Çernobil kaza değil, kasıttı

Güncelleme Tarihi:

Çernobil kaza değil, kasıttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çernobil’de yaşanan nükleer facianın kaza olmadığı iddia edildi. Nükleer fizikçiler, deney yapan Rusların güvenlik alarmını kapatmasıyla patlama olduğunun bilimadamlarınca bilindiğini açıkladılar.

Nükleer fizikçilerin açıklamaları, Çernobil'de yaşanan nükleer sızıntının kaza olmadığını ortaya çıkardı. Nükleer fizikçiler, yapılan bir deney için sanralin güvenlik önlemlerinin kasıtlı olarak kapatıldığını ve deney sonrası patlama olduğunu belirttiler.

Dünyadaki tek nükleer santral kazasının, yıllar önce bu alandaki bilgiler henüz yeterli düzeyde değilken, ABD'deki Three Miles Island Nükleer Santrali'nde meydana geldiğini belirten uzmanlar, sonuç olarak çevreye zarar veren hiçbir sızıntı meydana gelmediğini ve bu kazanın da bir depremden değil, insan hatasından kaynaklandığını özellikle vurguladılar. Uzmanlar, santrallerde alınan önlemlerin artık insan hatasına da izin vermediğini belirttiler.

NİYE PATLADI

Çernobil Santrali faciasını ise uzmanlar şöyle açıkladılar:

‘‘Dünyada nükleer santraller iki tiptir. Biri Batı tipi dediğimiz çok güvenli ve ince hesaplanmış santraller, diğeri de Doğu tipi dediğimiz Komünist blokun santralleri. Batı tipi santrallerde, moderatör (nötron yavaşlatıcısı) olarak su kullanılır. Daha az yere gereksinim duyulur. Moderatör az yer tutunca, çevresindeki güvenlik zırhlarını daha kolay, daha ucuz ve daha güvenli yaparsınız. Bu tip santraller sadece enerji üretir. Doğu tipi santrallerde ise amaç hem enerji, hem de nükleer silah malzemesi olan plutonyum üretmektir. Bu tür santrallerde moderatör grafittir. Grafit moderatör, suya oranla çok çok fazla yer tutar. Dolayısıyla santralin kabuğu (koruyucu zırhı) çok daha büyük yapılmak zorundadır. Bu muazzam bir masraf gerektiği için, Doğu bloku ülkeleri kabuğu gerektiği gibi yapmazlar. Çernobil faciasının birinci etkeni, kabuğun zayıf olmasıdır. Ancak bu da tek başına bir şey ifade etmez. Çünkü bir santral durup dururken patlamaz. Olay şu: Çernobil'de bir deney yapıyorlar. Yakıt çubuklarını kritik noktanın üzerine çıkarıyorlar. Güvenlik sitemi devreye giriyor ve işlemi durduruyor. Bunun üzerine güvenlik sistemlerinin tamamını devre dışı bırakıyorlar. Deneyi tekrarlıyorlar. Yakıt çubuklarını olmaması gereken bir noktaya çıkarıyarlar ve tabi kontrol kaybediliyor. Batı tipi santrallerde böyle bir olayın meydana gelmesi mümkün değil. Eğer o deneyi o şekilde yapmasalar, Doğu tipi santralde de mümkün değil..’’

Deney için güvenlik alarmını kapamışlar

Eski Sovyet Cumhuriyetleri'nde bulunan reaktörler, en az 8 şiddetindeki sarsıntılara dayanıklı yapılıyor. Santrallerin dayanıklılığı yekpare bir kaya parçasına dönüştürülen temeliyle sağlanıyor. Atom reaktörü deprem sırasında yerinden kaysa bile, monolit bloklardan oluşan gövdesinde herhangi bir çatlak oluşmuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!