Yurt dışında eğitim alma hayali, öğrencilere küresel bakış açısı kazandırmak, yeni kültürler deneyimlemek ve kişisel ve akademik anlamda gelişim sağlamak gibi büyük fırsatlar sunar. Ancak bu süreç, karmaşık kararlar ve potansiyel zorluklarla doludur. Güvenilir bir eğitim danışmanıyla çalışmak, bu yolculuğu basitleştirmeye yardımcı olabilir, ancak bir danışmanda ne aramanız gerektiğini, yurt dışı eğitimdeki olası tuzakları ve öğrencilerin varış sonrasında ihtiyaç duyabileceği desteği anlamak çok önemlidir. İşte veliler ve öğrenciler için bu alanlarda yol göstermeye yönelik bir rehber.
#Yurt Dışı EğitimBilişim Vadisi’nin yeni Genel Müdürü Erkam Tüzgen, çalışan sayısı 8 bine yaklaşan vadide, şirketlerin cirosunun 30 milyar TL’yi geçtiğini söyledi. Tüzgen, İstanbul’da 3 bin metrekarelik yeni bir kuluçka merkezi kurduklarını belirterek, “Ayrıca 2 bin metrekarelik bir girişimcilik merkezi daha kurmak için bir kamu kuruluşuyla anlaşmak üzereyiz. Mobilite Hızlandırma Programımız da dünya çapında girişimleri destekliyor” dedi.
#Bilişim VadisiSosyal yardımdan faydalanıcı ailelerdeki Türk vatandaşı üniversite öğrencilerine (sadece 25 yaş altı lisans öğrencileri) şehirler arası ulaşım desteği sağlanacak. Bu kapsamda ailesinden uzakta öğrenim gören üniversite öğrencilerinin yılda 2 defa gidiş-dönüş biletleri karşılanacak. Peki, öğrencilere ulaşım desteği başvurusu nasıl yapılır?
#Ulaşım DesteğiMEB, 2019’un ‘Fark Yaratan Öğrencileri’ni belirledi. Berlirlenenler arasında ortaokul, meslek lisesi ve BİLSEM öğrencileri bulunuyor. Aralarında elektrik enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye aparatı üreten de var, deniz süngerinden doku üreten de.
#Milli Eğitim BakanlığıTürkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası ve Özel Halk ve Belediye Otobüsü İşverenler Sendikası üyesi bir grup Özel Halk Otobüsü işletmecisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları ücretlerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışında basın açıklaması yaptı.
#KöprüZordaki kadınlar için Hay Atölye’yi kurduklarını ifade eden Nef Vakfı Başkanı Emine Timur, “Burada eğitim verdiğimiz 230 kadın hediyelik eşya üretiyor. Hedefimiz 1000 kadına ulaşmak. Biz yardıma değil paylaşıma odaklıyız. Kadınlardan çocuklara farklı programlarımız var” diye konuşuyor.
#Hay Atölyeİstanbul’daki ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmenler tarafından geliştirilen, öğrenci desteği ile uygulanan projeler ‘Eğitimde İyi Örnekler Paylaşımı’ projesi kapsamında İstanbul Lisesi’nde sergilendi. 1.548 çalışma arasından seçilen 100 proje içinde yağmur suyundan faydalanarak okul bahçesinde meyve ve sebze yetiştiren lise de var, anne babalara karne veren ilkokul da var.
#OkulMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen yasa taslağını Başbakan Tayyip Erdoğan’a sundu. Tasarıyı inceleyen Erdoğan, dönüşüm seçenekleri arasında yer alan anaokulları ile ilgili kısmın da teşvik kapsamına alınması talimatı verdi.
#DershaneManisa Valiliği'ne bağlı Dev Öğrenci Projesi’nin katkıları ile Akhisar Belediyesi tarafından yaptırılan Dev Öğrenci Amfi Tiyatro’da etkinlik düzenlendi. 3 bin kapasiteli Akhisar Belediyesi Dev Öğrenci Amfi Tiyatro 2 milyon 694 Bin TL’ye mal oldu. Bunun 400 Bin TL’sinin 251 Bin Dev Öğrenci Projesi grubundaki öğrenciler tarafından tahsis edildiği bildirildi.
#TiyatroMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü ile ilgili hazırlanacak yasa tasarısı için Türkiye genelinde bu hafta 8 ayrı çalıştayla dershane sektöründe çalışan girişimciler, öğretmenler, veliler ve öğrenciler ile bir araya geleceklerini açıkladı. Dershane düzenlemesinin de ocak ayına kadar süreceğini ve ondan sonrasının da Meclis takvimine bağlı olduğunu söyledi.
#DershaneMEB Müsteşarı Yusuf Tekin, dershanelere yönelik teşviklerin verileceğini, kapatılmayacağını belirterek, ”MEB’in tanıdığı ve güvence verdiği eğitim kurumları olmaktan çıkarıyoruz. Aslında dershanelerin zil takıp oynaması lazım Dershaneleri özelleştiriyoruz” dedi.
#DershaneMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS ve lise dönüşümleri ile ilgili olarak “Düzeni değiştirme imkanımız var. Yeni sınavlar icat etmiyoruz. Çocuğun kendi okulunda, farklı öğretmenlerle merkezden bir sınav yapacağız. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bütçeden en büyük büyük payı bakanlığımız aldı. Düz liselerin anadolu lisesine dönüştürme çalışması 3 yıllık bir projedir. İmam hatiple ilgili anlamlı bir şekilde köpürtülen bir dezenformasyon var. Açık liseye talep bazı bölgelerde artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
#AtamaDünyaca ünlü öğrenme yönetim sistemi (LMS-Learning Management System) itslearning’in Norveç’te düzenlediği kullanıcı konferansı her yıl olduğu gibi dünyanın birçok yerinden eğitim bilimcisi, eğitim-öğretim lideri, ülke temsilcisi, okul yöneticisi ve öğretmeni Bergen’e çekti.
Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde işten çıkarılan 68 taşeron işçinin eylemleri sürüyor. Acil Servis önünde toplanarak protesto eylemlerini sürdüren işçilere KTÜ Öğrenci Platformu üyesi bir grup öğrenci de protesto yürüyüşü düzenleyerek destek verdi. KTÜ Öğrenci Platformu üyesi öğrenciler, 2013 yılının ilk gününde işten çıkarılan işçilere destek vermek için öğle saatlerinde KTÜ Rektörlüğü önünde toplandı. "Farabi işçisi yalnız değildir" pankartı açan öğrenciler, "Zafer direnen emekçinin olacak, Ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atarak Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne yürüdüler ve Acil Acil Servis önünde eylemlerini sürdüren işçilere desteklerini dile getirdiler. Bu arada eylemlerini sürdüren işçiler ile güvenlik görevlileri arasında bu sabah yine arbede yaşandı. Eylemci işçilerin Acil Servis önünde şemsiye açmalarına izin vermek istemeyen Özel Güvenlik görevlileri ile işçiler arasında arbede yaşandı. Fatih TURAN-TRABZON (DHA)
#İşçi