IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 12:12
BU AY İÇERİSİNDE AÇIKLANMASI BEKLENEN ‘ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ’ DİĞER ADIYLA ROTASYONU SENDİKA OLARAK İLKESEL ANLAMDA DESTEKLEDİKLERİNİ SÖYLEYEN DES GENEL BAŞKANI İSHAK ÇELEBİ, “ANCAK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN ÇOK DİKKATLİ VE ŞEFFAF DAVRANMASI GEREKİYOR. GEÇEN İKİ YIL ZARFINDA YOĞUN BİR YER DEĞİŞİKLİĞİ VE SİRKÜLASYON YAŞAYAN EĞİTİM CAMİASININ MAĞDUR EDİLMEMESİNİ İSTİYORUZ. ROTASYON YETKİSİNİN VALİLİKLERE VERİLMESİ YERİNE, VALİLİKLERCE OLUŞTURULACAK VE İÇERİSİNDE SENDİKA YETKİLİLERİNİN DE BULUNDUĞU BİR KOMİSYON MAHARETİYLE YAPILMASI EN SAĞLIKLI SONUÇLARI VERECEKTİR” DEDİ.
Bu ay içerisinde açıklanması beklenen ‘Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ diğer adıyla Rotasyonu sendika olarak ilkesel anlamda desteklediklerini söyleyen DES Genel Başkanı İshak Çelebi, “Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın çok dikkatli ve şeffaf davranması gerekiyor. Geçen iki yıl zarfında yoğun bir yer değişikliği ve sirkülasyon yaşayan eğitim camiasının mağdur edilmemesini istiyoruz. Rotasyon yetkisinin valiliklere verilmesi yerine, valiliklerce oluşturulacak ve içerisinde sendika yetkililerinin de bulunduğu bir komisyon maharetiyle yapılması en sağlıklı sonuçları verecektir” dedi.
DOĞRU BİR ROTASYON POLİTİKASININ EĞİTİME FAYDASI OLUR!
Rotasyonun, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) aynı okulda uzun yıllar görev yapan öğretmenlerin görev yerlerini değiştirmeyi amaçladığı bir çalışma olduğunu söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, “Bazı okullarda yıllardır çakılı kalmış öğretmenlerimizin sistemli olarak okullarının değiştirilerek durağanlığın önüne geçmek ve okullara ve tabi ki eğitime dinamizm katmak adına yapılacak bir rotasyon elbette ki faydalı olacaktır. Ancak bu kararı alırken ve uygularken haksızlıklara ve mağduriyetlere izin vermeyecek şekilde ve adil, eşitlikçi kriterlerle yol almak gerekiyor. Tekrar ifade ediyoruz ki rotasyon kesinlikle ilçe içerisinde olmalıdır. Rotasyon ceza ve zulme dönüşmemelidir. Öğretmenin sosyal çevresini, evini değiştirmeden yani eğitim camiasının vicdanında kabul edilebilir nesnel kurallarla donatılmış bir rotasyon yapılmalıdır” diye konuştu.
ROTASYONDAN ÖĞRETMENİN EŞ VE ÇOCUKLARI DA ETKİLENECEK!
Çalışan eş yönünden sigortalılık süresi 1 yılı dolduranların özür grubu atamasına başvurabilmesi gerektiğini de kaydeden İshak Çelebi, rotasyonun sadece öğretmene değil onun eş ve çocuklarına da yapılmış olacağını, ceza ve işkenceye dönüşen bir rotasyonun eğitime bir fayda getirmeyeceğini ifade ederek, “Rotasyon konusunda dile getirdiğimiz uyarı ve taleplerimizin dikkate alınmasından ötürü Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya teşekkür ediyoruz. Eğitim sistemimizin ve eğitimin paydaşlarının menfaatine dönük tavsiyelerimizin bundan sonra da dikkate alınacağını umuyoruz” dedi.
ROTASYONLA KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARTMAMALI!
Yeni eğitim sistemi ve okulların dönüştürülmesi ile birlikte öğretmenlerin yarısından fazlasının okullarını değiştirdiğini de hatırlatan DES Genel Başkanı İshak Çelebi, “MEB daha önce eğitim yöneticileri ve denetim kadrolarının tamamına rotasyon uygulanmıştır. Son halka olarak adil, eşitlikçi ve şeffaf bir rotasyonun öğretmenlere de yapılarak bu işin sistemli bir şekilde rayına oturtulması eğitim sistemimiz için faydalı olacaktır. Kaş yapalım derken göz çıkarmadan yapılacak bir rotasyon sisteminde 8 - 10 yıl uygun bir süredir. Rotasyonun Haziran ayında yapılması daha doğru olur” dedi.