Öğretmenlere rotasyon mu gelecek sorusu, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) kapsamında pek çok eğitimcinin gündeminde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağını duyurduğu ÖMK kapsamında rotasyon olup olmayacağı da merak konusu oldu. İlgili kanun düzenlemesi içerisinde rotasyon düzenlemesinin de olacağı iddia edilirken, resmi mercilerden konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Peki, öğretmenlere rotasyon gelirse ne olacak? İşte, o düzenleme hakkında bazı bilgiler
#Öğretmenlere RotasyonMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin rotasyonuna ilişkin 2014-2015 öğretim yılı için daha önce 12 yıl olarak belirlenen aynı eğitim kurumunda çalışma süresini 15 yıla çıkardı. Bu yıl 15 yılını dolduran öğretmenlere uygulanacak rotasyon, 2015-2016 öğretim yılında 14 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 13 yıl görev yapan öğretmenler için uygulanacak.
#RotasyonMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Öğretmen, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı ile ilgili, "Yapılmak istenen eğitimin temel ilkelerine yönelik politikaları belirlemek ve çok ciddi anlamda problemleri ortadan kaldırmak. Bunun için yapılan bir durum söz konusu. Kaldı ki bir taslak bu, kamuoyuna sunuldu. 2 binin üzerinde görüş geldi. Bu görüşler çerçevesinde yeniden bir değerlendirme yapılacak" dedi.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) yönetmelik, yönerge ve torba yasalarla yaptığı değişikliklerle bu yıl eğitimi sarstı. MEB, var olan yönetmeliklere ek ya da yeni maddelerle yaptığı sessiz sedasız değişikliklerle, anaokulundan ortaöğretim kurumlarına, özel okullardan yönetici hatta öğretmenlerin atanması ve rotasyonuna kadar radikal düzenlemeler getirdi. İşte anaokullarına mescit açılmasından ortaokul ve liselere başörtüsüne, müdürlerin atanmasından öğretmenlere rotasyona, yüksek puanlı okullarda 200 puan farkla ara sınıflara öğrenci alınmasından özel okullara teşvike, dershanelerin kaldırılmasına kadar veli, öğrenci, öğretmen ve müdürleri ilgilendiren 10 değişiklik:
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 8’inci sınıf öğrencilerinin girdiği ortak sınavda değişiklik iddiasına yönelik, "Bu noktadan sonra herhangi bir geri adım, herhangi bir farklılaştırma söz konusu değil. Bizim kesinlikle böyle bir değişiklik planlamamız, tasarımımız yok" dedi.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ortak sınavda değişiklik iddiasına ililşkin, "Bu noktadan sonra herhangi bir geri adım, herhangi bir farklılaştırma söz konusu değil. Bizim kesinlikle böyle bir değişiklik planlamamız, tasarımımız yok" dedi.
#Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf TekinMEB Müsteşarı Yusuf Tekin, öğretmene rotasyon ve TEOG’da yeni düzenlemeler iddialarına sosyal medyadan cevap verdi. TEOG’da herhangi bir değişiklik planlanmadığını belirten Tekin, öğretmenlere rotasyon konusunda da, “Bu konuda nihai karar yönetmelik ile düzenlenecek ve bu yönetmelik her mevzuat çalışmamızda yaptığımız gibi ilgili herkesin görüşü alınarak hazırlanacak” dedi.
#Yusuf TekinMemura rotasyon geri mi geliyor? Başbakan Erdoğan’ın, partisinin Kızılcahamam kampında yeşil ışık yaktığı söylenen, ‘rotasyon’ çalışması öğretmenlerle mi başlıyor? Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu’da ‘deneyimli’ öğretmen açığını kapatmak ve öğrencilerin ilkokulu bitirmeden öğretmeninden ayrılmak sorununu ortadan kaldırmak için çalışma mı yapıyor? Bakanlık yetkilileri, bu iddialar üzerine, “Resmiyet kazanmış bir şey yok. Bölgesel mi olur, il içinde mi olur, karara bağlanmış bir şey yok” yanıtını verdi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024 son dakika gelişmeyle gündeme geldi. Geçen yasama yılında birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki maddeler Meclis'te değerlendirildi. TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 3 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul'da kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun Meclis'ten geçmesinin ardından yürürlüğe girecek. Öte yandan öğretmenlere rotasyon düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer almasına yönelik iddialar daha önce kamuoyuna yansımıştı. Peki, öğretmenlere rotasyon gelecek mi? Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'ten geçti mi, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Öğretmenlik Mesleği Kanunu MaddeleriÖğretmenlik Meslek Kanunu 2024 taslağında son aşamaya yaklaşıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklikler öngören teklifle Milli Eğitim Akademisi kurulması ve atama öncesinde akademide öğretmenlere eğitim verilmesine ilişkin düzenlemelerin yer alması bekleniyor. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun Meclis'ten geçmesinin ardından yürürlüğe girecek. Diğer yandan öğretmenlere rotasyon düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer almasına yönelik iddialar da gündeme geldi. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman çıkacak, maddeleri neler? Öğretmenlere rotasyon gelecek mi? İşte, o konular hakkında bilgiler...
#Öğretmenlik Meslek Kanunu MaddeleriÖĞRENCİLERE öğretmen yetiştirme programlarından diğer bölümlere geçiş, öğretmenlere 4 yılda bir sınavla kariyer ve performans sistemi, rotasyon gibi düzenlemeleri getirecek ‘Öğretmen Strateji Belgesi 2017-2023’ü uzmanlar yorumladı. Düzenlemeyi olumlu bulan ancak sorunların çözümü için iyi koordinasyonun önemli olduğunu belirten eğitim fakültesi öğretim üyelerinin görüşleri şöyle:
#ÖĞRETMENLERMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı üniversitelerin diplomalarının, geçici mezuniyet belgelerinin taklit edilerek öğretmenlik başvuruları yapıldığını belirterek “Geçtiğimiz atama döneminde sahte diplomalarla öğretmen olan50-60 kişi tespit ettik. Şimdi tüm öğretmen alımlarını araştırıyoruz. Bunun bir çete işi olduğunu düşünüyoruz. Para karşılığı ve bazı terör örgütlerinin bağlantı ihtimali üzerinde duruyoruz. Daha çok talep olan alanlara yönelik bir tezgah kurulmuş. Sayı şu an çok büyük değil, 50-60 tane sahte öğretmen var. Bu çete şubat atamaları içerisinde bazı öğretmenlere musallat olabilir. Öğretmen adaylarımız lütfen buna teşebbüs etmesinler” dedi.
#Nabi AvcıMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Dershanelerin dönüşümü kapsamında 2 bin 206 kurum dönüşüm için başvuru yaptı. Bunlardan 2 bin 174’ünün müracaatı kabul edildi. 118’i resmen başka bir kuruma dönüşmüş ve faaliyete başlamış durumda. 104 temel lise, 3 Anadolu lisesi, 2 okul öncesi eğitim gibi, toplamda 1 tane de ilkokul var” dedi.
#DershaneMilli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 5’inci sınıflarda uygulanacak yabancı dil ağırlıklı eğitim programı ile ilgili, “Bunun için önce 7 bölgede 7 ilde bir yıllık pilot uygulama yapılacak. Pilot çalışma için elimizde yeterli sayıda öğretmen var. Ancak daha sonraki süreç için Milli Eğitim Bakanlığı gerekli önlemi alacaktır. Program 2016’ya yetişecek” dedi.
#Yabancı DilMEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Eylül 2015’ten itibaren aynı yerde 8 yıl görev yapan öğretmenler rotasyona tabi tutulacak. Yönetmelikte aday öğretmenliğe veya öğretmenliğe atanma isteğinde bulunan adayların en fazla 40 tercihte bulunabileceği belirtiliyor.
#MebMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılacağını belirtti. Aydoğdu, "Okullarda verilen destek kurslarında görev alan öğretmenlerimize, her ay için 0,5 hizmet puanı vereceğiz. Böylece bir öğretmen, 8 ay bu takviye kurslarında görev alırsa 4 puan almış olacak" dedi.
#MebBU AY İÇERİSİNDE AÇIKLANMASI BEKLENEN ‘ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ’ DİĞER ADIYLA ROTASYONU SENDİKA OLARAK İLKESEL ANLAMDA DESTEKLEDİKLERİNİ SÖYLEYEN DES GENEL BAŞKANI İSHAK ÇELEBİ, “ANCAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN ÇOK DİKKATLİ VE ŞEFFAF DAVRANMASI GEREKİYOR. GEÇEN İKİ YIL ZARFINDA YOĞUN BİR YER DEĞİŞİKLİĞİ VE SİRKÜLASYON YAŞAYAN EĞİTİM CAMİASININ MAĞDUR EDİLMEMESİNİ İSTİYORUZ. ROTASYON YETKİSİNİN VALİLİKLERE VERİLMESİ YERİNE, VALİLİKLERCE OLUŞTURULACAK VE İÇERİSİNDE SENDİKA YETKİLİLERİNİN DE BULUNDUĞU BİR KOMİSYON MAHARETİYLE YAPILMASI EN SAĞLIKLI SONUÇLARI VERECEKTİR” DEDİ.
Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 47 bin öğretmen atamasına ilişkin, “İşin doğrusu, rasyoneli Temmuz başında yapılacak KPSS ve alan sınavlarını beklemek ve sonra da Ağustos ayında o günün ihtiyaçlarına, branşlarına göre, il dağılımlarına göre atamaları yapmak“ dedi. Avcı ayrıca, adayların ‘nisan’da 10-15 bin, hiç değilse 3 bin atama yapılması’ yönünde beklentilerinin olduğunu da belirterek nisan ayında öğretmen ataması olmayacağını ve öğretmen rotasyonu için de 8 yıl sınırı getirildiğini açıkladı.
#Atama