Bilgisayar başında 10 saat sürekli çalışmak insanoğlunun doğasına aykırı. Oysa modern hayat; insanı adeta eve, ofise ve arabaya bağımlı hale getirdi. Artık insanlar, günlük hayatta değil hareket etmek yürümüyorlar bile. Sonuç olarak bunun bedelini de ödüyorlar. Ofis ağrıları da bu bedellerin başında geliyor. Kişi her günü masasının başında hareketsiz geçiyorsa, sportif aktivitesi yoksa ve de en önemlisi ergonomi kurallarına uymuyorsa ofis ağrıları kaçınılmaz hale geliyor.
Yaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#Sağlık‘Çalışan Destek Programı’ kapsamında yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışanların en çok tercih ettiği hizmet yüzde 45 ile psikolojik danışmanlık oldu. Çalışanların en çok talep ettiği ikinci hizmet ise yüzde 26 ile mevzuat danışmanlığı oldu.
#Psikolojiİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#Sağlıkİlk kez 2016'da ortaya çıkan ve bunca yıldır sebebi de kaynağı da bir türlü açıklanamayan 'Havana Sendromu' ABD'nin gündeminden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir podcast, sendromu yaşayanlardan ABD'nin en üst düzey isimlerine birçok kişinin açıklamalarıyla bu gizemi bir nebze olsun aydınlatmaya çalışıyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Havana SendromuÇoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkPandeminin birinci yılını geride bırakırken, iş ve yaşam dengesi iç içe geçen insanların fiziksel sağlığı bu süreçte etkilendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Öğr. Gör. İmge Nas kısıtlamalarla yaşanan fiziksel aktivite eksikliğinin insanların kas ve iskelet sağlığındaki olumsuz etkisine dikkati çekerek "En etkili ilaç egzersizdir" dedi.
#Öğr. Gör. İmge NasKalbe giden damarların sertleşmesi, ani kalp krizi ile birlikte hayati riske yol açabiliyor. Yaş, cinsiyet ve genetik faktörler damar sertliğinin değiştirilemeyen nedenlerini oluştururken; kişiye özel yaşam tarzı değişiklikleri ile kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabiliyor.
#KalpKüreselleşmiş günümüz dünyasında toplumlar birbirlerine ekonomik, sosyal, siyasal ve teknolojik sebeplerle bağlanmış durumdadır. Bu sıkı sıkıya bağlanma durumunun bir sonucu olarak, ülkeler arası her türlü maddi ve kültürel alışveriş artmıştır. Bu alışveriş ve ulusal sınırların ötesine taşma durumu her zaman olumlu yönde gerçekleşmemektedir. Son günlerde yaşanılan Covid-19 salgını buna bir örnektir.
#Uzaktan EğitimGergin boyun sendromunun sıklıkla yorgunluk, boyunda sertlik, boyun ağrısı veya boyundan başlayan baş ağrısına sebep olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konu hakkında bilgiler verdi.
#Gergin BoyunKoronavirüs nedeniyle tüketim ve alışveriş alışkanlarımız değişti, daha önce hiç satın almadığımız ürünler aldık. Nadiren kullandığımız bazı şeyler birden baştacımız oldu. ‘Evde kal’ günlerinde popülerleşen ürünler, bitirmek üzere olduğumuz yılın da ufak bir muhasebesi gibi…
#Gazetehaberleri"Diz kapağına aşırı bir yük biner. Bu aşırı yüklenme diz kapağının altındaki kıkırdak ve altındaki kemiğe aşırı yük bindirir ve ağrıya neden olur" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ön diz ağrıları ve tedavisi konusunda bilgiler verdi
#Ön Diz AğrısıTuz lambası kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde de olumlu etki oluşturduğu düşünülmektedir. Tuz lambası birçok kişi tarafından merak edilmektedir. En çok merak edilen soruları cevaplayarak tuz lambası ve faydaları hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Eğer bir ofis çalışanıysanız en çok bel ve boyun ağrılarından şikayetçi olmanız şaşırtıcı değildir. Bu şikayetler, genel olarak uzun süre hareketsiz çalışmaktan kaynaklanıyor. Rahatsız edici kas ağrıları, sonu gelmeyen kramplar ve günlük hayatı etkileyen daha birçok sonuca neden olan bu sorunun adı ise Miyosafiyal Ağrı Sendromu… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, Miyosafiyal Ağrı Sendromu ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Miyofasiyal Ağrı SendromuGünlük yaşantıdaki hareketsizliğin etkisiyle ve ofis ortamında geçirilen sürelerin uzamasıyla bel ağrısında artış görülmektedir. Genç nüfusun bilgisayar ve cep telefonu meşguliyetinin artmasıyla da uzun süreli sakıncalı pozisyonda kalmaları sonucunda bel ağrısı şikayetinin görülmesi 15-16 yaşlarına kadar düşmüş durumdadır.
#Bel AğrısıÖzellikle masa başında çalışanlar sıklıkla bel, boyun, sırt ağrısı gibi problemler, postür sorunları yaşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Altınel, birkaç basit önlem ve egzersizle bu soruların önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Evde Fizik Tedavi YöntemleriOmurgamız vücut ağırlığımızı taşımanın yanında, dış etkenlere karşı koyma ve hareketimizi sağlamaktadır. Boyun omur kemikleri ile birlikte her ili kemik arasında bulunan diskler vücudun postürünü sağlayan yapılardır. Yaşlanma ile birlikte disklerin içindeki sıvı içeriği azalır ve diskler yıpranır. Boyuna binen ani yükler, ani hareketler ile disk yırtılır ve fıtıklaşır. Yaşamımızın bir döneminde mutlaka boyun ağrısı ile karşılaşırız. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şevki Gök boyun fıtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veriyor.
#Fıtık