Enerjide füzyon dönemi

Güncelleme Tarihi:

Enerjide füzyon dönemi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 07:00

Biliminsanları Güneş’in sınırsız enerjisini, nükleer füzyon teknolojisini kullanarak laboratuvar ortamında üretmeyi başardı. Çığır açan teknolojinin evlerimize gelmesi zaman alacak.

Haberin Devamı

ABD Enerji Bakanlığı, enerji üretiminde çığır açıcı bir gelişme yaşandığını duyurdu. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ve bilim ekibinin yaptığı açıklamada, California’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki biliminsanları tarafından yürütülen çalışmalarda “net enerji kazanımı” sağlayan ilk nükleer füzyon deneyinin gerçekleştirildiği bildirildi. Söz konusu “net enerji kazancının”, nükleer füzyondan temiz, sınırsız enerji elde etmek için on yıllardır sürdürülen çalışmalarda bir kilometre taşı olduğu belirtiliyor. Deneyde 2.05 megajul enerji verilirken, 3.15 megajul enerji çıkışı sağlandı ve böylece iletilenden yüzde 50 daha fazla enerji üretildi. Deney bu alanda ilk kez anlamlı bir enerji kazanımıyla sonuçlandı.

TİCARİ KULLANIMA YILLAR VAR

Haberin Devamı

Livermore Laboratuvarı Direktörü Kim Budill, teknolojinin ticari olarak kullanıma uygun hale getirilmesinin birkaç on yıl sürebileceğini belirtti. Biliminsanları 1930’lu yıllardan beri nükleer reaksiyonları kullanarak enerji elde etmenin yollarını arıyordu. Ancak bugüne kadar reaksiyonu tetiklemek için harcanan enerji, işlem sonucu elde edilenden daha fazla olduğu için verimli bir kaynak olarak görülmüyordu. Artık nükleer füzyon, sınırsız bir enerji kaynağı olarak günlük hayatımızı kolaylaştırmak için kullanılabilecek.

BUNDAN SONRAKİ ADIM NE?

Uzmanlar sonraki adım olarak nükleer füzyondan çok daha büyük ölçekte, çok daha fazla enerji üretmenin yolunu bulmaya çalışacak. Aynı zamanda, nükleer füzyonun ticari olarak kullanılabilmesi için maliyetinin azaltılması gerekiyor. Füzyonla üretilen enerjinin elektrik şebekesine aktarılması mümkün hale gelirse, dünyanın bir numaralı sorunu olan iklim kriziyle mücadelede de büyük bir kazanım elde edilmiş olacak.

ENERJİ BAKANI AÇIKLADI

ABD Enerji Bakanı Granholm, enerji devrimini dün Washington’daki basın toplantısıyla dünyaya duyurdu.

BİLGİ NOTU

İki hafif atom çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşturmasına nükleer fizyon adı veriliyor. Oluşan çekirdeğin kütlesi iki orijinal çekirdeğin kütlesinden daha küçük olduğu için kalan kısım enerji olarak açığa çıkıyor. Yıldızlar ve güneşin enerji kaynağını oluşturan nükleer füzyon teknolojisi, insanoğlunun enerji ihtiyacını fosil yakıtlı kaynaklar yerine daha çevreci şekilde karşılamasına yarıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!