Güncelleme Tarihi:
Buna göre, anaokuluna dönüşmek isteyen dershanelere de arsa, öğrenci desteği, borç yapılandırması ve kredinin de içinde bulunduğu teşvik paketi sunulacak. Avcı, Bakanlar Kurulu’na taslak üzerine tekrar sunum yapmayacak. Taslağın son hali de Bakanlar Kurulu’nun imzasına açıldı. Bakanlar Kurulu imzaları tamamladıktan sonra tasarı TBMM’ye gönderilecek. TBMM’de de gündemin durumuna göre şubat ayı içinde ele alınması bekleniyor. Bakanlar Kurulu’na sunulan taslağın son hali de şöyle:
ETÜT MERKEZLERİNE 12 YAŞ
Kapatılması gündeme gelen özel etüt merkezleri kapatılmayacak, fakat yaş sınırlaması getirilecek. Çalışan anne-babaları göz önüne alan Bakanlık, özel etüt merkezlerinin ücret karşılığında 12 yaşa kadar öğrenci alıp eğitim verebilmesinin önünü açacak.
SON TARİH 1 EYLÜL 2015
Dershanelerin faaliyetlerini sona erdirmeleri için verilen süre ise 1 Eylül 2015 tarihi olarak yasa taslağında yer aldı. Dershanelerde görev yapan öğretmenler de yasayla birlikte halk eğitim merkezlerinde görevlendirilecek. 2015’ten itibaren herhangi bir özel okula dönüşemeyen dershaneler 2 yıllığına açık lise olarak eğitimlerine devam edebilecek. Böylece 2017’ye kadar tam anlamıyla dershanelerin dönüştürülmesi tamamlanmış olacak. Dershanelerin, açık lise süresinin 4 yıl olarak değiştirilmesini istediği ve bunun yine Meclis eğitim komisyonun da değiştirilebileceği öğrenildi.
MÜSTAKİLLİK ŞARTI
Yasa taslağı ile birlikte özel okul olma kriterleri de yumuşatılacak. Buna göre alkollü satış yapılan mekanların eğitim kurumlarına uzaklığına yönelik hiçbir kriter aranmayacak. Dershanelerin özel okula dönüşebilmesi için 200 metrekare bahçe şartını da aramayan bakanlık, fakat dershane binalarının müstakil binada olmasını şart olarak koşacak. Ayrıca Bakanlığın özel okul olmak isteyen dershaneler, arsa tahsisi, kredi kolaylığı ve borç yapılandırması gibi tüm teşviklerden yararlanacak.
2 SEÇENEK
Özel okula dönüşecek dershanelere sunulan ilk seçenek, boş kalan kontenjanların doldurulması olacak. Kontenjanları MEB dolduracak ve doldurduğu öğrenci kontenjanlarının eğitim bedelini de karşılayacak. İkinci seçenek ise, özel okula dönüşen kurumların ilk sınıflarındaki bütün öğrencilerin eğitim bedelini karşılamak. Bu seçeneğe göre de, özel okulların 1, 5 ve 9’uncu sınıflarına kayıt yaptıran bütün öğrencilerin masraflarını devlet karşılayacak.
HEMEN DÖNÜŞENE ÜST PAKET
Bir dershane son tarihi beklemeden hemen özel okula dönüşürse, bakanlık teşviklerin içindeki en üst paketi o dershaneye sunacak. Dershaneye; arsa, öğrenci desteği, borç yapılandırması ve kredinin de içinde bulunduğu en kapsamlı teşvik paketi sunulacak.
İSTEDİĞİ EĞİTİM KURUMU
Dershaneler isterlerse okul öncesi eğitim kurumuna, öğrenci yurduna, müzik, resim gibi güzel sanatlar alanında faaliyet gösteren eğitim kurumlarına, İŞKUR sertifika kurslarına, KPSS hazırlık kursları gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren eğitim kurumlarına dönüşebilecekler.