Paylaş
Fiziksel istismar tokat, ısırma, saç ve kulak çekme, tekme gibi herhangi bir nesne kullanılmadan gerçekleştirilebildiği gibi kemer, kızgın maşa, sopa gibi nesneler kullanılarak da gerçekleştirilebilir.
Çocuklara fiziksel istismar uygulamanın amacı eğitim, cezalandırma, kontrol edilemeyen öfkeyi dışa vurma olabilmektedir. Bizim toplumumuzda fiziksel istismar bundan çok kısa süre öncesine kadar onaylanan bir ebeveyn ve eğitimci rolü olarak görülmekteydi. Derslerine girdiğim öğrencilere sıra dayağı yememiş olan, ebeveynlerinden tokat yememiş olan, kulağı çekilmemiş olan var mı sorularını sorduğumda birkaç öğrencim dışında hepsi el kaldırıyor. Diğer yandan ‘tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir’ özdeyişi ve ‘dayak cennetten çıkmadır’, ‘kızını dövmeyen dizini döver’ gibi atasözleri de fiziksel şiddeti teşvik etmekte ve toplumun büyük kesiminin şiddeti normal görmesine olanak sağlamaktadır.
Duygusal istismar, çocuğun duygusal gelişimini zedeleyen ve onu psikolojik hasara uğratan, istismar türleri içerisinde tanılanması ve kanıtlanması en zor olan istismar türüdür. Tek başına görülebileceği gibi fiziksel ve cinsel istismarla birlikte de görülebilir. Başka bir deyişle her cinsel ve fiziksel istismarda duygusal istismar vardır ancak her duygusal istismarda cinsel ve fiziksel istismar olmayabilir.
Duygusal istismarın istismar sayılabilmesi için yapılan davranışın sürekli olması gerekmektedir. Bu davranışlar hakaret etme, tehdit etme, aşağılama, kıyaslama, aşırı koruyucu kollayıcı tutum gibi davranışlardır. Duygusal istismar toplumun her kesiminde, her sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel düzeyde görülebilmektedir. Dolayısıyla diğer istismar türleri ile birlikte görülmedikçe tanılanması ve anlaşılması oldukça güçtür. Burada bilinmesi gereken duygusal istismarın da diğer istismar türleri gibi hasar bırakabileceği ve tanılanamadığı için müdahale edilmeden yetişkin yaşantısına yansıtılabileceğidir. Duygusal istismarda, istismar oluşturan davranışı çocuk normal algılayabilir ve kendi iletişim biçimini de buna göre düzenleyebilir. Bu doğrultuda geleceğin ebeveyni de potansiyel bir istismarcı olabilmektedir.
Paylaş