Müzeler genel yakılışıma göre tarihsel süreçte ortaya çıkan kültürel mirasın korunduğu ve sergilendiği mekânlar olarak tanımlanır. Bu nedenle bu mekânlar insanlığın kazanımlarını temsil ederek ortak toplumsal hafızanın şekillenmesinde önemli bir işleve sahip. Özeldeyse öğrenmenin evrensel kültür ve evrensel değerler içindeki yerinin belirlenmesine katkı sağlar. Dolayısıyla müzeler toplumsal ve bireysel kimliğin oluşturulmasında vazgeçilmez kurumlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Bu bağlamda müzelerin eğitsel işlevi uzun bir süredir fark edilen bir olgu. Bu yaklaşımın Türk eğitim tarihindeki gelişim süreci şu şekilde özetlenebilir:
#Konuk YazarYapımcılığını ve yönetmenliğini Tolga Örnek’in üstlendiği "Devrim Arabaları" filminin Başkentte özel gösterimi yapıldı. AFM sinemalarındaki gösterimi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, filmin yapımcısı ve yönetmeni Tolga Örnek ve bakanlık bürokratları ile çalışanları izledi.
BİNGÖL İMKB Fatih İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Dilek Özgül, öğrencileri ile birlikte, yaz tatilleri ve hafta sonlarında yaptıkları izcilik çalışmaları kapsamında arazi gezisine çıktıklarında toprağın altında buldukları sürüngen ve böcek gibi canlıları bilimsel yöntemlerle kurutarak okulun bir odasında ‘Doğa Tarih Müzesi' oluşturdu.
Bu duyguya herkes zaman zaman kapılır büyük olasılıkla... Birini görürsünüz, aslında o değildir ama her baktığınızda sanki yıllardır tanıdığınız birini görüyor gibi olursunuz. Bazen güldüğünde, bazen öylece durduğunda hep onu başka birine benzetirsiniz...
#Juliette BinocheKeçi gibi dağlarda koşan İsviçreli yetim kız Heidi’yi çocukken hep hayranlıkla izlediğimden ve hep onun dedesi ile yaşadığı Peter ile birlikte dolaştığı o yemyeşil köyü merak etmiştim. Tabii çocukken öyle her istediğimiz olmuyor, bunlar hayal dünyamızda öyle yıllarca kalıyor…
#HeidiTürkiye’de son yıllarda en çok dinlenen şarkı türleri başında RAP var. Ancak gördük ki 2024’te en çok dinlenen şarkı olan “Cıstak” ve de benzerleri, lüks tüketimi özendiren, suçu teşvik eden ve kadınları, çocukları aşağılayan ifadelerle dolu. Peki Tamburi Cemil Bey’ler, Saadettin Kaynak’lar, Münir Nurettin Selçuk’lar, Alaeddin Yavaşça’lar neredeler? KONDA’nın 2018 araştırmasına göre, toplumumuzun Türk Sanat Müziği dinleme oranı yüzde 23.4. Bu rakam 7 yılda -GENAR’ın ocak ayı yoklamasına göre- yüzde 12.4’e düşmüş durumda. Bu düşüşü durdurmak, henüz ilkokul çağındaki çocukların Türk müziğiyle haşır neşir olmasını sağlamak ve bu alanda üretken nesiller yetiştirmek amacıyla İstanbul Anadolu Yakası’nda bir ilkokul açıldığını ise ilk kez bir basın daveti ile öğrendim. Beraber bakalım...
#KONDAİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1