2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkGezegenimizin iklim kriziyle mücadelede çok kritik bir noktada olduğunu anlatan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Ancak bu krizle mücadele ve kapsayıcı büyümenin finansmanı için halen çok ciddi bir yatırım ve finansman açığı var. Karbon emisyonlarının azaltımını sağlamak için yenilenebilir enerji projelerini ve gelişmekte olan hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojileri desteklemeye odaklanıyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda eşit ve adil dönüşümü sağlayacak kapsayıcı büyüme projelerine finansman sağlıyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerikGezegenimizin iklim kriziyle mücadelede çok kritik bir noktada olduğunu anlatan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, “Ancak bu krizle mücadele ve kapsayıcı büyümenin finansmanı için halen çok ciddi bir yatırım ve finansman açığı var. Karbon emisyonlarının azaltımını sağlamak için yenilenebilir enerji projelerini ve gelişmekte olan hidrojen, karbon yakalama ve depolama gibi yeni teknolojileri desteklemeye odaklanıyoruz. Aynı zamanda sosyal alanda eşit ve adil dönüşümü sağlayacak kapsayıcı büyüme projelerine finansman sağlıyoruz” dedi.
#Garanti BBVAFederal Nükleer Atık Bertaraf Güvenliği Dairesi (BASE), Bavyera’nın, kapatılan nükleer santralların eyalet sorumluluğu altında işletilmeye devam edilmesi yönündeki talebini eleştirdi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan BASE Başkanı Wolfram König, “Bavyera Başbakanı’nın talepleri, Almanya’da nükleer güvenliğin siyasi sorumluluğunun federal hükümette olmasının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor” dedi.
#AlmanyaGEÇTİĞİMİZ hafta başı yağmur çatıyı delercesine yağarken aklım bir o konuya bir bu konuya takılıyordu. Önce, “Nerede o eski yağmurlar?” dedim. İzmir’de, Antalya’da geçtiğimiz hafta olduğu gibi, kavga edercesine gökten boşanan, tarlaları sele, seraları suya boğan, otomobilleri önüne katıp giden yağmurlar yoktu eskiden.
#1Dünya’da kaynaklarımız hızla azalıyor, uzaydaysa giderek artan bir bolluk var. Starlink uyduları tüm dünyayı internet kapsama alanına sokmayı planlıyor. Chang’e-5 projesi sayesindeyse Ay’ın yüzeyinde helyum-3 maddesi tespit edildi. ABD Ay’a tekrar insan göndermek için çabalıyor. Teleskopumuzu gökyüzüne yöneltip uzaydaki gelişmelere birlikte yakından bakalım...
#Umut Fırat EroğluFransa'nın güneyinde küçücük bir köyde yıllardır hummalı çalışmalar yürüten bilim insanları, 4 ay önce Manş Denizi'nin diğer kıyısından gelen bir haberle iyice heyecanlandı. Fikir olarak 1930'larda gündeme gelen, 2000'lerin başından bu yana da ciddi bir ihtimale dönüşen sonsuz enerji üretiminde ipi göğüslemeye çok az kaldı. İşte tüm ayrıntılar...
#Nükleer FüzyonSüpernova çok miktarda enerji yayan yıldız patlamalarıdır. Genellikle birkaç hafta sürerler ve bu sırada içinde bulundukları gökadanın aşırı miktarda aydınlanmasına sebep olurlar. Bir süpernova patlaması sırasında Güneş’in tüm ömrü boyunca yayacağı kadar enerji salınabilir. Süpernova patlamalarından artakalan gaz ve toz bulutlarına süpernova kalıntısı denir.
#SüpernovaSon yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel ve teknolojik hamlelerle başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin korkulu rüyası haline gelen Çin'den bir kez daha akılalmaz bir icat haberi geldi: Çin, gerçek güneşten beş kat daha sıcak bir yapay güneş yaparak dünyayı şaşkına çevirdi.
#ÇinGüneş neredeyse mükemmel bir sıcak plazma küresidir. Ortalama yüzey sıcaklıkları 5.778 K civarındadır, ancak üç katmandan oluştuğu için değişkenlik gösterir. Fakat tam verilere göre Güneş ne kadar sıcak? Bu soruyu yanıtlamak biraz zor, çünkü bu gök cismi sıcaklıklarda büyük farklılıklar gösteriyor. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GüneşGüneş, bir yıldız olma özelliğinin yanı sıra güneş sistemindeki en büyük ışık ve ısı kaynağıdır. Güneşin içten dışa doğru olan katmanları bulunmaktadır. Bu katmanların ne olduğu ve özellikleri hakkında detaylı olarak derledik.
#GüneşYenilenebilir ve temiz enerji elde etmek için yıllardır verilen mücadele sonunda meyvesini veriyor... California'da bilim insanları nükleer füzyonda kilit hedef "ateşleme"ye yaklaştı. Böylelikle insanlığın geleceği için enerji konusunda çok önemli adımlar atılabilecek. Kurtuluşun şifresi 'nükleer füzyon'da saklı!
#Nükleer FüzyonAtom konusu, kimya derslerinin en temel konuları arasında yer alır. Öğrenciler ise, hemen hemen her sınavda bu konu ile ilgili bir soru ile karşılaşır. Atom konusu, genellikle kimyanın her alanında kullanılan bir kavramdır. Özellikle de atomun yapısı, numarası ve periyodik cetveldeki yeri gibi konular sıkça ele alınır. Atom Numarası nedir, nasıl bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Atom Numarası Nedir Nasıl Bulunur?Zamanın başlangıcından beri, insanlık güneşe hayranlıkla baktı. Eski ve modern birçok din, gökyüzündeki ışıltılı, kör edici diski ilahi varlıkların simgesi olarak gördü. Günümüzde kullandığımız Füzyon teknolojisi de Güneşin bizlere sunduğu ayrıcalıklardan biridir. Peki, Füzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Füzyon Nedir?Tasarladığı nükleer füzyon reaktörünü çalıştırmayı başaran 18 yaşındaki Ateş Fettahoğlu, Ankara Üniversitesinin düzenlediği etkinlik kapsamında 25 bilim insanı ile "Türkiye'nin en küçük nükleer fizikçisi" olarak Çernobil'i ziyaret etti.
#Çernobil