Örnek
Alter? 28
Land? Türkei
Wohnort? Frankfurt am Main
Sprachen? Türkisch, Englisch, Deutsch
Beruf? Dreher
Hobby? Fussball, Lesen, Reisen

Guten Tag. Mein Name ist Ahmet Örnek und ich bin 28 Jahre alt. Ich komme aus der Türkei und wohne in Frankfurt. Ich spreche türkisch, englisch und deutsch. Von Beruf her bin ich Dreher. Meine Hobbys sind Fussball, Lesen und Reisen.

Konuşma, 2. bölüm

Bu bölümde ise günlük yaşamda kullanılan ifadeler ele alınıyor. Örneğin gazete satın alırken ya da alışveriş yaparken nasıl konuşulması gerektiği gibi.

Örnek: Zeitung

Ich haette gerne einige Zeitungen. Können sie mir bitte eine Hürriyet, ein Nachrichtenmagazin und eine Fernsehzeitschrift geben?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!