Arama motorunun istatistiklerini incelediğimizde 4-17 Ağustos tarihleri arasında yüzde 100 oranında “okullar ne zaman açılıyor” anahtar cümlesinin tarandığını görmek mümkün. Bu aramanın, veliler tarafından mı yoksa öğrenciler tarafından mı yoğunlukla yapıldığını ne yazık ki kestiremeyiz. Ancak görülen o ki, okul açılıyor ve arama yapan birileri, bu durum için hazırlanmaları gerektiğini biliyor.
#Konuk YazarTÜİK’in 2022 yılı Çocuk Araştırması, okul baskısı ve sınav stresinin kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar, kız çocuklarındaki bu endişenin toplumsal baskıdan kaynaklandığını belirterek, “Eğitimi çıkış yolu olarak görüyorlar” değerlendirmesi yaptı.
#Kız ÇocuklarıOkul sıralarıyla yeni tanışan öğrencilerin ve onların velilerinin okul hayatına uyum süreci, ‘uyum eğitimleri’ kapsamında başlamışken uzmanlar öğretmen ile veli ilişkisinin önemine dikkat çekiyor. Öğretmen, veli ilişkisinin güven verici olması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocuk, hayatı anne ve babasının gözlerinden görür. Olumlu iletişime tanık olan çocuk, öğretmenine güvenir ve okul kaygısı azalır” dedi.
#Barış SezginBebekler dünyaya geldiklerinde hem fiziksel bakımlarını üstlenecek hem de kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak bir yetişkin ile bağlanma ihtiyacı duyarlar. Genelde anne olan bu yetişkin ve bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşur. Kurulan bu bağ sayesinde bebekler yaşamın ilk yıllarında huzursuz ve kaygılı oldukları anlarda, annenin varlığı ve teması ile kendilerini sakinleştirebilirler.
#Okul KorkusuMEB’in rehberlik ve psikolojik danışmanlık dışında başka alanlardan mezun olanlar için açacağı ‘rehberlik’ kursları tartışma yarattı. Bu kursa katılanların sadece özel okullarda çalışacağı belirtilse de, alan mezunları uygulamaya karşı çıkıyor. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Sekreteri Ali Erdoğan, özel okullarda da rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimi almış öğretmenlerin çalışması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca uygulamanın öğrenciye verilen hizmetin kalitesini düşüreceğinin de altını çiziyor.
#Milli Eğitim BakanlığıBirçok ebeveyn bebek doğmadan kesin kurallar koyuyor. Bazıları “Benim çocuğum kendi odasında kendi yatağında yatacak, öyle zırt pırt kucak istemeyecek” diye tutturuyor, bazıları ise “Ben bebeğimden ayrılmam” diyor. Peki, ama hangisi doğru? Pedagog Gözde Erdoğan ile konuştuk.
#Ömür KurtUzun bir yaz tatilinin ardından açık öğretim öğrencileri dahil, yaklaşık 18 milyon öğrenci için yeni eğitim-öğretim yılı bugün başladı. Resmi ve özel okullarda 600 bin derslikte, yöneticiler de dahil olmak üzere 900 bin 794 öğretmen eğitim veriyor. Bu yıl yaklaşık 1 milyon 136 bin öğrencinin ilkokul birinci sınıfa, 1 milyon 200 bin öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarında eğitime başlaması bekleniyor. Okula yeni başlayacak minikler yoğun heyecan ve biraz da ‘korku’ içinde. Sadece onlar değil, uzun bir yaz tatilinden sonra tekrar okula dönen öğrencilerde kaygı yaşayabiliyor. Uzmanların bu durumlarda çocuklara yardımcı olabilmeleri için öğretmen ve velilere bazı tavsiyeleri var.
#OkulHaftaya pazartesi ilk ders zili çalacak. Okula yeni başlayacak minikler yoğun heyecan ve biraz da ‘korku’ içinde. Yard. Doç. Dr. Lütfü İlgar, öğretmenlerin okulun ilk günü yapması ve yapmaması gerekenleri anlattı. Prof. Dr. Ayşe Rodopman Arman’ın ise, okula gitmek istemeyen çocukların ailelerine bazı tavsiyeleri var.
#OkulEğitim-öğretimin başlaması ile özellikle küçük çocukların, evlerinde alıştıkları hijyenik ortamdan, mikrobik hastalık risklerinin bulunduğu toplu yaşam alanlarına geçişlerinde sağlık sorunlarının arttığı, okullardaki hoş olmayan durumların ise çocuklarda psikosomatik sorunlara yola açabileceği bildirildi.
Tuğçe Altuğ’un yeni kurduğu Tiyatro Circa’nın ilk prodüksiyonu “Nora (Bir Bebek Evi)” oyunu yarın Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Selin Şenköken yönetmenliğinde sahnelenen oyunu başroller Tuğçe Altuğ ve Deniz Celiloğlu ile konuştuk.
#Tuğçe AltuğSanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, savunma sistemlerindeki gelişmelere ve hedeflere ilişkin "Hedef; hiç kimsenin Türkiye'nin kılına dahi zarar veremeyeceğini aklından dahi geçiremeyeceği bir sistem. Bütün akıllı sistemlerde yerlilik gayreti içindeyiz. Türkiye bütün bunlarda inanılmaz kabiliyet seti oluşturdu. Çoğu gitti azı kaldı, zoru gitti daha kolayı önümüzde. Yeter ki bu projelere millet olarak sahip çıkalım. Savunma sanayinde muazzam ihracat kapasitesi geliştirdik. İHA pazarında dünyada yüzde 70'e geldik. Önümüzdeki dönemde milletimizi yeni başarı hikayelerle buluşturmayı devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fatih KacırPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunardaİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİK