2024 BESYO tercih sonuçları ÖSYM sorgulama ekranı için adayların gözü kulağı yapılacak son dakika açıklamalara çevrildi. Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) kapsamına alınan BESYO tercihleri ÖSYM tarafından tamamlandı. Öğretmenlik programları için Y-TYT’de en düşük 800 bininci sırada olmak gerekecek. Eşit puanlı adayların yerleştirilmesinde, TYT sınav puanı yüksek olana, eşitliğin devam etmesi halinde OBP’si yüksek olana öncelik verilecektir. Ancak BESYO tercih sonuçları ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi. İşte, 2024 BESYO tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
#BESYO Tercih SonuçlarıBESYO tercihleri ne zaman yapılacağı ile merak konusu oldu. 20-26 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kullanılarak Spor Bilimleri Fakültesi programlarına öğrenci alımı yapılacak. Peki, BESYO tercihleri ne zaman başlayacak ve tercih kılavuzu yayımlandı mı? İşte BESYO tercihleriyle ilgili merak edilenler…
#BesyoÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.
#Üniversite2024-2025 öğretim yılı için BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) süreci tamamlandı. Bu yıl ilk kez, özel yetenek sınavı ile spor programlarına alınacak öğrencilerin yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek. Adaylar, yerleştirme puanlarına ve tercih ettikleri programların kontenjan ve koşullarına göre sıralanarak, merkezi yerleştirme süreci kapsamında ÖSYM tarafından yerleştirilecekler.
#BesyoBESYO tercihleri ne zaman yapılacağı ile merak konusu oldu. 20-26 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kullanılarak Spor Bilimleri Fakültesi programlarına öğrenci alımı yapılacak. Peki, BESYO tercihleri ne zaman başlayacak ve tercih kılavuzu yayımlandı mı? İşte BESYO tercihleriyle ilgili merak edilenler…
#BesyoBESYO tercih tarihleri 2024, adaylar tarafından takip ediliyor. 2024-YKS Kapsamında Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı 20-26 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşti. Parkur sınavlarının ardından gözler BESYO tercih kılavuzu ve tarihlerine çevrildi. Merkezî yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına; puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilecekler. Öğretmenlik programları için Y-TYT’de en düşük 800 bininci sırada olmak gerekecek. Peki, BESYO tercihleri ne zaman, ÖSYM kılavuzu yayınlandı mı? İşte, BESYO tercih tarihi son durum gelişmesi.
#BESYO TercihleriYükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait (YKS) puan ve sıraların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Hürriyet Gazetesi’ne konuştu. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi Üniversite Tercih Rehberi’nde yer alan haberde Aygün adaylara tercih yaparken “Kendi isteğiniz önemli, sonuçta tercih edeceğiniz bölüm geleceğinizi şekillendirecek” tavsiyesini veriyor. Haberin tamamı şöyle:
#Prof. Dr. Halis AygünMilyonlarca gencin kaderini belirleyen YKS, yarın ve pazar günü yapılacak. 2 yıl aradan sonra ilk kez maskesiz girilecek olan YKS’deki bir diğer ilk de baraj puanının kaldırılması. Rekor katılımın beklendiği maraton öncesi ÖSYM Başkanı Aygün, sınavla ilgili merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı.
#YKSSon dakika haberi... Yükseköğretim Kurulunca, üniversitelerin örgün eğitim programları için 835 bin 383 kontenjan belirlendi. Tıp programında belirlenen kontenjan 16 bin 448, mühendislikte 71 bin 244, hukuk programlarında ise 16 bin 327 oldu.
#Son DakikaYükseköğretim Kurulu (YÖK), özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) en düşük 800 bininci başarı sırasına sahip olma şartı getirildi.
#BAŞARI SIRA BARAJIYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "YÖK Genel Kurulu’nca, hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası şartının 125 bin olarak yenilenmesine karar verildi. Başarı sırası şartını iki fakülte için daha genişlettik, eczacılık için en düşük başarı sırası şartını 100 bin; diş hekimliğinde ise 80 bin olarak belirledik" dedi.
#YökÜniversite yerleştirme sonuçlarının ardından örgün öğretimdeki 71 bin 233 ve açıköğretimdeki 25 bin 749 boş kontenjan için ÖSYM’nin belirleyeceği bir tarihte ek yerleştirme yapılacak. Adayların hâlâ gözde bölümler için şansı sürüyor. Gözde bölümler arasında yer alan mühendislikte toplamda 16 bin 690 kontenjan boş kaldı.. Lisanstaki boş kontenjanların yüzde 44’ünü mühendislik bölümleri oluşturdu.
#GazetehaberleriYaklaşık 2 milyon adayın ter döktüğü YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, tercih telaşı başladı. Adaylar, 29 Temmuz'a kadar tercih yapacak. Eğitim uzmanları, adayların kariyer hedeflerine en uygun üniversiteyi ve bölümü seçmesinin sınavda gösterilen başarı kadar önemli olduğunu söylüyor.
#YksYükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nun 2019 yılı içindeki üçüncü toplantısında, öğretmenlik ve sağlık programlarının kontenjanlarıyla ilgili veriler değerlendirildi. MEB’in öğretmenlik ve Sağlık Bakanlığı’nın bazı sağlık programlarının kontenjanlarının azaltılması teklifi görüşüldü. Toplantı sonucunda YÖK Genel Kurulu’na bunun teklif edilmesi kararlaştırıldı.
#YÖKYKS yerleştirme sonuçlarına göre, geçen yıl programlarda yüzde 76,45 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 84,69'a yükseldi, boş kontenjanlarda 85 bin 875 azalma sağlandı. Bu yıl lisans programlarında 89 bin 686 kontenjana yerleşme olmadı, boş kalan kontenjanların 58 bin 107'si devlet, 23 bin 531'i vakıf, 7 bin 205'i KKTC üniversiteleri, 843'ü ise diğer ülkelerdeki üniversitelere ait oldu. Lisans programlarında boş kalan 89 bin 686 kontenjanın programlara dağılımı muhtelif olmakla birlikte boş kalan 14 bin 564 kontenjanın mühendislik programlarında bulunduğu tespit edildi. Bu yıl devlet üniversitelerinde hiç öğrenci yerleşmeyen program sayısı yüzde 64 düşüş göstererek 25'i ikinci öğretim olmak üzere 80 programa indi. Yani bu bölümler ‘sıfır’ çekti.
#YKSYÖK, YKS ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp ve öğretmenlik programlarının baraj sıralamaları yükseltildi. Tercih yapacak öğrenciler için barajın genişletildiği ifade edilen açıklamada, "Öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüş ve ilgili programların tercih edilebilmesi için gerekli olan asgari başarı sıralaması sınırları bu yıl için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir" denildi.
#YÖKEğitimde dünya, 21’inci yüzyıl becerilerine odaklanmış durumda. Ancak çocukların yaratıcılıklarını destekleyecek, farklı bakış açıları kazandıracak sanat eğitiminin, tüm okul kademelerinde ihmal edildiği görülüyor. Bu nedenle aileler size sesleniyorum; siz ve çocuklarınız bilimden, teknolojiden ve sanattan uzak durmayın. Çocuğunuza yaratıcı, yenilikçi, eğlenceli ve sürprizlerle dolu bir ortam sağlayabilirsiniz.
#ÖĞRETMENSanat eğitimi alan ve sanat faaliyetleriyle uğraşan çocukların, gelecekte daha başarılı olduğu biliniyor. Ancak Prof. Dr. Ayşe İlhan Çakır’a göre, okullarda sanat eğitimi ikinci planda kalıyor. Prof. Dr. Çakır, okuyan, öğrenen, yaratıcı ve yapıcı bireyler yetiştirmek için sanat eğitiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
#BilimÖSYM’nin önbilgi vermek için yayınladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl açıköğretim ve uzaktan öğretim dahil toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan adayları bekliyor. Geçen yıla göre lisansta 6 bin, önlisansta ise 60 binlik bir azalma var. Kontenjanını en çok ‘uluslararası ticaret ve finans’ arttırdı. Gözde alanlardan işletme ve iktisat ise yüzde 20’den fazla küçüldü.
#GazetehaberleriÖğretmen adaylarının eğitim programları, 10 yıl aradan sonra güncellendi. İki yılda hazırlanan programlarda, uygulamaya daha çok ağırlık verildi. Ayrıca tüm bölümlere ‘eğitimde ahlak ve etik’ dersi konuldu. Değişikliklerle, mesleki becerinin yanı sıra entelektüel ve lider öğretmenler yetiştirilmesi hedefleniyor.
#GazetehaberleriYÖK'ün koordinasyonunda güncellenen eğitim fakültelerindeki 25 öğretmenlik lisans programı, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Programlardaki birçok dersin adı, tanımı, haftalık saati ve kredisi değiştirilirken, bazı dersler birleştirildi, programlardan çıkarılanların yerine yenileri eklendi. Öğretmenlik lisans programları arasında ortak çekirdek müfredat oluşturuldu. 'Eğitimde ahlak ve etik' dersi tüm öğretmenlik programlarında zorunlu oldu.
#ÖĞRETMENYÖK, 25 öğretmenlik programını güncelledi. Yapılan çalışmayla öğretmenlik programlarının ders saatleri, kredi sayıları, seçmeli dersler gibi birçok alanda değişikliğe gidildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı konuşmada, öğretmenlik bölümleriyle ilgili öğrenci ve öğretim üyesi oranında da ciddi iyileşmeler yapılacağını belirterek, “Fakat bizim bu mesleğe gereken önemi verdiğimizin asıl göstergesi öğretmen yetiştirme ile ilgili özel bir modelin/sınıfların pilot uygulama şeklinde bu sene başlatmamız olacak” dedi.
#YÖK