Tüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreProtein bazlı eski yöntemlerle koronavirüse karşı geliştirilen ABD çıkışlı Novavax aşısının, 21 Şubat’tan itibaren Almanya’da yapılmaya başlanacağı bildirildi. İlk etapta 1 milyon 750 bin doz aşının öncelikli olarak sağlık çalışanları tarafından kullanılması bekleniyor.
#AlmanyaKoronavirüs salgınında en büyük umudumuz olmaya devam eden Kovid-19 aşılarından iyi haber geldi. ABD merkezli Novavax firmasının Kovid-19'a karşı ürettiği aşının kullanılması Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylandı. Bu haber aşı karşıtlığını önleyebilecek yeni bir umut olarak yorumlandı.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınını yenmek için hâlâ elimizdeki en etkili silah olan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan aşılarla ilgili etki oranları ve yan etki tartışmaları da soru işareti yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları bu sorunların önüne geçmek için 'karışık aşı' formülü üzerinde duruyor.
#KoronavirüsDünya şaşkın! Aşılar üretime bile geçmeden yüz milyonlarca doz sipariş veren Avrupa Birliği ülkeleri, aşılamada çok kötü bir sınav veriyor. AB'de aşılama meselesini masaya yatırdık, 15 ülkeyi tek tek analiz ettik ve oralarda yaşayanlarla konuştuk...
#Avrupa BirliğiAlmanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO), Omikron varyantı ile mücadele kapsamında 4’üncü aşı önerisinde bulundu. STIKO Başkanı Thomas Mertens tarafından yapılan açıklamaya göre komisyonun ikinci hatırlatıcı Booster aşısının da yapılması gerektiği duyuruldu.
#Almanya Daimi Aşı KomisyonuAvrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), ABD merkezli Novavax firması tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı Nuvaxovid’in 18 yaş üstündekilerde kullanılmasını tavsiye etmesinin ardından Avrupa Komisyonu aşı için şartlı pazarlama izni (CMA) verdiğini duyurdu. Bu kararla birlikte aşının AB’de onaylı 5’inci aşı olduğu belirtildi.
#EMAAlmanya Daimi Aşı Komisyonu (STİKO) Başkanı Thomas Mertens aşının zorunlu olmasına karşı olduğunu açıkladı. Mertens, “Hiçbir zaman aşının zorunlu olmasının taraftarı olmadım şimdi de değilim ve gelecekte de olmayacağım“ dedi. Mertens 5-11 yaş arasındaki çocuklara yönelik aşılama konusunda da STİKO’nun tavsiyesinin beklenmesi gerektiğini söyleyerek yeteri kadar veri olmadığı için “Ben de yeteri veri olmadan çocuğumu aşılatmazdım“ dedi.
#AlmanyaÇin ve İngiltere’de üzerinde çalışılan iki farklı yeni nesil aşı, salgınla olan mücadelede yeni bir umut kapısı araladı. Çin’deki aşı dünyanın ilk solunabilir Covid-19 aşısı olarak tanıtıldı. Diğer aşı ise mikro iğnelerle cilt bandı tasarımına sahip ve T-Hücrelerini harekete geçiriyor. Peki bu aşılar korona ile mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsCovid-19 aşıları dünyanın birçok ülkesinde gevşeme ve normalleşme adımlarını beraberinde getirdi ancak aşıların koruma süresinin ne kadar olduğu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olup olmayacağı da halen netleşmiş değil. Bu konuda merak edilenleri uzmanlarımızın da desteğiyle 10 başlıkta özetlemeye çalıştık...
#Hatırlatma DozuAB ülkeleri öneriyi hayata geçirirse aşı olanlar kısıtlama olmadan seyahat edebilecek. Serbest seyahatler için AB tarafından onaylanmış aşıları olanlara izin verilecek - Ayrıca DSÖ'nün acil kullanım izni listesine ekleyeceği aşıları olanlara da seyahat kısıtlamaları kaldırılabilecek.
#Ab KomisyonuCovid-19 aşıları söz konusu olduğunda, gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında gittikçe açılmakta olan bir makas var. Bunun sebebi olarak görülen fikri mülkiyet haklarıyla ilgili sosyal medyada hararetli bir tartışma mevcut. Söz konusu tartışmayı ve önerileri mercek altına aldık: Aşının formülünün paylaşılması bir çözüm mü?
#Fikri Mülkiyet Hakları