Ankara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı. Ağacın zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı ise yarın düzenlenecek açık artırmayla litresi 100 bin liradan satışa çıkarılacak.
#MuğlaAnkara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı
#AğaçAnkara Üniversitesi nükleer fizikçileri, Muğla'nın Milas ilçesindeki bir zeytin ağacının yaşını ilk kez "lüminesans" tarihlendirme yöntemini kullanarak tespit etti. Ağacın köklerine yakın toprak numunelerin analizlerinde, ağacın 3 bin yıl önce dikildiği ortaya çıktı. Ağacın zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı ise yarın düzenlenecek açık artırmayla litresi 100 bin liradan satışa çıkarılacak.
#MuğlaNükleer Karşıtı Platform (NKP) en önemli toplantılarından birisini Mersin Mezitli’de gerçekleştirdi. Toplantının ana teması ‘Nükleer Tehlikeye Karşı Mersin Buluşması’ idi. Geçen pazar günkü toplantının katılımcıları arasında sadece aktivistler değil, nükleer fizikçiler de vardı.
#YALÇIN BAYER2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkOppenheimer filmi ile birlikte gündeme gelen ünlü fizikçi Robert Oppenheimer'ın hayatı merak ediliyor. Oppenheimer 'ilk atom bombasının babası' olarak biliniyor. Peki, Robert Oppenheimer kimdir, nereli, neden öldü? İşte, Robert Oppenheimer hayatı ve biyografisi...
#Robert Oppenheimerİnternet günümüzde sayısı milyonlara belki de milyarlara varan fotoğraflarla dolu bir yer. İnternette yayınlanan ilk fotoğrafın hangisi olduğunu biliyor musunuz? Peki bu ünlü fotoğrafta yer alan kişilerin kim olduklarını? Gelin 30 yıl önceden gelen bu ilginç hikâyeyi birlikte okuyalım…
#İnternetİngiliz fizikçi Stephen Hawking, yapmış olduğu son açıklama ile gündeme oturdu. 2600 yılına kadar insanoğlunun yok olabileceği uyarısında bulunan Stephen Hawking, Dünya’nın bir alev topu haline gelebileceğini söyledi. Stephen Hawking neyi buldu ya da icat etti sizler için derledik.
#AraştırmaRusya saldırının ilk günü Çernobil Nükleer Santralı’nı kontrol altına aldı. Hemen ardından Ukraynalı yetkililerin bölgede radyasyon seviyelerinde artış olduğunu açıklaması ise yeni bir ekolojik felaket endişesi yarattı... Rusya reaktörü, ‘teröristlerin’ nükleer maddeye ulaşmaması için kontrol altına aldığını duyurdu.
#ÇernobilAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto HahnRusya Ulusal Araştırmalar Nükleer Üniversitesinden Rus fizikçiler, nükleer reaktörlerin uzaktan izlenmesinin doğruluğunu neredeyse bin kat artıran bir dedektör geliştiriyor. Fizikçiler, eylül ayında gerçekleştirdikleri bir dizi deneyle elastik tutarlı nötrino saçılımının ağır çekirdekler üzerindeki etkisine dayanan bir yaklaşımla yeni iki aşamalı emisyon dedektör ile nötrino kontrol yöntemini iyileştirmeyi başardı. Yeni dedektörle evrenin sırlarını keşfetmek için bir adım daha atıldı.
#FizikçiDünyanın atmosferi her an süpernovalardan ve güneş sistemi ötesindeki diğer astrofizik olgulardan yayılan yüksek enerjili kozmik ışınların bombardımanına maruz kalıyor. Kozmik ışınlar Dünya atmosferine çarptıklarında bozunarak muonlara, yani elektrondan biraz daha ağır, yüklü parçacıklara dönüşüyor.
#Muon