OECD, açılımı en çok merak edilen kurumlar arasında yer almaktadır. Resmi dili İngilizce ve Fransızca olan OECD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuştur. Ekonomik kalkınma amacı güden organizasyonun görevleri, analiz, sosyal veriler sağlamak ve mali politikaları araştırmaktır. Peki, OECD nedir ve açılımı nedir? İşte, OECD hakkında bazı bilgiler
#OecdÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Şimşek Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" mesajını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" denildi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından "Başardık" mesajı paylaştı. Şimşek Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkardı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır" mesajını paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir" denildi.
#Hazine Ve Maliye BakanıTürkiye’nin ‘kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kalması’ nedeniyle 2021’de girdiği gri listeden, bu ay sonunda çıkması bekleniyor. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bu ay sonunda yapacağı ve Türkiye ile ilgili kararını açıklayacağı toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılacak olması gözleri bu ziyarete çevirdi. Peki gri liste nedir, listeye girmek Türkiye’yi nasıl etkiledi, gri listeden çıkınca ne olacak?
#FATFİşçi, işveren, memur, çiftçi ve hükümeti bir araya getiren Çalışma Meclisi 5 yılın ardından Ankara’da toplandı. Toplantının ana gündem maddelerinden biri esnek çalışma oldu. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Dijitalleşme, yapay zekâ, otomasyon gibi faktörler; çalışma hayatındaki rolleri ve beceri gereksinimlerini yeniden tanımlıyor” derken, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Yeni nesil çalışma modellerine ihtiyacımız var. Kadınlar, gençler bunu istiyorlar” dedi. Memurlar ise esneklikte iş güvencesi talebini gündeme getirdi.
#TİSKYapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâKadın girişimcilerin cesaretlerinin artması, hikâyelerinin duyulması ve diğer kadınlara rol model olmaları için yola çıktıklarını ve 17 yıldır Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı gerçekleştirdiklerini söyleyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Şu an kadın girişimci oranımız yüzde 10’lar seviyesinde. Desteklerimizle önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36’yı yakalamayı, sonra da kadın erkek eşitliği sağlamak amacıyla yüzde 50’ye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İş Gücü Piyasası Destek Programı’ (NEET PRO) kapsamında ‘Veriyle Gelecek’ projesi tanıtıldı. Buna göre Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 veri bilimcinin yetiştirilmesi planlanıyor.
#Ne Eğitimde Ne İstihdamdaHazine Bakanı Şimşek TBMM Genel Kurulu’nda son dönemde yoğunlaşan kara para operasyonlarını anlattı. Şimşek, “İçişleri’nin en büyük destekçisi Maliye. Kara parayla, mafyayla mücadele ediyoruz. 14 bin 525 kişi hakkında rapor ve bilgi hazırladık. Bunları kolluk ve istihbarat birimleriyle paylaştık” dedi.
#Mehmet ŞimşekTürkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’de yeni yönetim göreve geldi. Başkan Esra Bezircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş günü olan 12 Eylül’de yeni yol haritalarını açıkladı. Kadın girişimcilerin OVP’si niteliğindeki planda sekiz başlık var. Başkan Bezircioğlu, “Kadın girişimci oranı yüzde 11.5. Bunu artırmak için çalışıyoruz. Yeşil dönüşüm kadın girişimcilerin parlayacağı bir alan olacak” dedi.
#KAGİDERİstanbul Sultangazi’de okul kitaplarını almaya giden 15 yaşındaki Merve’nin okul önünde, yaşıtı bir grup öğrenci tarafından kaldırım taşı ile saldırıya uğradığını, onu kurtarmaya çalışan arkadaşlarından birinin kulağının kesildiğini dehşet içinde okudum. Geçtiğimiz yıl yine İstanbul ama bu kez Sarıyer’de lisede okuyan 17 yaşındaki bir genç, bir üst sınıftaki öğrenci grubu tarafından dövülerek hastanelik edilmişti. Antalya’da 17 yaşındaki genç kıza, ormanda aynı yaştaki 4 arkadaşı tarafından işkence edilmesi de gündemi uzun süre meşgul etmişti. Yani demem şu ki akran zorbalığı azalmak yerine artarak devam ediyor. Veriler de aynısını söylüyor. UNICEF’in 2018 raporuna göre dünyada 13-15 yaşlarındaki öğrencilerin en az yarısı, OECD’ye göre de Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin %19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da psikolojik akran zorbalığına maruz kalıyor. Soru şu: Bu zorbalığı nasıl bitireceğiz?
#Akran ZorbalığıGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Teşkilatı (OECD) tarafından teknik çerçevesi oluşturularak açık ve kapsayıcı, şeffaf, Paris İklim Anlaşması’nın hedeflerini destekleyen ve finansal, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir altyapı yatırımlarına verilen “Mavi Nokta Ağı Sertifikası” (Blue Dot Network- BDN) kapsamında Avrasya Tüneli pilot uygulama sürecini başarıyla tamamlayan dünyada ulaştırma alanındaki ilk proje olmuştur.” dedi.
#Avrasya TüneliÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma HayatıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğitimde yapacağım en büyük devrim; Milli Eğitim Bakanlığı'nı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüştürerek, içine asla siyasetin girmeyeceği bir kurum haline getirmektir" dedi.
#CHPÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması ile ilgili yaptığı açıklama sonrası çalışma süresinin günde kaç saat olacağı merak konusu oldu. Biz de hem konunun uzmanı ile bu çalışma yürürlüğe girerse ortaya çıkabilecek olası senaryoları konuştuk hem de çalışanlara ve işverenlere bu konudaki görüşlerini sorduk.
#Çalışma Hayatıİktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünyadaki ilk bölge ofisini İstanbul'da açtı. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Türkiye'nin teşkilat için önemi ve İstanbul merkezli ofisin faaliyetleri hakkında CNN Türk'e açıklamalarda bulundu.
#OECDİktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) dünyadaki ilk bölge ofisini İstanbul'da açtı. OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, Türkiye'nin teşkilat için önemi ve İstanbul merkezli ofisin faaliyetleri hakkında CNN Türk'e açıklamalarda bulundu.
#OECDCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Meydanı'nda düzenlenecek Esenyurt Eğitim Kampüsü Temel Atma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Hazır mıyız? Sandıkları patlatıyor muyuz? El ele omuz omuza sandıklara yürüyor muyuz. Artık sayılı haftalardayız. Ben size inanıyorum, siz de bize inanıyorsanız Allah'ın izniyle bu işi başarırız" dedi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hazırlanan "e-İnsan" programının tanıtım töreninde Ulusal Staj Programı yani USP hakkında konuştu. Peki, Ulusal Staj Programı nedir?
#Ulusal Staj Programı