Müzeler genel yakılışıma göre tarihsel süreçte ortaya çıkan kültürel mirasın korunduğu ve sergilendiği mekânlar olarak tanımlanır. Bu nedenle bu mekânlar insanlığın kazanımlarını temsil ederek ortak toplumsal hafızanın şekillenmesinde önemli bir işleve sahip. Özeldeyse öğrenmenin evrensel kültür ve evrensel değerler içindeki yerinin belirlenmesine katkı sağlar. Dolayısıyla müzeler toplumsal ve bireysel kimliğin oluşturulmasında vazgeçilmez kurumlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Bu bağlamda müzelerin eğitsel işlevi uzun bir süredir fark edilen bir olgu. Bu yaklaşımın Türk eğitim tarihindeki gelişim süreci şu şekilde özetlenebilir:
#Konuk YazarYapımcılığını ve yönetmenliğini Tolga Örnek’in üstlendiği "Devrim Arabaları" filminin Başkentte özel gösterimi yapıldı. AFM sinemalarındaki gösterimi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, filmin yapımcısı ve yönetmeni Tolga Örnek ve bakanlık bürokratları ile çalışanları izledi.
BİNGÖL İMKB Fatih İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Dilek Özgül, öğrencileri ile birlikte, yaz tatilleri ve hafta sonlarında yaptıkları izcilik çalışmaları kapsamında arazi gezisine çıktıklarında toprağın altında buldukları sürüngen ve böcek gibi canlıları bilimsel yöntemlerle kurutarak okulun bir odasında ‘Doğa Tarih Müzesi' oluşturdu.
İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Bir asrı geride bırakan Cumhuriyet’in 101’inci yılı için kutlamalar başladı.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için özel hazırlık yapılan kutlamalarda, Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler renkli gösteri ve farklı koreografilerle okulları 'kırmızı beyaz'a boyadı. Anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerden öğrenciler 101’inci yılı coşkuyla karşıladı. Kutlamalarda öğrencilerin Cumhuriyet’in kıymetini yansıtan gösterileri ve dans performansları beğeni topladı.
#29EkimYarın Türkiye'de cumhuriyetin ilanının 101'inci yıl dönümü. Bir asrı geride bırakan cumhuriyetimiz, ilk günün coşkusuyla kutlanıyor. Üniversiteler, liseler, ortaokul, ilkokul hatta okul öncesi kurumlarda Cumhuriyet Bayramı heyecanı bugünden yaşanmaya başladı. Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri yurdun dört bir yanında hafta boyunca devam edecek.
#Cumhuriyet BayramıAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk Yazar