Günlük hayatımızda çok sık dile getirdiğimiz, çok sık yaşadığımız ama yönetme konusunda oldukça başarısız olduğumuz bir konu öfke… Peki, neden bu kadar öfkeliyiz? Öfkemizi kontrol altına almak için neler yapabiliriz? Klinik Psikolog/Psikoterapist Utku Türkmeneri anlatıyor.
#ÖfkeSağlık Bakanlığı, 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde çalışanların öfke kontrolü, kriz yönetme becerilerini tespit etmek için yeni bir çalışma başlattı. Bu servisin çalışanları öncelikle Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Çetin Azer Aras’tan güven veren ses tonuna sahip olma, öfkeyi kontrol etme dersi alacak.
Kendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#Gözde Yener BirmanKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#1Stres, herkesin zaman zaman hayatında yaşadığı bir durumdur. Taşların enerjisinden yararlanarak stresi azaltmak mümkündür. Doğanın sunduğu birer mucize olan şifalı taşlar ve kristaller, sahip oldukları enerjiler ile insan vücudu arasında enerji bağı kurar. Bu sayede stres azaltmaya yardımcı olur. Strese iyi gelen taşlar denildiğinde ise herkesin aklına ilk olarak kuvars taşı gelmektedir. Diğer taşlar, özellikleri ve detaylarını sizler için derledik.
#Yeşim TaşıCovid-19 pandemisi en çok çocuklar ve ergenleri olumsuz yönde etkiledi. Ebeveynler işsiz, çocuklar okullarından uzak kaldı. Pandeminin yıkıcı etkisi aile içi şiddete neden olurken, şiddetin aktarıldığı durumlardan biri de çocukların yemek yemeyi reddetmesi. Peki, iştahsız çocuğa yaklaşım nasıl olmalı? Uzman Psikolog Arzu Yazar, pandemi günlerinde çocukların yaşadığı zorlukları anlattı.
#ÇOCUKTüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını, insanların psikolojilerini de olumsuz yönde etkiledi. Evlere kapanılan bu dönemde aile içi gerginlikleri azaltmak için doğru iletişimin önemini vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Önder Kavakçı, müziğin sakinleştirici etkisinden de faydalanılabileceğini belirtti.
#Müziğin Psikolojiye EtkileriFiziksel ve psikolojik şiddet günümüzde giderek artan önemli bir toplumsal sorunlardan biridir. Dünya sağlık örgütü (WHO) şiddetin tanımını “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma ihtimali bulunması” olarak yapmaktadır.
#ŞiddetHayatın her alanında karşılaşılan öfke kontrolsüzlüğü sorunu, toplumsal yaşamı etkiliyor. Gelişmiş ülkelerde suç işleyenlere empati eğitimi verildiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öfke kontrolsüzlüğünün altında başka sorunların da olabileceğini belirtti, uzmana danışılması gerektiğini söyledi.
#Öfke KontrolüGünaydın güzel bir güne merhaba diyoruz. Ay kova burcunda ilerliyor. Bugün kendinizi baskı altında, sınırlandırılmış veya bazı duygulara hapsolmuş gibi hissediyor olabilirsiniz. Mars gezegenin son derecelerde ay ile yakın temas halinde olması sizleri biraz içsel anlamda huzursuz ve tedirgin ediyor olabilir.
#YazarlarTürkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan ‘çocuklara cinsel istismar suçu’yla ilgili kanun tasarısı geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, çocuğun cinsel istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılıyor. En çok 12 yaş ile ilgili düzenleme tartışılıyor. Ancak Türk Ceza Kanunu gibi birçok kanunun hazırlanmasında yer alan İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer başka bir konuya dikkat çekmek istiyor: “15 yaşından küçük çocukların kendi aralarındaki zora dayalı olmayan cinsel davranışları nedeniyle verilecek cezalar arttırılıyor. Yani diyelim ki 14 yaşında iki çocuk var. Cebir, tehdit yok. Hatta cinsel ilişkiye bile girmediler. Bir merakla birbirlerine karşı öpüşme gibi bir takım cinsel davranışlarda bulundular. Bunun cezası 8 yıldan 15 yıla kadar hapis oluyor.” Prof. Sözüer ile yasa tasarısının detaylarını konuştuk.
#GazetehaberleriOkullarda akran zorbalığı giderek artıyor, hemen her gün bir kadın öldürülüyor, sokaktaki şiddetten hayvanlar dahi nasibini alıyor, trafikte kavga etmeden yol almak neredeyse imkânsız, TBMM’de vekiller yumruk yumruğa, televizyonlardaki haber bültenlerinde şiddet canlı yayımlanıyor, sınırımızda ve dünyanın dört bir yanında savaşlar sürüyor... Bu şiddet ve öfke çağında iyi bir çocuk yetiştirmek mümkün mü? Güçlü ve ‘üstün’ olmak yüceltilirken barışsever, adil, doğaya ve emeğe kıymet veren, sevgi dolu bir çocuk nasıl yetiştireceğiz? Her gün şiddete şahit olan, belki de maruz kalan bir çocuk, “Bütün bunları görüyorum ve biliyorum ama istemiyorum” diyebilir mi? Uzmanlara, anne-babalara sorduk...
#Çocuk EğitimiAgresif tavırların ve hatta şiddete varacak kadar abartılmış davranışların değil erkek kimse için bir özrü olamaz. Her birey kendi öfke kontrolünden ve sonuçlarından sorumludur. Ancak temelinde yatan problemler bazen uzman yardımıyla bazen de eşlerin deteğiyle irdelenebilir ve davranışlar değişebilir. İşte bu gibi agresif durumlarla başa çıkmanın bir kaç yolu.
#StresABD’deki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel Amerikan siyasetinin normlarını altüst eden tartışmalı adayı Donald Trump’ın kazanması dünya gündemini salladı. Trump döneminin dünya siyaseti açısından olası sonuçlarını ve Ankara’nın kendisinden beklentilerinin ne denli gerçekçi olduğunu, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi ve Habertürk yazarı siyaset bilimci Soli Özel ile konuştuk.
#Donald Trump